Framantare pe scena politica! Cu cine sa ma aliez?
In asteptarea rezultatelor finale oficiale, partidele continua tatonarile si discutiile pentru formarea noii majoritati parlamentare si a noului guvern.
Atat liderii PD-L, cat si cei ai PSD au avut reuniuni separate, in care au analizat variantele posibile. Cu totii asteapta ca presedintele Traian Basescu sa ii invite acum la negocieri.
Liderii PSD si-au petrecut ziua in sedinte. Pana acum nu au nici o propunere clara privind formarea unei aliante, dar au un mandat precis - liderii din teritoriu isi doresc intrarea la guvernare. Balanta pare sa incline, in acest moment, catre PD-L.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Cum se face ca si ei sunt dispusi acum la o colaborare cu noi, dupa ce am avut atata timp o relatie incordata...", spune Miron Mitrea, coordonatorul campaniei electorale a PSD.
Social-democratii nu ar zice nu nici liberalilor. "Deocamdata avem semnale ca PNL se cramponeaza de mentinerea lui Calin Popescu Tariceanu ca prim-ministru si in acest moment nu suntem dispusi sa negociem cu ei, pentru ca nu suntem de acord cu aceasta conditie", adauga Miron Mitrea.
Democrat-liberalii s-au strans si ei la sediul din Modrogan. Desi curtati de social democrati, liderii PD-L insista pe varianta refacerii Aliantei. Nu in orice conditii, insa.
"PNL estre preferatul nostru pentru negocieri, dar pretentiile sunt exagerate", spune Radu Berceanu.
"Optiunea nostra este PNL, dar nu este singura. Nu mai avem nicio interdicitie de colaborare cu PSD", declara la randul sau Vasile Blaga, secretarul general al PDL.
De partea cealalta, liberalii par ca au lasat-o mai moale si nu insista ca premierul sa fie de la ei. "Conditia PNL nu vizeaza premierul, ci programul de guvernare si planul anticriza", explica Bogdan Olteanu, deputat PNL.
Singurii care declara raspicat ca ar guverna cu toate trei partidele sunt cei de la UDMR. "Este preferabila pentru noi o prezenta intr-o coalitie guvernamentala", spunea Marko Bela, presedintele partidului.
Mingea ramane inca in terenul Sefului Statului. Fara indoiala, in afara formarii viitoarei majoritati si a Executivului, cel mai ravnit post in acest moment este cel de sef al Guvernului.
Desi in presa au aparut speculatii privind intalniri intre partidele care au intrat in Parlament, liderii politici au infirmat, cel putin oficial, existenta unor asemenea discutii.
Intalniri in diverse localuri din Capitala au existat, marti si miercuri, insa separat, fie intre democrat-liberali, fie intre social-democrati.
Totusi, au existat anumite declaratii ale unora dintre liderii social-democrati, care lasau sa se intrevada o disponibilitate de dialog cu PD-L.
Dincolo de acestea, rezultatele alegerilor par sa scoata la iveala faptul ca zeci de alesi, nume cunoscute ale politicii sau chiar vedete, nu au prins loc in noul Legislativ. Iar cei mai multi dau vina pe lege, care permite unor candidati cu un scor mai mic sa castige in dauna celor care au avut un scor mai bun in colegiul lor.
Printre cei exclusi de uninominal se regasesc nume grele din Parlament, cum ar fi liberala Norica Nicolai. Desi aceasta a iesit pe primul loc in Colegiul in care a candidat, cu peste 45%, la redistribuirea mandatelor a ramas pe dinafara. Evident, supararea este mare.
Uninominalul l-a dat afara din Parlament si pe social-democratul Doru Ioan Taracila. Acesta ocupa bancile Senatului din 1990. Acum se vede in postura de a-si face bagajul.
In aceeasi situatie este Adrian Paunescu, parlamentar din 1992 sau Razvan Theodorescu, pe vremuri ministru al culturii.
Iata-l si pe Gheorghe Funar. Unul dintre cei mai activi senatori din ultimii patru ani spune si el "la revedere" Camerei Superioare.
Nici Corneliu Vadim Tudor nu a fost mai norocos. Dupa validarea noilor senatori, acesta va ramane doar simplu presedinte de partid neparlamentar.
Petre Roman, o alta personalitate politica a ultimilor 19 ani, a ratat mandatul de senator. A candidat in strainatate, in Colegiul pentru statele Uniunii Europene.
Pe lista perdantilor, printre alti ministri din guvernul Tariceanu, se afla si fostul ministru al muncii, Paul Pacuraru.
De remarcat ca, la aceste alegeri, din 137 de senatori doar 30 au reusit sa-si recastige mandatele.
Nici vedetele aruncate in lupta electorala de partide nu au reusit sa se impuna. Cantaretul de muzica polulara Nicolae Furdui Iancu, candidat la Senat din partea PNL, a fost nevoit sa se declare invins.
Fostul campion mondial la box, Mihai Leu, candidat la Senat din partea Aliantei PSD-PC a fost si el facut K.O.
Lista vedetelor care nu au reusit sa obtina mandate de parlamentar este completata de Florin Calinescu, Dida Dragan si Luminita Anghel.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, alegeri, Parlament, vot, colegi, PC, aliante, PD-L,
Dată publicare:
03-12-2008 00:00