Boc: "Codul Muncii este facut pentru romani, sa se angajeze mai usor"

×
Codul embed a fost copiat

Timp de aproape o ora, premierul Emil Boc si ministrul muncii Ioan Botis au vorbit despre avantajele pe care le vor avea romanii din modificarile aduse Codului Muncii. Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pe noul Cod chiar de Ziua Femeii.

Antonescu: La motiune le vom spune celor de la putere "Ridica-te si umbla"

Noul Cod al Muncii elimina contractele colective de munca la nivel national. In plus, o persoana poate fi tinuta in perioada de proba 90 de zile, iar angajatul poate testa pentru acelasi post mai mult de trei angajati intr-un singur an. Cu toate astea, managerul poate concedia oricand si fara preaviz un salariat aflat in perioada de testare.

Pe de alta parte, contractele pe o perioada determinata se pot incheia si pe trei ani, in loc de cel mult doi, ca pana acum. In schimb, angajatorii care au mai mult de cinci salariati fara acte risca sa faca inchisoare doi ani.

Sinteza declaratiilor premierului Emil Boc:

Citește și
Roberta Anastase
Anastase: Asumarea pe Codul muncii, din ratiuni de timp si politica

- "Guvernul a decis azi sa isi asume raspunderea pe Codul Muncii. Pe scurt, daca Codul Muncii este aprobat, el va merge in celelalte etape procedurale, eventual sesizarea Curtii Constitutionale, apoi spre promulgare la presedintele Romaniei. Asta seara ne-am propus sa va facem o prezentare a Codului Muncii impreuna cu ministrul Muncii."

- "De ce este nevoie de modificarea Codului Muncii: pentru ca romanii sa se poata angaja mai usor."

- "In contextul in care, pe de o parte, flexibilizam piata fortei de munca, vom inaspri drastic sanctiunile pentru cei care vor incerca sa foloseaca munca la negru."

- "Avem o legislatie care nu permite romanului sa-si gaseasca un loc de munca mai usor."
- "Regula ramane in continuare .. contract de munca pe durata nedeterminata".
- "Mai usor se vor putea ocupa locuri de munca".

- "Noi marim perioada pentru care se poate incheia contractul de munca, de la 24 la 36 de luni."

- "Dam acum posibilitatea ca, dupa expirarea termenului initial, sa se prelungeasca contractul pe perioada determinata doar cu acordul scris al partilor."

- "Daca iti faci treaba si esti performant legea te apara, chiar si in fata instantei."

- "In privinta muncii la negru am inasprit drastic sanctiunile pentru munca la negru. Sa poata fi oamenii angajati mai usor! Sanctiunile sunt de doua feluri. Pe de o parte sanctiunile se tripleaza si de trei ori. Iar daca angajatorul foloseste in munca la negru mai mult de 5 salariati sanctiunea este de natura penala sau inchisoare."

- "Cei care afirma ca prin noul Cod al Muncii dispar contractele colective de munca fac o afirmatie gresita."

- "Nu-i credeti pe liderii sindicali, ca ei urmaresc in primul rand sa-si protejeze propriile interese."

Sinteza declaratiilor ministrului muncii Ioan Botis:

- "Romania are nevoie de mai multi salariati. Romania are nevoie de mai multi contributori."

- "Am promovat modificarile la Codul Muncii pentru ca am constatat ca in ultimii 20 de ani nu s-au facut schimbari."

- "Nu incalcam nicio directiva europeana."

- "In perioada de proba, angajatul sau angajatorl poate sa decida. Noi sprijinim o anume mobilitate de care piata muncii are nevoie."

- "Accept sa fiu atacat fara nicio problema, am lucrat in aproape toate domeniile economiei. As vrea sa transmit liderilor sindicali ca acest cod al muncii nu le favorizeaza interesele. Avem nevoie de reglementari pe fiecare nivel sectorial."

Guvernul a anuntat astazi ca isi va asuma raspunderea in Parlament pe noul Cod al Muncii marti, 8 martie, la ora 10.00. Parlamentarii pot depune amendamente pana vineri, la ora 20.00.

De asemenea, vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru a precizat ca, daca se va depune motiune de cenzura, probabil va fi stabilit un nou program pentru citirea acestui document.

Guvernul a aprobat astazi proiectul de modificare a Codului Muncii si, imediat dupa aceea, guvernantii au si trimis acest document la Parlament, in vederea angajarii raspunderii.

Intrebat de jurnalisti daca nu se teme de opozitie, care a anuntat ca va depune motiune de cenzura daca Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament, premierul Emil Boc s-a aratat foarte linistit.

"Stiri bine ca n-am avut niciodata emotii, nu m-a speriat niciodata o motiune de cenzura. Cu atat mai putin nu ma va speria aceasta motiune de cenzura, daca va fi depusa pe Codul Muncii, intrucat acest Cod al Muncii nou este absolut necesar pentru ca, pe de-o parte, romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca, iar pe de alta parte angajatorii sa poata mai usor angaja pe cei care doresc sa munceasca." - a declarat Emil Boc.

Proiectul a fost discutat de Executiv in prima lectura, in sedinta de miercuri, iar Guvernul a anuntat ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.

Vineri reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

Opozitia si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.

Guvernul isi va asuma raspunderea pentru noul cod al muncii

Modificarile aduse de noul Cod al Muncii:

Concedierile colective vor fi facute in principal dupa criterii de performanta si dupa indeplinirea obiectivelor. Abia apoi, pentru departajare se vor lua in calcul criteriile de natura sociala.

Angajatorul poate angaja pe altcineva in locul celor concediati colectiv, imediat dupa momentul disponibilizarilor.

Preavizul este cel convenit de parti in contractul individual de munca. Nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariati si de 45 de zile lucratoare pentru sefi.

Perioada de proba va fi de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

• Angajatorul poate angaja succesiv mai mult de trei persoane in perioade de proba pentru acelasi post.

• Angajator are dreptul sa stabileasca obiectivele de performanta individuala si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Delegarea unui salariat poate fi dispusa pentru cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni

Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 3 ani.

• Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana cu tot cu ore suplimentare.

Munca la negru se pedepseste cu inchisoarea

• Angajatorul este amendat cu 10.000 pana la 20.000 lei pentru primirea la munca a pana la 3 persoane fara incheierea unui contract individual de munca. Pentru mai mult de 3 persoane pedeapsa este inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala.

• Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penala fapta persoanei, care in mod repetat stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Vass: Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii
Vass: Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii

Guvernul va flexibiliza Codul Muncii chiar cu riscul demiterii, a declarat Andreea Paul Vass, consilier al primului ministru, precizand ca Executivul si-a prezentat "crezul politic" asupra proiectului de ocupare a fortei de munca.

Anastase: Asumarea pe Codul muncii, din ratiuni de timp si politica
Anastase: Asumarea pe Codul muncii, din ratiuni de timp si politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a afirmat ca Guvernul are doua ratiuni pentru care a decis sa isi angajeze raspunderea pe noul Cod al Muncii, una de timp si una politica

Boc: Niciodata nu m-am oprit din drum de frica unei motiuni de cenzura
Boc: Niciodata nu m-am oprit din drum de frica unei motiuni de cenzura

Emil Boc a declarat ca nu este o surpriza pentru el faptul ca opozitia intentioneaza sa depuna o motiune de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii si a aratat ca el nu s-a oprit niciodata din drum de frica unei motiuni de cenzura.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.