Florin Roman:” Adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc, troc politic PSD-UDMR”. Cum votează PNL

Florin Roman: Adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc, troc politic PSD-UDMR. Cum votează PNL
Inquam/ George Calin

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, susţine că adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă ”un troc politic” între PSD şi UDMR.

 

Liberalul susține că responsabilitatea revine ”majorității toxice a PSD”, care a vrut ”să treacă pe șest” al propunerii privind autonomia Ținutului Secuiesc.

”Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD şi UDMR. Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în faţa interesului naţional. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorităţii toxice a PSD şi aliaţilor săi din conducerea Camerei Deputaţilor care au profitat de perioada Paştelui şi de activitatea restrânsă din Parlament pentru a nu trece la vot final proiectul amintit. În acest mod se procedează când o majoritate toxică vrea să treacă pe şest un proiect de lege”, a a transmis Roman într-un comunicat de presă.

El îl acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, de minciună, arătând că acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de administraţie.

Citește și
Marcel Ciolacu
PSD depune moțiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

”Am auzit din partea liderului PSD că proiectul nu a primit raport de la comisie. E o minciună! Acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de administraţie publică. A mai spus că nu a ştiut! Cum poţi să spui aşa ceva când stenograma şedinţei din 23 aprilie arată alb pe negru că cel care a făcut anunţul este chiar Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Trocul acestei înţelegeri este susţinerea parlamentară de care PSD are nevoie de la UDMR pentru a-şi promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID”, susţine liderul deputaţilor PNL.

 

”PSD profită de aceste zile grele”

 

”Ţara este în lupta cu pandemia, iar PSD profită de aceste zile grele pentru a pune umărul la susţinerea unor proiecte care vizează federalizarea României! Asta este adevărata faţă a PSD: şi-au schimbat liderii, dar năravul a rămas acelaşi, promovarea unor politici antinaţionale şi populiste”, mai spune liderul deputaţilor PNL.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.

Proiectul prevede ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ.

Astfel, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.

 

Ce presupune proiectul

 

În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială şi a simbolurilor naţiunii maghiare.

Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta.

În proiect sunt definite ca autorităţi ale Ţinutului Secuiesc: autorităţile regiunii autonome - Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, preşedintele Ţinutului Secuiesc, autorităţile scaunelor - Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Preşedintele Scaunului şi autorităţile locale - Consiliul Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primarul.

Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv că aceasta ”contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului international”.

De asemenea, Guvernul a trimis un punct de vedere că nu susţine adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ au dat avize negative.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Iohannis: „Banii românilor au fost risipiţi de guvernele pesediste
Iohannis: „Banii românilor au fost risipiţi de guvernele pesediste"

Nu toţi politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă de români, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut că în Parlament a văzut un "spectacol ciudat".

PSD depune moțiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii
PSD depune moțiuni simple împotriva miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că parlamentarii social-democrați vor depune două moţiuni simple, la Senat şi la Camera Deputaţilor, împotriva miniştrilor Finanţelor şi Agriculturii.

La prima şedinţă off-line, parlamentarii nu au respectat distanţarea socială şi au vorbit la ureche
La prima şedinţă off-line, parlamentarii nu au respectat distanţarea socială şi au vorbit la ureche

După o lună de ședințe prin telefon ori pe WhatsApp, Parlamentul și-a deschis joi porțile pentru reporteri și câțiva aleși.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.