Gafa facuta de Crin Antonescu pe Facebook: "Sfantul Cristian sa va ocroteasca pretutindeni"
Pe 25 decembrie, presedintele Senatului si liderul PNL, Crin Antonescu, a vrut sa le transmita o urare celor aproape 35.000 de oameni care il apreciaza pe Facebook, insa a facut o greseala de proportii.
In loc de "Craciun fericit!" sau un mesaj asemanator, Crin Antonescu a scris despre "Sfantul Cristian":
"Astazi, in zi de sarbatoare, le doresc din suflet un sincer LA MULTI ANI tuturor celor care isi sarbatoresc onomastica. Sfantul Cristian sa va ocroteasca pretutindeni. Multa sanatate, fericire, impliniri si realizari pe toate planurile! Pace si liniste alaturi de cei dragi!", a aparut scris pe contul de Facebook al lui Crin Antonescu.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Realizand ca a comis o greseala - nici ortodocsii si nici catolicii nu sarbatoresc Sfantul Cristian pe 25 decembrie - persoana care a postat mesajul l-a sters dupa aproximativ o jumatate de ora, desi adunase sute de like-uri si zeci de comentarii.
5 idei de business care te pot face milionar
Cum sa ajungi hacker. Cea mai restransa comunitate din Internet nu primeste pe oricine
Pe faza, mai multi bloggeri au apucat sa faca o captura cu urarea neinspirata. Printre ei si Dragos Serban, care a explicat pe blog-ul lui cum stau lucrurile in privinta Sfantului Cristian:
"La catolici: 12 noiembrie
Catolicii il sarbatoresc pe Sfântul Cristian pe 12 noiembrie. Potrivit paginii Arhidiecezei romano-catolice de Bucuresti, Sfântul Cristian a facut parte dintr-o misiune de calugari camaldulezi, chemati de regele Boleslau sa participe la activitatea de increstinare a Poloniei. Misiunea era formata din doi italieni, Benedict si Ioan, si doi polonezi, Isac si Matei; Cristian era un polonez primit intre ei si insarcinat sa pregateasca mâncarea. Toti locuiau intr-un schit, nu departe de Gniezno, pe malul Râului Warta. intr-o noapte, o banda de tâlhari a atacat schitul si i-a masacrat pe cei doi calugari italieni si pe cei doi polonezi; bucatarul Cristian s-a aparat cu un baston, dar a fost rapus si el. Aflând despre cele intâmplate, episcopul de Poznan a venit acolo si a dispus ca trupurile celor patru calugari camaldulezi sa fie inmormântate in biserica, iar al lui Cristian, in interiorul schitului. S-a considerat ca sfintenia sa a fost mai putin eroica decât a tovarasilor sai, deoarece a incercat sa se apere. Asasinii au fost prinsi si condamnati la moarte, dar regele Boleslau a comutat sentinta, hotarând sa fie pusi in lanturi, legati de mormintele victimelor si lasati acolo pâna ce vor muri. Dar, printr-o minune, victimele au dovedit ca i-au iertat: lanturile s-au rupt de la sine si au cazut. Tâlharii, recunoscându-si vina si cerând in public iertare, au fost primiti in manastire ca servitori.
Unde vor romanii sa emigreze. Cele mai cautate joburi din strainatate
Schitul de pe Warta a devenit un loc de pelerinaj renumit si cei cinci frati camaldulezi sunt sarbatoriti ca sfinti in ziua de 12 noiembrie, in toata Polonia.
La ortodocsi: 24 iulie
Biserica Ortodoxa Româna (BOR) o praznuieste pe 24 iulie pe Sfânta Mucenita Hristina (Cristina). Potrivit BOR, Sfânta Hristina a trait in cetatea Tyr, in timpul imparatului Septimiu Sever, fiind fiica unui general roman cu numele Urbanus. Acela isi dorea ca fiica lui sa fie slujitoare a idolilor pagâni venerati de romani si pentru a o tine departe de tentatiile unei vieti agitate in mijlocul cetatii, i-a daruit Hristinei drept locuinta un turn al palatului sau. I-a lasat numeroase slujnice drept ajutor si ca insotitori ai vietii sale i-a lasat idolii din aur si argint la care se inchinau romanii. Tânara, insa, aflând despre Hristos si pricepând ca idolii sunt fapturi de mâini omenesti, i-a sfarâmat si le-a trimis pe slujnice pe la saraci cu câte un dar, fragmente din pretioasele odoare ale tatalui sau. Aflând de faptele Hristinei, Urbanus s-a infuriat peste masura si a supus-o pe fecioara unor grele chinuri, aruncându-o apoi in temnita. Hristina a fost dusa la judecata de dregatorul cetatii, Dion, in fata caruia a marturisit credinta in Hristos. Pentru aceasta marturisire, Hristina a fost supusa din nou la multe chinuri. Un nou interogatoriu inaintea unui nou dregator, Iulian, va aduce Hristinei osânda finala: a fost ucisa cu sulitele de catre soldatii romani, dupa ce a fost chinuita din nou".
Sursa foto: Dragos Serban
Citeste si: