Analiza ZF: 14.000 de angajati si 600 de milioane de lei, miza descentralizarii

×
Codul embed a fost copiat

Pentru a doua oara in acest mandat, executivul condus de Victor Ponta si-a angajezat marti raspunderea in fata Parlamentului. ProTV NEWS a transmis LIVE de la Palatul Parlamentului.

ZF: Miza financiara a descentralizarii: 600 mil. lei si 14.000 de angajati, transferati de la ministere la consiliile judetene

Guvernul si-a angajat marti raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul descentralizarii administrative si financiare care presupune transferul de bani, "competente", zeci de institutii de la ministere catre administratia locala, care impreuna numara 14.000 de angajati, scrie ZF.

Aplicarea legii inseamna trecerea unor fonduri de 600 de milioane de lei si a 14.000 de angajati din structurile administratiei centrale in cele judetene, insa analistii se declara sceptici cu privire la modul in care a fost facut acest proiect. Premierul Victor Ponta a spus ca functionarii „cu putere“ din ministere s-au opus acestui proiect, care este insa o ruptura de trecutul comunist.

Statul nu dispare, a promis premierul, iar descentralizarea ii apropie pe oameni de administratie.

Citește și
Adriana Saftoiu
PDL incearca sa depuna motiune de cenzura pe descentralizare. Vrea sprijinul UDMR, PPDD si chiar PNL
Hoțul român care a furat produse de 60.000 de lire sterline din mai multe magazine din UK

Ideea descentralizarii este mai mult decat bine-venita, insa puterea de decizie si banii ar fi trebuit redirectionati catre marile orase, catre „polii“ de dezvoltare, si nu catre judete, este de parere Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice.

Proiectul nu este bine reglementat in stadiul in care a ajuns in Parlament, ar mai fi trebuit dezbatut, iar modul in care se face alocarea banilor acopera esecul proiectului regionalizarii, prin care au existat posturi de conducere „promise“ unor baroni locali, spune profesorul Mircea Cosea.

Citeste mai mult pe ZF.ro

Ponta: Pentru descentralizare ne-am luptat cu armate de functionari; propaganda basista e comunista

Descentralizarea va conferi mai multa autoritate alesilor locali si va rupe definitiv Romania de trecutul centralist comunist, in pofida "gandirii mioape a propagandei basiste", a afirmat premierul Ponta, adaugand ca, la transferul de atributii, s-a luptat cu "armate de functionari" din ministere.

El a afirmat, in discursul sustinut in plenul Parlamentului, ca toate partidele de dupa 1989 s-au pronuntat in favoarea descentralizarii, care confera alesilor locali mai multa autoritate, fapt specific unui stat modern, motiv pentru care nu intelege opozitia, chiar si politicianista a PDL, o formatiune denumita inainte "partidul primarilor", dar privit acum ca "partidul anti-primarilor".

In opinia premierului, procesul descentralizarii, pentru care Guvernul a ales sa isi angajeze raspunderea in Parlament, rupe definitiv Romania de trecutul centralist al statului comunist.

"A existat o mare reticenta fata de ideea de descentralizare, aparuta din aparatul birocratic din ministere. Au fost batalii importante cu armatele de functionari din ministere care, evident, nu vor sa dea nimic din puterile pe care le au", a spus Ponta.

"El a mai afirmat ca "propaganda basista" care insista ca alesii locali sa nu primeasca mai julte atributii are o gandire "comunista si mioapa", care nu poate fi acceptata. Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata, in sedinta comuna, prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat.

UPDATE ora 09:00 Alesii puterii adopta astfel noua lege prin care se urmareste descentralizarea administratiei publice locale si transferul de atributii de la centru, catre primari si presedinti de consilii judetene.

Scris de Guvern, proiectul nu a fost amendat de alesii puterii. Cei din opozitie, insa, au cerut ca documentul sa fie dezbatut de catre Parlament, inainte de a fi votat.

Democrat liberalii au anuntat deja ca il vor contesta la Curtea Constitutionala.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca la proiectul legii descentralizarii au fost depuse 2004 amendamente, iar acestea au fost trimise premierului.

"Proiectul de lege privind stabilirea unor masuri de descentralizare a unor competente exercitate de unele ministere si organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si a unor masuri de reforma privind administratia publica" a fost aprobat de Guvern in sedinta de joi si transmis apoi Parlamentului.

