Legile salarizarii au ajuns la Parlament! Vezi cu cat cresc lefurile
UPDATE: Premierul isi va asuma raspunderea pe cele doua documente, in plenul reunit. Incepe astfel o cursa contra cronometru. Daca nu vor fi adoptate pana in 10 ianuarie, Romania risca sa nu mai primeasca doua miliarde de euro de la FMI si CE.
Intre timp, bugetarii au inceput sa-si faca deja calcule cu noile lefuri. Pentru multi cele 15 procente primite inapoi reprezinta o adevarata gura de oxigen.
De exemplu, un profesor cu gradul I si 30 de ani de experienta castiga acum 1800 de lei. In ianuarie leafa sa va ajunge la aproape 2100 de lei, ceea ce inseamna ca va lua inca 300 de lei.
La randul lui, un medic primar cu un salariu de baza de 2000 de lei va citi pe fluturas 2300 de lei. Din pacate, cei cu salarii mici nu vor intelege mare lucru.
Astfel, un sofer care are doar 750 de lei trebuie sa se multumesca doar cu 100 de lei.
Ministrul muncii spune ca a gasit o solutie de compromis si pentru zecile de mii de bugetari care primeau stimulente: vor primi niste banuti dupa functia pe care o ocupa.
Tot din 2011 contributia militarilor la casa de pensii va creste de la 5% la 10,5%. In compensatie oamenii vor beneficia de 5,5% la leafa.
Pe de alta parte, sute de mii de angajati din companiile de stat au un regim special. Oficialii au decis sa le inghete lefurile celor care lucreaza in societati cu pierderi. Restul pot primi o majorare egala cu inflatia, adica de 5,3%.
Executivul a mai decis miercuri ca salariul minim sa ajunga la 670 de lei, de la 600.
In schimb, Guvernul va trebui sa disponibilizeze 26.000 bugetari pana la sfarsitul acestui an pentru a se incadra in anvelopa salariala stabilita cu FMI. Grila de salarizare nu se aplica din 2011, ci din 2012.
Aprobarea legii de salarizare unica este o conditie asumata de Romania in acordul cu FMI.
Legea trebuie sa fie aprobata de Parlament cel mai tarziu pana la 15 ianuarie 2011.