Guvernul anunță programul Venus: ”Protecția persoanelor agresate în propriile familii”
Aproape 7000 de victime ale violenței în familie vor fi incluse într-un nou program al Guvernului, prin care vor putea beneficia de cazare în locuințe sociale și de consiliere psihologică.
Este vorba despre un program național, finanțat cu bani europeni, care a primit undă verde de la Guvern.
Cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare, iar combaterea acestui fenomen şi sprijinirea victimelor sunt imperative, a declarat, luni, premierul Viorica Dăncilă.
Prim-ministrul a participat, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractului de finanţare pentru proiectul "VENUS - împreună pentru o viaţă în siguranţă" de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Graţiela Drăghici.
"Datele arată că, din nefericire, cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violenţa în familie. 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009 - 2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor. Formele de agresiune sunt însă de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenţelor domestice sunt tot mai multe de la an la an. Combaterea violenţei în familie şi sprijinirea victimelor sunt imperative", a afirmat premierul, potrivit Agerpres.
Dăncilă a susţinut că promovarea proiectului "VENUS" reprezintă "o premisă solidă că mii de oameni, femei, bărbaţi şi copii, vor fi protejaţi de violenţa în familie şi îşi vor recăpăta încrederea şi demnitatea".
Ea a amintit de măsurile luate cu privire la ordinul de protecţie provizoriu.
"Am acţionat în acest sens atât în timpul activităţii mele ca europarlamentar, cât şi ca prim-ministru. Una dintre primele măsuri a fost menită să reglementeze ordinul de protecţie provizoriu, care să permită poliţistului să intervină rapid în situaţii de pericol iminent. Am venit apoi cu reglementări mai clare pentru promovarea egalităţii de gen şi combaterea violenţei în familie şi proceduri coerente de intervenţie pentru specialişti astfel încât să se obţină o protecţie reală a victimelor.
Facem astăzi încă un pas foarte important, asigurăm finanţarea pentru un program prin care să oferim protecţie, siguranţă şi sprijin persoanelor agresate în propriile familii. Proiectul 'VENUS - împreună pentru o viaţă în siguranţă' este estimat la 11 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman ", a explicat Viorica Dăncilă.
Potrivit premierului, fondurile alocate vor ajuta la realizarea de locuinţe sociale organizate într-o reţea integrată la nivel naţional, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate, să primească asistenţă psihologică, juridică şi să locuiască o perioadă de timp până când vor putea duce o viaţă normală şi independentă.
"De asemenea, aceste persoane vor fi sprijinite prin programe de formare profesională pentru a se integra profesional şi social. Este esenţial acest sprijin, pentru că în foarte multe cazuri victimelor le este teamă să părăsească domiciliul pentru că nu au un loc de muncă şi sunt dependente financiar de agresor. Acest program va fi dezvoltat la nivel naţional prin colaborare cu autorităţile locale. (...) Victimele violenţei trebuie să aibă curaj să ceară ajutor, să ştie că este dreptul lor la o viaţă normală. Este responsabilitatea noastră să le sprijinim şi vreau să ştie că au alături Guvernul şi că suntem împreună", a declarat Dăncilă.
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a afirmat, la rândul său, că investiţiile în domeniul social realizate prin acest proiect "capătă contur în ceea ce priveşte crearea unei reţele la nivel naţional pentru înfiinţarea a 42 de locuinţe inovative pentru protecţia victimelor violenţei în familie, pe bază de parteneriat cu autorităţile locale".
"Vor beneficia peste 6.600 de victime ale violenţei în familie, atât de locuinţe protejate în cele 42 de unităţi administrativ-teritoriale, cât şi de consiliere atât pentru reinserţie pe piaţa muncii, cât şi consiliere juridică, consiliere psihologică, asistenţă socială. În acelaşi timp, peste 360 de specialişti din domeniul social care se ocupă cu prevenirea şi combaterea violenţei domestice vor fi instruiţi în aşa fel încât să poată face faţă tuturor provocărilor pentru combaterea acestui fenomen care a luat amploare", a declarat ministrul.
Plumb a precizat că proiectul, în valoare de 11 milioane de euro, are o durată de implementare de 48 de luni.
Graţiela Drăghici, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, a amintit că prin programul de guvernare Executivul şi-a asumat, într-o primă fază, crearea a 20 de locuinţe pentru victimele violenţei domestice.
"Având în vedere anvergura fenomenului, am decis să înfiinţăm prin acest proiect câte o locuinţă protejată în fiecare judeţ şi astfel am dezvoltat proiectul creând reţeaua inovativă integrată de locuinţe protejate cu acoperire naţională. Scopul serviciului social - locuinţă protejată - este asigurarea nevoilor sociale, creşterea calităţii vieţii şi promovarea principiilor de coeziune şi incluziune socială prin asigurarea asistenţei de specialitate pentru victimele violenţei în familie, găzduire cu capacitate redusă de până la 6 locuri pe perioadă de 12 luni, în funcţie de complexitatea cazurilor", a precizat Drăghici.
Potrivit acesteia, prin serviciile furnizate, victimele "vor putea beneficia de suport instituţional în vederea relocării în cadrul reţelei naţionale în funcţie de oportunităţile de formare şi/sau reconversie profesională, identificate prin Programul Naţional de Protecţie a Victimelor Violenţei Domestice".
Graţiela Drăghici a adăugat că pe parcursul unui an în care victimele violenţei domestice beneficiază de serviciile integrate oferite în cadrul proiectului acestea "au posibilitatea să facă tranziţia către o viaţă independentă din punct de vedere socio-economic încât să nu mai fie captive economic de agresor, să nu mai revină în mediul domestic unde s-a produs fenomenul şi să aibă determinarea să acţioneze în instanţă agresorul sau să divorţeze (...) şi să beneficieze de consiliere".
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: femeie, violenta domestica, viorica dancila, venus, rovana plumb,
Dată publicare:
04-03-2019 13:07