Generalii Chitac si Stanculescu spera ca ar putea fi gratiati

21-10-2008 00:00

Chitac si Stanculescu

Cei doi, condamnati definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul Revolutiei din 1989, sufera de boli cronice, a precizat un oficial din cadrul penitenciarului Jilava.


  Mihai Chitac si Victor Athanasie Stanculescu, "se consoleaza cu gandul si cu speranta ca poate intr-un final li se va gratia sau amnistia pedeapsa", explica avocatul primului, dupa ce l-a vizitat luni la penitenciar.

Avocatul generalului in rezerva Mihai Chitac - incarcerat in celula cu cel alaturi de care a fost si judecat, Victor Athanasie Stanculescu, in urma deciziei definitive de condamnare a instantei supreme - a declarat luni ca cei doi generali sunt oameni cu un caracter puternic, ca de militari.

Avocatul Dan Ioan din cadrul Baroului Bucuresti  a spus ca ziua de nastere a clientului sau se apropie, respectiv 4 noiembrie. Potrivit avocatului Dan Ioan, in numele lui Mihai Chitac va depune, marti, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti o solicitare asemanatoare cu cea formulata de Stanculescu, de suspendare a executarii pedepsei. Pe parcursul dezbaterii acestei solicitari se va cere "o expertiza medicala amanuntita a starii de sanatate" a lui Chitac "pe baza careia judecatorul va trebui sa decida daca se impune suspendare executarii sentintei de 15 ani de detentie".

Aparatorul lui Chitac l-a vizitat, luni, pe clientul sau la Penitenciarul Jilava, unde a discutat cu acesta mai multe ore cu privire la posibilitatea introducerii unei actiuni prin care sa se solicite suspendarea executarii pedepsei de 15 ani de inchisoare. Intre timp, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a inregistrat o cerere a generalului Victor Athanasie Stanculescu de intrerupere a executarii pedepsei, care va fi judecata in 21 octombrie.

Examenele medicale efectuate celor doi fosti generali Stanculescu si Chitac, condamnati in "Dosarul Timisoara" si incarcerati saptamana trecuta in Spitalul Penitenciar Jilava, au scos in evidenta faptul ca cei doi sufera de boli cronice.
"Tot ce putem spune despre starea de sanatate a celor doi detinuti fara a incalca secretul, confidentialitatea relatiei doctor-pacient, este ca ambii sufera de boli cronice", a declarat, luni  purtatorul de cuvant al penitenciarului, Monica Pana pentru Mediafax.

Victor Athanasie Stanculescu a fost ridicat, in seara zilei de 15 octombrie, dupa o conferinta de presa sustinuta in Capitala, de politistii de la Serviciul Urmariri de la Politia Capitalei. In aceeasi seara, Mihai Chitac a fost ridicat de politisti, de la domiciliul sau din Bucuresti.

Ambii generali se considera nevinovati si vanati politic. Cei doi au fost gasiti vinovati de omor deosebit de grav. Asadar, dupa 19 ani, avem un verdict final in procesul Revolutiei de la Timisoara. In anul 1990, o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989, condusa de Viorel Oancea, a propus trimiterea in judecata a generalilor Stanculescu si Chitac pentru participare la reprimarea Revolutiei. Acest lucru s-a intamplat abia in 1997. Ambii au primit o condamnare la 15 ani de inchisoare.

Chitac si Stanculescu au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la inchisoare, sunt netemeinice si nelegale.
La precedentul termen de judecata, din 15 septembrie, avocatul partilor civile din dosar a solicitat judecatorilor trimiterea cauzei cu rejudecare la instanta de fond, respectiv completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), nemultumita de felul in care au fost solutionate cererile de despagubiri.

In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" , la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.


Sursa: Stefan Turcu


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26