Guvernul caută soluții pentru românii care vor să muncească până la 70 de ani


Ultimul update: Joi 09 Ianuarie 2020 19:40
Data publicarii: Joi 09 Ianuarie 2020 19:31
Categorie: Stiri Politice

Românii care vor dori să muncească până la 70 de ani ar putea în curând să facă asta. Este un proiect la care lucrează Guvernul, mai ales după o dezbatere largă la nivel european.

Ministrul Muncii spune că nu a luat încă o decizie, însă promite că în niciun caz vârsta de pensionare nu va creşte până la 70 de ani pentru toată lumea, ci doar pentru cei care doresc.

În România există două realităţi atunci când vine vorba despre cei care se apropie de vârsta pensionării. Într-o categorie sunt cei care au împlinit vârsta, dar nu vor să se retragă, ci să rămână angajaţi. În cealaltă sunt românii care abia aşteaptă să stea acasă. Ca atare, la nivelul Ministerului s-a format un grup de lucru care caută o soluţie prin care cei ce vor să muncească şi după 65 de ani să o poată face.

Şi acum cei care vor să lucreze după vârsta de pensionare o pot face, dar numai cu aprobarea directorului instituţiei.

„E o temă care se discută. Posibilitatea ca după vârsta de pensionare în anumite categorii de activitate oamenii care își doresc să lucreze în continuare să poată lucra fără să le mai fie condiționată posibilitatea de a lucra de niște decizii administrative. Să poată lucra pur și simplu mai mult decât vârsta de pensionare”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Dacă se va opta pentru o astfel de soluţie, românii vor putea lucra la cerere până la 70 de ani. Şi nu sunt puţini.

Maria Preda este medic specialist pediatru. Ultimii 40 de ani i-a petrecut în spitalul din Găeşti, judeţul Dâmboviţa. Deşi se putea pensiona de ani buni, doctorul a decis să rămână salariat.

Maria Preda, medic pediatru: "Dacă toată viaţa am muncit mi se pare greu să stai degeaba."

La fel gândeşte şi Ion Caliap, care, odată pensionat, a ales să lucreze la privat, ca agent de pază.

Ion Caliap, agent de pază: "Nu poţi să stai, la 50 de ani, cum am ieşit eu la pensie. Nu ai ce face, te plictiseşti."

Însă dacă o astfel de măsură va fi adoptată, cei care vor opta să lucreze până la 70 de ani nu vor mai putea să cumuleze pensia cu salariul. Dar iniţiativa ar avea efecte benefice, spun sociologii.

Ciprian Iftimoaei, sociolog: „Este vorba despre reducerea deficitului la bugetul de pensii şi, al doilea, menţinerea în câmpul muncii a unui segment mai mare de populaţie aptă să muncească. Aceste persoane îşi dovedesc utilitatea, sunt valorizate din punct de vedere social, profesional şi moral.”

Discuţia vine după ce guvernul şi-a asumat răspunderea, în Parlament, pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Prevederea nu a intrat în vigoare, pentru că a fost atacată la Curtea Constituţională.

Orban, despre pensionarea la 70 de ani: Doar pentru persoanele care vor să muncească mai mult
Pensiile cresc cu 40% anul viitor, salariul minim cu 7,2%. Cum face Guvernul rost de bani
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33