Guvernul si-a angajat raspunderea asupra Legii salarizarii

×
Codul embed a fost copiat

Cei de la putere nu au pierdut timpul si au discutat si motiunea de cenzura pe care partidele din opozitie nu au mai sustinut-o, legata de Legea educatiei. Acest lucru i-a suparat pe parlamentarii PSD si PNL.

 Premierul Emil Boc a prezentat parlamentarilor principalele prevderi ale proiectului legii salarizarii unitare, promovat prin angajarea raspunderii. El a explicat ca actul normativ reflecta posibilitatile maxime ale tarii, raportat la resursele financiare ale economiei.

Boc le-a explicat parlamentarilor ca in 2011 bugetul nu permite o crestere mai mare de 15% a salariilor.

De altfel, acesta este si motivul pentru care Executivul a a venit astazi cu doua legi in fata Parlamentului. Una se refera la veniturile de anul viitor ale celor care lucreaza la stat, iar cealalta stabileste principiile dupa care vor fi remunerati bugetarii atunci cand lefurile vor ajunge la nivelul din iulie.

In orice caz, si in 2011 sunt eliminate primele, tichetele de masa, iar orele suplimentare vor fi recompensate nu in bani, ci in timp liber.

Citește și
Bani
Legile salarizarii au ajuns la Parlament! Vezi cu cat cresc lefurile
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Inainte ca premierul Emil Boc sa isi sustina declaratia de la microfonul plenului, pe tema asumarii raspunderii Guvernului pe legea salarizarii, parlamentarii puterii au reusit sa adopte legea educatiei nationale.

Acest lucru a fost posibil dupa ce 22 de parlamentari si-au retras semnaturile de pe motiunea de cenzura, in semn de protest.

Ei au anuntat de la microfonul plenului ca procedeaza in acest fel pentru ca asumarea raspunderii Guvernului a fost declarata deja neconstitutionala de catre CC.

Astfel, dupa retragerea semnaturilor, nu a mai fost intrunit numarul necesar pentru sustinerea unei motiuni de cenzura, care a fost anulata, iar legea educatiei a fost considerata adoptata.

Ziua de munca pentru "alesii poporului" a inceput cu scandal, dupa ce Roberta Anastase a supus la vot introducerea pe ordinea de zi a procedurii privind Legea educatiei.

Degeaba s-au suparat si au vociferat parlamentarii opozitiei: membrii PSD si PC au parasit plenul, iar liberalii si-au retras semnaturile.

Acest lucru nu a facut altceva decat sa usureze treaba celor de la putere, care au anuntat ca legea educatiei este considerata adoptata si ca va merge la Cotroceni pentru promulgare.

Reactia opozitiei: PNL va contesta la Curtea Constitutionala modul in care legea educatiei nationale a fost considerata adoptata.

In prima parte a sedintei, Emil Boc a venit la microfonul plenului in Parlament pentru a explica, timp de aproximativ 20 de minute, ca opozitia trebuie sa respecte procedurile stabilite de Constitutie, privind calendarul aferent angajarii raspunderii de catre Guvern pentru un proiect de lege.

O surpriza a acestei zile a fost oferita de Mircea Geoana, care, in loc sa se aseze pe scaunul de presedinte al sedintei, alaturi de Roberta Anastase, s-a asezat in sala de plen, pe locurile rezervate grupului PSD. El l-a desemnat pe vicepresedintele Senatului, Alexandru Peres (PDL) pentru a-l inlocui.

De altfel, sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului pentru asumarea raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii unitare a inceput "cu stangul": o intarziere de 45 de minute fata de programul stabilit initial.

Dupa inceperea sedintei, a aparut o alta problema: nu functionau microfoanele, astfel ca alesii poporului au fost nevoiti sa astepte repararea sistemului de sonorizare.