Ce domenii vor fi descentralizate prin noua lege

Vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a aratat ca in procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care in perioada urmatoare va exista o "abordare separata", si nici plajele.

In privinta plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmand sa ramana in proprietaea publica a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate insa plajele unde sunt in derulare proiecte cu finantare europeana.

Proiectul de lege introduce totusi posibilitatea ca pe Dunare, pe anumite rauri sau alte cursuri de apa, la solicitarea autoritatilor locale, Apele Romane sa poata da in administrare portiuni de plaje naturale, care pot aparea intamplator si unde autoritatile locale pot organiza activitati de turism sau agrement.

Cladirile cinematografelor nu vor fi transferate autoritatilor locale, a mai spus Dragnea, pentru ca majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de inchiriere.

Dragnea a mai spus ca politia nu se descentralizeaza, ci dimpotriva "se intareste", iar in aceeasi situatie se afla si Agentia de Prestatii Sociale.

Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.

Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.

Un deputat PSD a depus peste 1700 de amendamente

Parlamentarii au avut posibilitatea de a depune amendamente la proiectul legii descentralizarii pana luni dupa-amiaza. Astfel, 37 de parlamentari au depus 2004 amendamente, cele mai multe dintre acestea fiind initiate de alesi ai PSD. Deputatul PSD Mircea Dobre a inregistrat 1724 amendamente la proiectul de act normativ.

Din partea UDMR au fost depuse de catre presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, dar si de catre vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, 85 de amendamente.

De asemenea, mai multi parlamentari PPDD au semnat 42 de amendamente. Totodata, o serie de parlamentari PNL au depus individual sau in numele grupului parlamentar o serie de amendamente.

Din partea PDL nu au fost inregistrate amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.

Amendamentele depuse de parlamentari la proiectul legii descentralizarii ar urma sa fie discutate de Guvern inainte de prezentarea in Parlament.

PDL a anuntat ca nu depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va incerca sa initieze o motiune de cenzura si va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar si a PNL".

"La BPN al PDL s-a decis sa nu fie depuse amendamente la acest proiect de lege, fiind considerat neconstitutional. in egala masura, PDL intentioneaza sa atace proiectul de lege la Curtea Constitutionala, dar inainte va incerca sa depuna o motiune de cenzura pe acest proiect de lege si va solicita colaborarea UDMR, PPDD chiar si a PNL. In cazul in care pentru aceasta motiune de cenzura nu sunt stranse semnaturile necesare, va fi depusa o motiune simpla", a precizat purtatorul de cuvant al partidului, Adriana Saftoiu.

O motiune de cenzura este initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.

Conform Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost adoptata, in sedinta comuna, prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Precedenta angajare a raspunderii Guvernului, in aprilie 2013, a vizat proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate.

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Vasile Blaga: PDL va depune amendamente la proiectul legii descentralizarii si il va ataca la CC
Vasile Blaga: PDL va depune amendamente la proiectul legii descentralizarii si il va ataca la CC

PDL va depune amendamente la proiectul legii descentralizarii si va ataca la Curtea Constitutionala acest act normativ, a declarat, luni, presedintele PDL, Vasile Blaga, inainte de sedinta BPN al PDL.

PDL incearca sa depuna motiune de cenzura pe descentralizare. Vrea sprijinul UDMR, PPDD si chiar PNL
PDL incearca sa depuna motiune de cenzura pe descentralizare. Vrea sprijinul UDMR, PPDD si chiar PNL

PDL nu va depune amendamente pe proiectul de lege privind descentralizarea, ci va incerca sa initieze o motiune de cenzura si va solicita colaborarea UDMR, PPDD, "chiar si a PNL".

Macovei: Opriti descentralizarea propusa de inculpatul Dragnea, e doar un cadou pentru baronii USL
Macovei: Opriti descentralizarea propusa de inculpatul Dragnea, e doar un cadou pentru baronii USL

Europarlamentarul PDL Monica Macovei sustine ca premierul Victor Ponta ar trebui ca, in loc sa isi asume raspunderea in Parlament pe descentralizare, sa-l demita pe vicepremierul PSD Liviu Dragnea - "inculpatul" care a propus legea.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Aproape 3 milioane de români au votat

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.