Guvernul merge înainte cu localele în 2 tururi, în timp ce PSD depune moțiunea de cenzură
Până la finalul lunii alegerea primarilor în două tururi, devine lege, sau cade guvernul Orban.
Șeful statului le-a cerut parlamentarilor să se întoarcă mai repede din vacanță și să adopte săptămâna viitoare, într-o sesiune extraordinară, proiectul prin care primarii vor fi aleși, din nou, prin două runde de vot.
Textul va fi adoptat, printr-o nouă angajare a răspunderii Guvernului. Social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură, iar unii dintre ei, fac calcule, chiar să revină la guvernare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Şeful statului le-a solicitat aleşilor să se întoarcă din concediu şi într-o sesiune extraordinară să tranşeze problema alegerii primarilor în două tururi.
Liberalii acuză PSD că blochează în Parlament proiectul ce ar modifica codul electoral, aşa că au apelat la din nou la o metodă excepţională, angajarea răspunderii.
Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților: „Pentru noi e dezamăgitor că am început anul exact cu blocaje la nivelul Parlamentului şi pentru noi este foarte clar că singura soluţie pentru a ieşi din această criză sunt alegerile anticipate."
Executivul a motivat ca alegerea primarilor într-un singur tur a stârnit multe nemulţumiri în societate. În plus, textul propus prevede şi o măsură ce ar trebui să limiteze turismul electoral, astfel încât vor putea vota pe liste suplimentare doar cei care şi-au schimbat adresa în ultimele trei luni de dinaintea votului.
Revenirea la două tururi de alegeri este însă foarte contestată. Cei de la PSD şi UDMR spun că pregătesc o moţiune de cenzură, pentru care pretind că au deja semnăturile.
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD: „În acest moment depunem moțiunea. Părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, va trece această moțiune."
Social-democraţii intră în jocul politic fără o strategie clară. Ei vor încerca pe toate căile, inclusiv printr-o contestaţie la Curtea Constituţională, să blocheze adoptarea acestei legi care i-ar face să piardă câteva sute de aleşi locali.
Mai departe, însă, PSD nu este pregătit să revină la guvernare. Partidul nu şi-a revenit după înfrângerile usturătoare de la europarlamentarele şi prezidenţialele de anul trecut, iar declaraţiile privind revenirea la putere sunt contradictorii.
Paul Stănescu, secretar general interimar PSD: „PSD nu trebuie să revină la guvernare în perioada următoare de timp."
Cu UDMR, social-democraţii au 230 de paralmentari şi, matematic, le-ar mai trebui doar trei voturi ca să destituie executivul.
Dacă le vor găsi şi guvernul va fi demis, apare posibilitatea alegerilor anticipate pe care le doresc oricum şi liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Fapt este că Guvernul dorește să-și angajeze răspunderea. Dacă va trece moțiunea sau nu, vom vedea şi Guvernul va analiza situația și va veni cu o alternativă. Eu nu exclud din start niciun scenariu, dar chestiunea demisiei nu a fost discutată."
Dacă moţiunea va trece, liberalii ar avea în plan şi o ordonanţă de urgenţă astfel încât alegerile în două tururi să devină totuşi realitate.