Persoana care refuza nemotivat invitatia la audieri in comisiile de ancheta ale Parlamentului poate avea dosar penal. Iar acuzatia poate fi de obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului.

Aceasta este modificarea legii, votata marti de alesii PSD si ALDE, care vor neaparat sa cerceteze in paralel cu Parchetul General, turul al doilea al scrutinului prezidential din 2009. Opozitia a sustinut ca noua prevedere este neconstitutionala si a acuzat puterea ca nu doreste decat sa o aduca la audieri pe Codruta Kovesi.

Senatorii si deputatii puterii fac tot posibilul sa indeplineasca dorinta liderilor coalitiei guvernamentale, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu: infiintarea unei comisii de ancheta a Parlamentului, in cazul scrutinului prezidential din 2009, in urma caruia Mircea Geoana a pierdut in fata lui Traian Basescu.

Traian Basescu, senator PMP: "Nu inteleg exact ce obiectiv aveti? Sa il faceti retroactiv pe Geoana presedinte? V-as aduce aminte ca Geoana, mai acum cateva luni, umbla cu un pumn de ceasuri primite spaga de la Vanghelie prin fata DNA. Cum i-am fi spus noi? Presedintele PENDULA?"

Dincolo de ironiile fostului presedinte, alesii puterii vor sa ancheteze ce s-a inamplat acasa la Gabriel Oprea, in seara alegerilor. Fostul jurnalist Dan Andronic sustine ca atunci, ar fi avut loc o intanire de taina la care ar fi participat, printre altii, Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea sau George Maior. Numai ca legile in vigoare nu ii obliga pe invitati sa se prezinte la audieri in Parlament. PANA ASTAZI! PSD si ALDE au votat modificarea legii astfel incat celor care refuza prezenta la audieri sa li se intocmeasca dosar penal pentru obstructionare sau impiedicarea aflarii adevarului.

Gabriel Andronache, deputat PNL: "Sanctionarea persoanelor invitate, subliniez INVITATE la comisie, este un motiv de neconstitutionalitate".

De altfel, liberalii au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala in acest caz, solicitand judecatorilor sa nu permita intrarea in vigoare a unui asemenea text de lege. In plus, opozitia a acuzat PSD si ALDE ca vor sa se substituie puterii judecatoresti prin aceasta comisie de ancheta, in conditiile in care Parchetul General a deschis deja o ancheta in acest caz si a facut primele audieri.

Pana la un verdict al Curtii Constitutionale, dezbaterea din Parlament a degenerat, din nou. Deputatul Nicolae Bacalbasa de la PSD a aratat semne obscene de la tribuna si a vorbit despre violurile din judetul Vaslui. A fost momentul in care fostul parlamentar PRM, Corneliu Bichinet, in prezent la PMP, a cerut cuvantul.

Corneliu Bichinet, deputat PMP: "Domnule Bacalbasa, ar trebui sa nu mai vorbiti despre judetul Vaslui si sa va cantonati la Galati. Ati trecut de multe ori prin judetul Vaslui si nu v-a stricat nimeni rozeta."

In semn de protest, alesii USR au parasit sala si au cerut sanctionarea celor doi.

Atacul lui Bacalbasa

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa a lansat marti, in timpul dezbaterilor din Plenul Parlamentului pe tema comisiei de ancheta a prezidentialelor din 2009, un atac dur la adresa opozitiei.

Bacalbasa a spus despre o colega parlamentar caruia nu i-a rostit numele ca face fractura „daca mai da cu labele”, afirmatia sa fiind urmata de gesturi obscene.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa: "Violuri si discursuri bune in Parlament ofera Vasluiul. Am auzit un discurs care imbina, la un mod gretos, fariseismul cu amenintarea. Eu unul nu o sa ma las speriat de amenintarile distillate ale doamnei Gurgan… Curcan… imi scapa. Ma scuzati, sunt batran. Uite ca se bucura si salvamarii. Da cu labele, vezi ca faci fractura. Vezi domnisoara ca faci fractura si dupa aia nu mai poti sa votezi."

Gabriel Vlase i-a inchis microfonul si i-a cerut sa mearga în sala.

Bacalbasa a primit replica de la un alt deputat, Corneliu Bichinet, insa nici vocabularul sau nu a fostmai prejos.

Deputatul PMP Corneliu Bichinet: "Domnul deputat, care imi este simpatic cateodata, ar trebui sa nu mai vorbeasca despre judetul Vaslui si sa se cantoneze la Galati. Ati trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judetul Vaslui, si nu v-a stricat nimeni rozeta."

In semn de protest fata de cuvintele obscene aruncate de Bacalbasa si Bichinet, alesii USR au parasit Plenul Parlamentului.

Deputatul USR Nicusor Dan: "Am decis cu totii sa iesim din sala pentru a protesta fata de nivelul suburban la care a ajuns Parlamentul. Am vazut din partea unui barbat un atac nedemn la adresa unei femei, mai intai, dupa care am vazut o replica intr-un limbaj care nu poate sa fie reprodus. Nu credem ca asta este limbajul pe care il asteapta cetatenii de la Parlamentul Romaniei. Vom cere sanctiuni pentru domnul Bacalbasa si pentru domnul Bichinet."