Guvernul promite că adoptă OUG pentru modificarea legii taximetriei ”în următoarea ședință”
Reprezentanții Guvernului s-au întâlnit joi cu cei ai Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care a organizat proteste din cauza nemulțumirilor legate de legea taximetriei.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, discuțiile au vizat măsurile necesare pentru ”combaterea pirateriei în sectorul transportului rutier și reglementarea unor activități de transport persoane”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, Guvernul a fost de acord cu mai multe propuneri ale patronatelor din transportul rutier în proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier. De asemenea, va fi modificată Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Transporturilor.
Una din aceste propuneri vizează eliminarea sintagmei "în mod repetat" din legea taximetriei, modificare menită să contribuie la înlăturarea “pirateriei” din transportul de persoane, respectiv a unor companii de ride sharing din România, precum UBER și Bolt.
”De asemenea, s-a convenit trecerea activității de rent a car la Autoritatea Rutieră Română și asupra prelungirii programului de transport interjudețean de persoane.” - se mai arată în comunicat.
Guvernul mai precizează că proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului pentru instituirea unor măsuri în domeniul transportului rutier a fost publicat pentru consultare publică în data de 1 martie, pe site-urile celor două ministere, și se află pe circuitul de avizare interministerială, ”urmând să fie aprobat în următoarea ședință de Guvern”.
Luni, Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România a anunțat că va organiza un miting de amploare în fiecare săptămână, iar Bucureștiul va fi blocat cu autocare, microbuze și taxiuri din întreaga țară, dacă Guvernul nu rezolvă problema ”falșilor transportatori de pe drumurile României”.
După ce au protestat în stradă, taximetriştii au cerut Ministerului Dezvoltării să modifice legea care prevede ca şoferii prinşi că transportă în mod repetat pasageri ilegal pot fi amendaţi cu până la 5.000 de lei de fiecare dată, iar ministerul a elaborat un proiect de ordonanţă care prevede, printre altele, eliminarea sintagmei ”în mod repetat”. În aceste condiţii, şoferii care folosesc aplicaţiile de tip “ride sharing” susţin că pot fi amendaţi foarte uşor şi descurajaţi să mai lucreze în domeniu.
Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor Uber şi Bolt (fostă Taxify) au solicitat Guvernului să amâne o potenţială ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii taximetriei.
Amânarea a fost cerută până când va exista şi în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor ţări membre ale Uniunii Europene.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, guvern, uber, Bolt, taxi, taximetrist, cotar, taximetrie, taxify, legea taximetriei,
Dată publicare:
21-03-2019 11:35