Cronologia evenimentelor:

13.50 Premierul Emil Boc sustine un discurs referitor la angajarea raspunderii Guvernului pe legea salarizarii: "Daca 2010 a fost anul constrangerilor bugetare, anul 2011 va fi anul dezvoltarii, al cresterii economice si al consolidarii reformelor statului. In cadrul acestor reforme, un loc important il reprezinta legea salarizarii. Pentru anul 2011, cel mai important mesaj este acela ca se realizeaza o majorare cu 15% a salariilor, in raport cu cele obtinute in luna octombrie, altfel spus se recupereaza 15% din salariul diminuat in iulie 2010. Acest lucru este posibil in Roma datorita a doua componente. Pe de o parte ca in 2011 avem o salarizare pentru 1.290.000 de salariati. Acest lucru a fost posibil datorita procesului de restructurare al Guvernului."

13.10 Deputatul PNL Ludovic Orban anunta ca liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala modul in care Legea educatiei nationale a fost considerata ca adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului in Parlament.

El a precizat ca anuntul facut de Roberta Anastase, in privinta adoptarii legii educatiei, este unul "complet abuziv, complet neconstitutional si complet fara legatura cu realitatea".

Orban a explicat ca Legea educatiei nationale pentru care Executivul si-a asumat raspunderea nu poate fi considerata adoptata deoarece proiectul a fost retrimis la Guvern de catre Birourile reunite ale Parlamentului.

13.04 Roberta Anastase, presedinte de sedinta: "Si-au retras pana in acest moment semnatura de pe motiunea de cenzura 22 dintre semnatarii acestei motiuni. In total au fost 138 de semnatari. Scazand cele 22 de retrageri, in momentul de fata motiunea a ramas cu 116 semnaturi. In acest moment putem considera ca nu mai exista motiune de cenzura, iar legea educatiei nationale va fi considerata adoptata."

12.54 Relu Fenechiu, PNL - "Domnule prim-ministru, sper din toata inima sa reveniti cu picioarele pe pamant. Eu imi voi retrage semnatura de pe aceasta motiune, ca sa nu mai poata fi dezbatuta".

12.45 Parlamentarii care au semnat motiunea de cenzura pe legea educatiei isi anunta, de la tribuna, retragerea semnaturii de pe acest document.

12.35 Sedinta Parlamentului a fost reluata, in absenta reprezentantilor PSD, care s-au retras de la lucrari, in semn de protest fata de introducerea pe ordinea de zi a Legii educatiei.

11.55 In pauza sedintei, Emil Boc face precizari: "Este o incapatanare a presedintelui Senatului de a nu recunoaste o decizie a Curtii Constitutionale, decizie care este foarte clara, explicita, fara echivoc... care spune ca aceasta procedura trebuie continuata si ca o motiune de cenzura, o data depusa, nu poate fi oprita."

11.45 Liderului grupului parlamentar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, solicita o pauza de 20 de minute pentru consultari.

"Trebuie sa tinem cont de deciza Curtii. Altfel, nesocotind-o, iesim din modul legal in care Parlamentul poate sa functioneze. Ar fi pentru prima oara in 20 de ani cand Parlamentul ar nesocoti a decizie a Curtii. Va rog sa luati act de aceste elemente si sa consideram, cu tot regretul, pentru Guvern, ca aceasta procedura de angajare a raspunderii Guvernului e neconstitutionala", a spus Tariceanu.

11.33 Mircea Geoana: "Indifererent de ce siretlic veti incerca, nu va va folosi, pentru ca imediat dupa ce, probabil, prin acest vot, care nu are niciun fel de temei procedural, a fost traversata cu forta prin Parlament, va anunt ca in termenul legal voi contesta aceasta lege."

11.30 Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa anunta ca grupurile parlamentare ale PSD si PC vor parasi sala.

11.15 Deputatul PSD Cristian Dumitrescu afirma ca solicitarea de continuare a procedurii privind Legea educatiei nu are baza juridica si a atentionat-o pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, ca introducerea unui astfel de punct pe ordinea de zi ar fi "un abuz de drept".

El a precizat ca, in privinta procedurii de angajare a raspunderii Guvernului pe Legea educatiei, exista o decizie a Curtii Constitutionale care arata ca angajarea raspunderii este neconstitutionala si ca o parte dintre semnatarii motiunii de cenzura si-au retras semnaturile de pe acest document, astfel ca motiunea nu mai are obiect.

