Florin Iordache, proaspăt ales în fruntea Consiliului Legislativ, ar putea rămâne fără funcție. Reacția șefului PSD

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, ales, marți, la șefia Consiliului Legislativ ar putea să rămână fără funcție.

UPDATE Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că nu a existat vreo negociere cu PNL sau cu USR pentru susţinerea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ.

Întrebat, la sediul central al PSD, dacă a existat vreo negociere cu PNL sau cu USR în legătură cu votul pentru Florin Iordache, Ciolacu a spus: "Nu a existat această negociere".

Ciolacu a precizat că este dreptul constituţional al liberalilor şi al celor de la USR de a contesta alegerea lui Iordache, dar "mai bine nu îl votau".

"Eu ştiu că grupul PNL are peste 100 de membri, ştiţi şi dumneavoastră acelaşi lucru, iar domnul Zegrean a avut 41 de voturi. S-a întâmplat ceva. Eu nu ştiu cum au votat parlamentarii, a fost un vot secret şi nici nu am fost la Parlament în ziua respectivă", a menţionat el.

Citește și
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

- - - 

USR și PNL vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea votului. Cele două formațiuni spun că Iordache trebuia ales cu votul majorității parlamentarilor și nu cu majoritatea celor prezenți. Iordache, zis și "Altă întrebare", după controversata ordonanță 13, a semănat zâzanie între liberali și USR-iști care se acuză acum de trădare la votul din Parlament.

Fără prea multe întrebări, Florin Iordache a primit 185 de voturi din 228 exprimate. Contracandidatul sau, Augustin Zegrean susţinut de PNL şi USR a fost votat de 41 de parlamentari. În sală au fost 21 de aleşi de la USR şi 36 de la PNL, în total, 57. Astea înseamnă că 16 aleşi, nu se ştie clar din care partid, l-au votat în secret pe Iordache şi nu pe Zegrean. Senatorul USR George Dîrcă a fost ales cu 174 de voturi în funcţia de şef al secţiei Evidența legislaţiei în acelaşi consiliu. A fost votat şi de PSD ceea ce i-a determinat pe liberali să acuze că USR-știi ar fi făcut un blat cu pesediștii.

Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Din păcate, singurii parlamentari care au votat cu domnul Zegrean, au fost parlamentarii PNL. Cum au votat ceilalți, se poate vedea pe voturi. PSD şi cei care au votat alături de PSD sunt în pragul nebuniei şi nu mai au legătură cu realitatea opţiunilor oamenilor".

Dan Barna, preşedinte USR: "Să spui că USR vreodată ar vota cu Florin Iordache este cel puţin o glumă şi nimic mai mult. Acuzaţia este una ridicolă. Vă imaginaţi că dacă i-aş fi spus unui coleg: "Băi, votăm cu Iordache", n-ar fi apărut pe toate burtierele? Serios acuma. Eu înţeleg disperarea PNL să sugereze că vezi Doamne ei sunt singurii care lupta pentru România".

La nici 24 de ore de la vot, USR şi PNL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională rezultatul din Parlament. Cu lămuriri vine chiar candidatul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, care susţine că alegerea lui Iordache este nelegală, întrucât trebuia să fie votat de cel puţin 233 de parlamentari.

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: "Președintele şi șefii de secții se aleg prin votul majorității deputaților și senatorilor în ședință comună. Majoritatea înseamnă majoritate absolută, jumătate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaților. Ori, ieri nu au fost atâtea voturi".

După 5 mandate în Camera Deputaţilor, 20 de ani în total, Florin Iordache nu şi-a mai găsit loc pe listele PSD la parlamentare. Ca să nu rămână fără job, partidul l-a trimis pe scaunul de şef al Consiliul Legislativ, instituţie extrem de importantă, care avizează toate legile depuse în Parlament. Pentru Iordache apare acum altă întrebare: cât va reuşi să rămână în acesta funcţie. Va trăi cu emoţii până în ziua care Curtea Constituţională îi va da răspunsul. La cum arată lucrurile acum, s-ar putea să nu-l avantajeze.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Parlamentarii au trecut în online și au și program de 3 ore pe săptămână. Cum se justifică aleșii
Parlamentarii au trecut în online și au și program de 3 ore pe săptămână. Cum se justifică aleșii

Parlamentarii au decis luni să treacă la un program de lucru în regim hibrid, dar și mai scurt. Hibrid - adică să poată participa și online la ședințe. Iar mai scurt înseamnă aproximativ 3 ore pe săptămână.

Generalul Nicolae Ciucă, după ce Iranul a atacat Israelul: Ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple
Generalul Nicolae Ciucă, după ce Iranul a atacat Israelul: Ferească Dumnezeu de ceea ce ar putea să se întâmple

Preşedintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă, a vorbit despre conflictul militar izbucnit sâmbătă noaptea, după ce Iranul a atacat Israelul, afirmând că o ripostă israeliană va exista cu siguranţă.

Klaus Iohannis: „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului”
Klaus Iohannis: „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului”

România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului, a scris duminică pe platforma X președintele Klaus Iohannis.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.