Gabriel Oprea se retrage din UNPR si din politica. Cum a ajuns de la "seful mafiei lui Nastase" la "interesul national"
Presedintele fondator al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, Gabriel Oprea, anunta ca se retrage din UNPR si va activa ca senator independent, iar la finalul mandatului de parlamentar va iesi din politica.
''Pentru a respinge toate scenariile ireale care se fac in legatura cu activitatea mea politica, va anunt ca am decis ca drumul meu sa se desparta de cel al UNPR si sa devin senator independent. Am decis, de asemenea, ca la finalul acestui mandat al Parlamentului sa ma retrag din politica. Voi sustine mereu proiectele ce tin de securitatea nationala, il voi sustine pe presedintele Romaniei in tot ceea ce tine de acest domeniu si, pana la finalul mandatului, voi vota acele proiecte economice si sociale de care societatea are nevoie'', a scris, pe Facebook, Oprea.
Potrivit acestuia, ''in politica este important sa ramai fidel propriilor principii''. ''Pe aceasta idee s-a bazat aparitia UNPR pe scena politica. Timp de aproape 6 ani am condus UNPR respectand aceste principii. La Putere sau in Opozitie, am facut ceea ce a fost bine pentru Romania si nu ceea ce a fost util pentru mine sau pentru partid. UNPR a sprijinit Romania in ultimii 6 ani si a asigurat stabilitate politica, intr-o perioada economica grea la nivel mondial. UNPR a sustinut guverne fara sa negocieze avantaje si privilegii. Singurele conditii pe care le-am pus partenerilor nostri au fost legate de protejarea drepturilor cetatenilor romani si, in special, ale militarilor si de tratarea cu responsabilitate a tuturor aspectelor ce tin de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala'', arata fostul ministru.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Totodata, el ii asigura pe cei alaturi de care a fondat UNPR de prietenia sa. ''Pe fostii mei colegi, alaturi de care am fondat UNPR si alaturi de care am luptat in acesti 6 ani, ii voi pastra in suflet si ii asigur ca in mine vor avea intotdeauna un prieten. Le urez succes, indiferent de drumul pe care aleg sa-l urmeze. Orice ar face si in orice proiect politic s-ar implica, sa nu uite ca misiunea lor este sa faca bine pentru Romania si pentru romani. Va multumesc tuturor si fie ca succesul sa fie de partea celor care il merita'', mai spune Gabriel Oprea.
Cine este Gabriel Oprea
Pentru prima oara in ultimii sase ani, generalul Gabriel Oprea nu a invocat "INTERESUL NATIONAL" in luarea unei decizii. Odata cu apusul carierei politice a fostului vicepremier pentru securitate nationala, si existenta Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei - partid creat de Oprea - se apropie de final. Creat prin racolari politice, UNPR se dezintegreaza la fel de repede cum s-a format, senatori si deputati ai fostului partid al Generalului migrand deja catre PSD sau PNL.
Cariera in politica a lui Gabriel Oprea se leaga, insa, de PSD. Fostul premier Adrian Nastase l-a luat in partid si i-a dat mai multe functii publice in perioada guvernarii 2000 - 2004: a fost prefect al Capitalei, apoi ministru delegat pentru Administratie Publica. In 2004, este ales parlamentar. Traian Basescu il numea pe Oprea, in campania electorala din 2004, "seful mafiei personale a lui Adrian Nastase".
Ascensiunea catre varful politicii avea sa inceapa in 2009. Oprea pleaca din PSD si infiinteaza asa numitul partid al interesului national - UNPR - prin racolarea de parlamentari de la PNL, dar mai ales de la PSD. Alaturi de ei, intra la guvernare, cu girul lui Traian Basescu. "L-am reevaluat pe Oprea", spunea atunci presedintele.
UNPR intra, asadar, la guvernare fara sa fi participat la alegeri, iar Oprea devine ministru al Apararii in Guvernul Emil Boc. Este momentul in care se cearta cu Victor Ponta, cel caruia ii botezase copilul. "Victor Ponta?! I-am dus copilul la Biserica, desi n-are niciun Dumnezeu!" a declarat Oprea atunci, de la tribuna Parlamentului, cu prilejul unei motiuni de cenzura esuate.
Doi ani mai tarziu, Oprea si UNPR pun umarul la demiterea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, cabinet din care faceau parte. Generalul se impacase cu Victor Ponta si isi duce partidul in Uniunea Social Liberala. A primit functia de ministru de interne si, in acelasi timp, de vicepremier. Pentru o scurta perioada in care premierul Ponta s-a operat la genunchi, a condus interimar Guvernul. Intre timp, Oprea conducea militareste partidul interesului national. "Suntem buni si tari, ajungem la un milion de membri", promitea el atunci.
Inceputul sfarsitului pentru Oprea avea sa vina insa odata cu drama politistului Bogdan Gigina. In octombrie anul trecut, tanarul politist a murit intr-un grav accident, cand ii deschidea calea vicepremierului. Presedintele Klaus Iohannis i-a cerut sa plece din Guvern. L-a refuzat categoric pe seful statului, insa avea sa plece cu tot guvernul Ponta cateva zile mai tarziu, dupa drama din Colectiv.
Ramas simplu senator, Gabriel Oprea a mers tot mai des la Parchet si alte instante. Are doua dosare penale pentru abuz in serviciu: unul pentru folosirea coloanei oficiale in deplasarile prin Bucuresti, iar celalalt - pentru ca i-a fost cumparata o masina de serviciu din banii Directiei de Informatii a ministerului pe care il conducea.