11.10 Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, cere in plenul Parlamentului ca pe ordinea de zi sa fie introdus un punct nou, respectiv continuarea procedurii privind Legea educatiei. El a mentionat ca face aceasta propunere avand in vedere faptul ca a fost depusa o motiune de cenzura.

11:07 Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a mers la sedinta comuna a Parlamentului, dar nu s-a asezat la prezidiu, alaturi de presedintele Camerei, Roberta Anastase, ci in sala de plen, pe locurile rezervate grupului PSD.

Desi Mircea Geoana ar fi trebuit, in calitatea sa de presedinte al Senatului, sa prezideze sedinta comuna a celor doua Camere, alaturi de Roberta Anastase, acest lucru nu s-a intamplat, el nefiind prezent la inceputul sedintei de plen.

10:44 De la prezidiu lipseste presedintele Senatului, Mircea Geoana, Anastase precizand pentru Mediafax ca acesta l-a desemnat pe vicepresedintele Senatului Alexandru Peres (PDL) pentru a-l inlocui.

10:36 Prezenta in Parlament - 284 - prezenti, 186 absenti.

10.00 Premierul a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza varianta avansata de PSD ca motiunea de cenzura la adresa Guvernului sa fie dezbatuta dupa 31 decembrie 2010, pentru angajarea raspunderii asupra proiectului de lege privind salarizarea unitara. Boc a raspuns ca si in acest caz trebuie respectate prevederile Constitutiei.

Guvernul isi asuma raspunderea pe cele doua legi ale salarizarii in sedinta reunita a celor doua camere ale Parlamentului.

Vorbim de proiectul de lege privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice si a Proiectului de lege-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

Ele au fost aprobate ieri, odata cu sase amendamente ale alesilor. Unul dintre amendamente le va permite functionarilor parlamentari sa lucreze si in mediul privat.

Legea salarizarii ar duce la cresterea tuturor salariiilor din sectorul bugetar cu 15% de la 1 ianuarie. In plus, Guvernul a stabilit salariul minim la 670 de lei. Sporurile vor fi limitate la cel mult 30% din leafa.

Potrivit documentului, in 2011 bugetarii nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare, ci timp liber.

Partidul Social Democrat a anuntat ca va depune o motiune de cenzura. Daca motiunea strange suficiente voturi, legile salarizarii sunt respinse, iar Guvernul Boc este demis. In caz contrar, legea va fi adoptata in forma propusa de Guvern, fara niciun fel de moficare.

Adoptarea legii salarizarii este una dintre conditiile impuse de Fondul Monetar International pentru accesarea urmatoarei transe din imprumut.

Unul dintre amendamentele depuse de PNL se refera la modificarea grilelor personalului medical, in sensul cresterii salariilor medicilor si asistentilor, de la doua la patru puncte procentuale pe grila.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Opozitia isi face datoria. Inca o motiune de cenzura pe Legea salarizarii
Opozitia isi face datoria. Inca o motiune de cenzura pe Legea salarizarii

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca formatiunea sa face demersurile pentru ca, impreuna cu parlamentarii PSD si PC, sa depuna o motiune de cenzura. Documentul va viza angajarea raspunderii Guvernului pe Legea salarizarii unitare.

Legile salarizarii au ajuns la Parlament! Vezi cu cat cresc lefurile
Legile salarizarii au ajuns la Parlament! Vezi cu cat cresc lefurile

UPDATE: Premierul isi va asuma raspunderea pe cele doua documente, in plenul reunit. Incepe astfel o cursa contra cronometru. Daca nu vor fi adoptate pana in 10 ianuarie, Romania risca sa nu mai primeasca doua miliarde de euro de la FMI si CE.

Legea salarizarii, aprobata. Bugetarii vor lua cu 15% mai mult in 2011
Legea salarizarii, aprobata. Bugetarii vor lua cu 15% mai mult in 2011

UPDATE: Gata cu "s-ar putea", gata cu "probabil": salariile bugetarilor vor creste sigur de la 1 ianuarie, cu 15%. Legea salarizarii unice a fost adoptata miercuri dupa-amiaz de Guvern.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.