Florin Iordache A DEMISIONAT din functia de ministru al Justitiei. "Pentru opinia publica, nu a fost suficient"

×
Codul embed a fost copiat

Intr-o declaratie de presa extrem de scurta, sustinuta la sediul Guvernului, Florin Iordache a anuntat ca demisioneaza din functia de ministru al Justitiei.

Autorul Ordonantei 13, cea care a scos in strada sute de mii de romani in ultimele 10 zile, revine acum in Parlament ca deputat PSD de Olt.

In varsta de 57 de ani, deputat PSD de 5 ori la rand, fost inginer la Fabrica de Mobila Caracal, Florin Iordache este considerat un apropiat ai fostilor premieri Adrian Nastase si Victor Ponta. Iordache si-a legat numele si de "Martea Neagra" din 2013.

Episodul care a starnit o adevarata furtuna in politica romaneasca a semanat izbitor cu aprobarea ordonantei 13. Atunci, in noaptea de 9 spre 10 decembrie 2013, un proiect de lege initiat de USL, care gratia infractori condamnati la cel mult 7 ani de inchisoare, a trecut in mare secret de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Si ar fi devenit lege, daca procedura netransparenta nu ar fi starnit valuri de reactii dure atat in tara cat si in afara granitelor.

Discutia insa nu se termina aici. Proiectele lui Iordache, legile gratierii si Ordonanta 14, care abroga Ordonanta 13, sunt din nou pe masa Parlamentului.

Citește și
ccr
CCR: Nu exista conflict juridic intre puterea judecatoreasca si cea executiva, nici Guvern-Parlament legat de OUG 13
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Florin Iordache a sustinut ca, desi "initiativele asumate" de el au fost legale si constitutionale, pentru "opinia publica" acest lucru "nu a fost suficient".

"De cand am venit la Ministerul Justitiei mi-am propus si am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente si destul de sensibile. Asa cum ati vazut si dumneavoastra, toate initiativele asumate sunt legale si constitutionale.

Proiectele propuse s-au aflat in dezbatere publica, organizata de Ministerul Justitiei, iar acum sunt in dezbatere parlamentara. Cu toate acestea, pentru opinia publica nu a fost suficient, drept pentru care am hotarat sa-mi inaintez demisia din functia de ministru al Justitiei. Va multumesc." - a declarat Florin Iordache.

Conform unor surse politice, o discutie dintre premierul Sorin Grindeanu si Florin Iordache a avut loc joi in jurul ore 13.30.

Miercuri, Curtea Constitutionala a stabilit ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva - si nici intre Parlament si Guvern, legat de aprobarea OUG 13.

De asemenea, joi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisbila sesizarea facuta de Avocatul Poporului in privinta ordonantei de urgenta 13, deoarece aceasta nu este in vigoare, fiind abrogata deja.

Prima sedinta de guvern dupa abrogarea OUG 13

Guvenul s-a reunit, joi, in prima sedinta ordinara de dupa abrogarea OUG 13, pe ordinea de zi fiind un memorandum pe tema infiintarii Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii.

Executivul a discutat si despre un proiect de OUG privind investitii in industria de aparare si ar putea aproba si o lista privind denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii pe baza de prescriptie medicala.

Pe ordinea de zi a sedintei Guvernului se afla un Memorandum cu tema "demararea demersurilor privind crearea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii", masura care se regaseste in programul de guvernare al PSD si, potrivit acestuia, este necesar in vederea administrarii si valorificarii eficiente a participatiilor minoritare ale statului.

"Obiectivul FSDI - dezvoltarea economica prin investitii in infrastructura si companii strategice, intarirea rolului activ al statului prin administrarea adecvata a participatiilor minoritare si obtinerea de lichiditati din emisiunea de obligatiuni, valorificarea anumitor active, dividende si alte surse atrase in proiectele de investitii", potrivit programului de guvernare al PSD.

De asemenea, membrii Executivului au discutat un proiect de OUG pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2015 privind unele masuri pentru realizarea de investitii la operatorii economici din industria de aparare si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Executivul ar putea adopta in sedinta si o Hotarare pentru pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

Un alt proiect de hotarare care va fi luat in discutie se refera revocarea si numirea unor membri in Consiliul director al Fondului Roman de Dezvoltare Sociala si pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 350/2013 privind numirea membrilor Consiliului director al Fondului Roman de Dezvoltare Sociala.

Un Memorandul cu tema: Aprobarea mentinerii lui Petre Iulian Nicolescu-Secretar de Stat la Ministerul Turismului in calitate de membru al Consiliului de Administratie al Societatii Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale ''OPCOM'' S.A este, de asemenea, pe ordinea de zi a sedintei Executivului.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Mii de oameni au iesit din nou in strada, in toata tara, sa protesteze impotriva Guvernului.
Mii de oameni au iesit din nou in strada, in toata tara, sa protesteze impotriva Guvernului. "Noi n-am obosit... ghinion"

Cateva mii de persoane au protestat miercuri pentru a noua seara consecutiv, in mai multe orase din tara, in pofida ninsorilor si a temperaturilor scazute.

CCR: Nu exista conflict juridic intre puterea judecatoreasca si cea executiva, nici Guvern-Parlament legat de OUG 13
CCR: Nu exista conflict juridic intre puterea judecatoreasca si cea executiva, nici Guvern-Parlament legat de OUG 13

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva si nici intre Parlament si guvern, in legatura cu adoptarea OUG 13.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.