FT: Liderul din umbră al României, în vizorul UE. Liviu Dragnea trage sforile în țara care a preluat conducerea Europei

liviu dragnea
Inquam Photos / Octav Ganea

Cotidianul Financial Times face o amplă caracterizare a liderului PSD Liviu Dragnea, cel care conduce din umbra Guvernul de la București, Guvern care trebuie să asigure buna funcționare a președinției Consiliului UE, pentru următoarele șase luni.

Oricine se teme că România este pe punctul de a deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai puternic politician al țării în acest moment, va găsi suficiente dovezi în orașul său natal Alexandria, care să le confirme temerile, scriu jurnaliștii de la Financial Times (FT).

Vila imensă a lui Dragnea, cu teren de tenis și piscină, se ridică în centrul orașului, capitala uneia dintre cele mai sărace regiuni ale României.

La câțiva pași distanță se află sediul agenției județene care a fost condusă de fosta soție a lui Dragnea, Bombonica, și care a adus bunăstare familiei, potrivit DNA: în iunie, Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare pentru că a abuzat de puterea sa ca șef al Consiliului Județean, pentru a asigra locuri de muncă în agenție pentru doi angajați ai partidului său PSD. După condamnare, Dragnea a făcut recurs.

În partea celaltă a orașului, într-un complex pe care nu se află nicio siglă, este sediul companiei de drumuri Tel Drum. Procurorii DNA susțin că Tel Drum a fost un vehicul prin care Dragnea și-a îmbogățit familia, dar și o serie de oameni de afaceri locali. Aceștia susțin că o parte din fraudă constă în umflarea numărului de kilometri de drum pe care compania i-a construit. Olaf, agenția de audit a UE, susține că marcatorii de kilometru au fost amplasați la o distanță de doar 800 de metri. Dragnea neagă acuzațiile.

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea: ”Kovesi conduce şi DNA şi Parchetul General. Sunt abuzuri mai mari acum”
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

"Ei cred că sunt invincibili", a spus Carmen Dumitrescu, o jurnalistă din Alexandria, care a investigat ani de zile afacerile lui Dragnea și ale Tel Drum.

România a preluat, în această săptămână, pentru prima dată, Presedinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, o piatră de hotar în tranziția postcomunistă a țării și o ocazie rară de a-și prezenta realizările și ambițiile în cadrul Uniunii, notează FT.

Însă lumina reflectoarelor UE va cădea pe structura opacă puterii din România, pe conducerea de tip feudaă și pe corupția endemică din țara care s-a alăturat blocului comunitar cu aproape 12 ani în urmă.

Liviu Dragnea, liderul PSD, partidul aflat la putere, nu a putut prelua funcția de prim-ministru, din cauza unei condamnări penale pentru fraudă electorală. Criticii săi spun însă că el controlează Guvernul și că a exercitat o influență enormă pentru a se proteja de procurorii de corupție pe el însuși și pe unii membri ai clasei politice de la București.

Amnistia și grațierea, pe lista de priorități a lui Dragnea

Luna trecută, Dragnea a cerut din nou premierului Viorica Dancilă, al treilea premier de la preluarea puterii de către guvernul condus de PSD în 2017 și văzută ca un pion influențat de liderul partidului, să modifice legile justiției în vederea dezincriminării corupției.

"De ce sunt aceste cuvinte ‘amnistie’ și ‘grațiere’ așa o blasfemie?", a întrebat retoric Dragnea, într-o ședință de partid. El a cerut deputaților săi să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis, care se opune măsurilor anti-corupție, pentru înaltă trădare.

Deși este șeful unui partid de centru stânga, Dragnea nu are o agendă foarte clară pentru reformarea economiei sau a societății românești.

"Liviu Dragnea este primul lider politic român care nu are niciun fel de ideologie", a declarat analistul politic Cristian Tudor Popescu. "Litera ‘D’ din PSD nu vine de la ‘Democrat’, vine de la Dragnea", a adăugat analistul.

Dragnea și-a început cariera politică în 1996 ca prefect, adică reprezentantul Guvernului, în județul Teleorman. A fost șef al Consiliului Județean timp de 12 ani. A fost ales parlamentar în 2012 și a devenit viceprim-ministru în Guvernul condus de Victor Ponta.

A câștigat conducerea partidului, după ce Ponta a fost forțat să demisioneze în urma incendiului din clubul Colectiv din București în 2015, în urma căruia au murit 64 de persoane, incendiu care a auns să simbolizeze corupția endemic în România.

Liviu Dragnea și-a condus partidul spre victorie în alegerile naționale din 2016 și a devenit președinte al Camerei Deputaților. În aceeași săptămână a fost acuzat de abuz în serviciu. După alte câteva săptămâni, încercările sale de a dezincrimina corupția au determinat cele mai mari proteste de stradă din România de la căderea comunismului.

