Botis: Fara prime si al 13-lea salariu, dar cu salarii mai mici anul viitor

18-11-2010 00:00


Bani

Vor fi si anumiti bugetari care se vor trezi cu salarii mai mici in 2011. O spune chiar ministrul Muncii, Ioan Botis, care declara ca Guvernul vrea sa recalculeze salariile din ministere.

Joi au inceput sa apara oficial si alte vesti neplacute: oamenii isi vor pierde primele si cel de al 13-lea salariu.

Guvernul poarta o ultima runda de negocieri cu oficialii FMI, care au cerut printre altele, inca o reducere a indemnizatiilor pentru mame.

"Este posibil ca unele ministere sa fie directori incadrati pe anumite functii si s-ar putea sa existe 10-15 cazuri de directori si inalti functionari care pot fi in aceasta situatie. Nu va fi cazul in sanatate, invatamant, cultura", anunta ministrul muncii, Ioan Botis.

Dupa acest principiu, nu este vorba insa doar despre cativa bugetari care ar putea sa primeasca de la 1 ianuarie lefuri mai mici decat acum.

"Acolo unde exista discrepante intre ministere, pe functii de aceasi natura, se vor reaseza functiile. in acest fel cei care au un tip de munca in ministere diferite vor fi salarizati in acelasi mod", anunta Botis.

Alt oficial din Ministerul Muncii sustine insa ca absolut toata lumea va beneficia de o majorare. In aceste conditii vorbim despre o majorare de 15% si de un salariu minim de 670 de lei.

Bugetarii pot sa-si ia gandul si de la tichetele de masa, tichetele cadou si cele de vacanta. Iar fondul de stimulente de la Finante va fi desfiintat. In plus nu se vor mai acorda ajutoare sau indemnizatii pentru iesirea la pensie.

Potrivit unor surse guvernamentale cei de la FMI au cerut si reducerea indemnizatiilor pentru mame. In prezent se acorda 85% din salariul dar nu mai mult de 3600 de lei timp de 2 ani . Una dintre variantele propuse este reducerea perioadei de acordare la 1 an. Alta varianta propune o suma fixa de doar 600 de lei timp de 2 ani.

Potrivit noi legi a salarizarii bugetarii vor primi in continuare unele sporuri cum ar fi cel pentru munca in timpul noptii. Insa acestea nu vor mai putea depasi 30% din salariu.

Vor continua in schimb disponibilizarile. Potrivit vicepresedintelui PDL Theodor Stolojan guvernul va reduce in 2011 numarul de angajati cu inca 30.000.

Se va micsora si numarul celor care beneficiaza de ajutoare sociale. Venitul minim garantat, subventiile pentru caldura si alocatiile familiale ar putea fi contopite intr-un singur ajutor care va fi acordat conform unor criterii foarte stricte.

Potrivit scrisorii catre FMI, Guvernul s-a angajat sa reduca numarul de scoli si numarul de paturi in spitale.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO