Florin Roman:” Adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc, troc politic PSD-UDMR”. Cum votează PNL
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, susţine că adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă ”un troc politic” între PSD şi UDMR.
Liberalul susține că responsabilitatea revine ”majorității toxice a PSD”, care a vrut ”să treacă pe șest” al propunerii privind autonomia Ținutului Secuiesc.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Adoptarea tacită a proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD şi UDMR. Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în faţa interesului naţional. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorităţii toxice a PSD şi aliaţilor săi din conducerea Camerei Deputaţilor care au profitat de perioada Paştelui şi de activitatea restrânsă din Parlament pentru a nu trece la vot final proiectul amintit. În acest mod se procedează când o majoritate toxică vrea să treacă pe şest un proiect de lege”, a a transmis Roman într-un comunicat de presă.
El îl acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, de minciună, arătând că acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de administraţie.
”Am auzit din partea liderului PSD că proiectul nu a primit raport de la comisie. E o minciună! Acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de administraţie publică. A mai spus că nu a ştiut! Cum poţi să spui aşa ceva când stenograma şedinţei din 23 aprilie arată alb pe negru că cel care a făcut anunţul este chiar Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor. Trocul acestei înţelegeri este susţinerea parlamentară de care PSD are nevoie de la UDMR pentru a-şi promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID”, susţine liderul deputaţilor PNL.
”PSD profită de aceste zile grele”
”Ţara este în lupta cu pandemia, iar PSD profită de aceste zile grele pentru a pune umărul la susţinerea unor proiecte care vizează federalizarea României! Asta este adevărata faţă a PSD: şi-au schimbat liderii, dar năravul a rămas acelaşi, promovarea unor politici antinaţionale şi populiste”, mai spune liderul deputaţilor PNL.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.
Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.
Proiectul prevede ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.
Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ.
Astfel, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român.
Ce presupune proiectul
În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială şi a simbolurilor naţiunii maghiare.
Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta.
În proiect sunt definite ca autorităţi ale Ţinutului Secuiesc: autorităţile regiunii autonome - Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, preşedintele Ţinutului Secuiesc, autorităţile scaunelor - Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Preşedintele Scaunului şi autorităţile locale - Consiliul Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi primarul.
Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv că aceasta ”contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului international”.
De asemenea, Guvernul a trimis un punct de vedere că nu susţine adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Legislativ au dat avize negative.
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD, PNL, Florin Roman, UDMR, Tinutul Secuiesc, troc, autonomie,
Dată publicare:
29-04-2020 11:34