Ponta: "România nu a fost niciodată mai coruptă ca în 2018"

Cu toate acestea, Parlamentul a revizuit Legile justiției, oferind Guvernului un control mai mare asupra numirii și schimbării magistraților. De asemenea, în luna iulie a anului trecut, Laura Codruta Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, a fost forțată să plece de la conducerea instituției.

"România nu a fost niciodată mai coruptă ca în 2018. Pentru că acum corupția a fost instituționalizată", a declarat Victor Ponta, fostul șef al lui Drganea în PSD, care acum a format un partid rival.

Popularitatea lui Dragnea a scăzut și mai mult de când, la sfîrșitul lunii octombrie, într-un sat din Teleorman, a apărut un geamantan care conține hard-diskuri, un telefon și sute de documente și imagini de la partidele de vânătoare la care a participa Liviu Dragnea, alături de liderii Tel Drum și ai altor companii puternice.

"Popularitatea sa ca lider de partid este cea mai scăzută de până acum", a spus Ponta. "Nu are la bază votul popular". În schimb, Dragnea se bazează pe o rețea de "baroni de partid", administratori locali și oameni de afaceri influenți, pentru a-și exercita puterea, a mai spus Ponta.

Purtătorul de cuvânt al lui Liviu Dragnea nu a răspuns la cererile de interviu ale jurnalistilor de la FT, însă cei care îl susțin spun că acuzațiile împotriva liderului de partid și a altor membri sunt persecuții politice.

"Justiția s-a dovedit a fi partizană", a spus Ion Florea, primarul PSD din Gratia și fost coleg de școală cu Dragnea.

Codrin Stefanescu, secretarul general al PSD, s-a plâns în timpul unei apariții televizate din noiembrie că "85% din cei din aparatul de conducere la nivel de județe și de la nivel național", inclusiv 1.183 primari și consilieri județeni și municipali, mai ales din PSD, au fost cercetați.

”Dacă încerci să-l prinzi, îți scapă”

Procurorii români desfășoară mai multe investigații legate de averea lui Liviu Dragnea. Procurorii din Brazilia au declarat anul trecut că verifică modul în care au fost folosiți banii cu care au fost achiziționate case de vacanță, prin intermediari.

De când a fost primită în UE, României i se aplică un mecanism de monitorizare a luptei împotriva corupției. În noiembrie, Bruxellesul a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește atacurile repetate ale puterii de la București asupra legilor justiției și statului de drept.

“Nu mai pot accepta toate aceste minciuni care vin din Vest, potrivit cărora noi facem legi pentru propriul nostru beneficiu”, a spus Dragnea în decembrie.

Într-una dintre cele mai sărace regiuni ale României, conacul lui Liviu Dragnea este un monument al culturii imunității. Paul, un localnic de 74 de ani, care nu a vrut să-și dezvăluie numele de familie, povestește despre cum politicianul a cumpărat terenuri de la vecini pentru a-și putea construi vila imensă și clădirile separate pentru personalul care lucrează pentru el. ”Dacă încerci să-l prinzi, îți scapă”, concluzionează Paul.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Liviu Dragnea nu va merge joi la DNA. Anunțul făcut de avocatul său
Liviu Dragnea nu va merge joi la DNA. Anunțul făcut de avocatul său

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost informat de procurorii anticorupţie că joi se vor preda unele documente, expertiza care s-a încheiat, şi nu a fost citat pentru audieri, astfel că acesta nu va merge la DNA, prezenţa sa nefiind obligatorie.

Dragnea: ”Kovesi conduce şi DNA şi Parchetul General. Sunt abuzuri mai mari acum”
Dragnea: ”Kovesi conduce şi DNA şi Parchetul General. Sunt abuzuri mai mari acum”

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat joi că în această perioadă la Direcţia Naţională Anticorupţie s-ar produce abuzuri mai mari decât în perioada în care la conducerea acestei instituţii se afla Laura Codruţa Kovesi.

Dragnea: Dacă ANAF nu se restructurează, acolo trebuie să scuturăm pomul foarte puternic
Dragnea: Dacă ANAF nu se restructurează, acolo trebuie să scuturăm pomul foarte puternic

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat joi că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ar trebui să se restructureze, astfel încât să poată realiza controale eficiente la marile companii.

Dragnea cere Codurile Penale ”cât mai repede”. Mesaj pentru Toader: ”Sper să înțeleagă”
Dragnea cere Codurile Penale ”cât mai repede”. Mesaj pentru Toader: ”Sper să înțeleagă”

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat că modificările Codurilor penale trebuie prezentate într-o perioadă rezonabilă prim-ministrului de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Dragnea are un nou inamic numărul 1. ”Iohannis este doar o păpușă”
Dragnea are un nou inamic numărul 1. ”Iohannis este doar o păpușă”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, joi seară, că speră că va reuşi destructurarea "statului paralel", despre care a afirmat că nu este condus de Klaus Iohannis, acesta fiind "doar o păpuşă", "un beneficiar".

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.