Florin Iordache, proaspăt ales în fruntea Consiliului Legislativ, ar putea rămâne fără funcție. Reacția șefului PSD
Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, ales, marți, la șefia Consiliului Legislativ ar putea să rămână fără funcție.
UPDATE Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că nu a existat vreo negociere cu PNL sau cu USR pentru susţinerea lui Florin Iordache la Consiliul Legislativ.
Întrebat, la sediul central al PSD, dacă a existat vreo negociere cu PNL sau cu USR în legătură cu votul pentru Florin Iordache, Ciolacu a spus: "Nu a existat această negociere".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ciolacu a precizat că este dreptul constituţional al liberalilor şi al celor de la USR de a contesta alegerea lui Iordache, dar "mai bine nu îl votau".
"Eu ştiu că grupul PNL are peste 100 de membri, ştiţi şi dumneavoastră acelaşi lucru, iar domnul Zegrean a avut 41 de voturi. S-a întâmplat ceva. Eu nu ştiu cum au votat parlamentarii, a fost un vot secret şi nici nu am fost la Parlament în ziua respectivă", a menţionat el.
- - -
USR și PNL vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea votului. Cele două formațiuni spun că Iordache trebuia ales cu votul majorității parlamentarilor și nu cu majoritatea celor prezenți. Iordache, zis și "Altă întrebare", după controversata ordonanță 13, a semănat zâzanie între liberali și USR-iști care se acuză acum de trădare la votul din Parlament.
Fără prea multe întrebări, Florin Iordache a primit 185 de voturi din 228 exprimate. Contracandidatul sau, Augustin Zegrean susţinut de PNL şi USR a fost votat de 41 de parlamentari. În sală au fost 21 de aleşi de la USR şi 36 de la PNL, în total, 57. Astea înseamnă că 16 aleşi, nu se ştie clar din care partid, l-au votat în secret pe Iordache şi nu pe Zegrean. Senatorul USR George Dîrcă a fost ales cu 174 de voturi în funcţia de şef al secţiei Evidența legislaţiei în acelaşi consiliu. A fost votat şi de PSD ceea ce i-a determinat pe liberali să acuze că USR-știi ar fi făcut un blat cu pesediștii.
Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Din păcate, singurii parlamentari care au votat cu domnul Zegrean, au fost parlamentarii PNL. Cum au votat ceilalți, se poate vedea pe voturi. PSD şi cei care au votat alături de PSD sunt în pragul nebuniei şi nu mai au legătură cu realitatea opţiunilor oamenilor".
Dan Barna, preşedinte USR: "Să spui că USR vreodată ar vota cu Florin Iordache este cel puţin o glumă şi nimic mai mult. Acuzaţia este una ridicolă. Vă imaginaţi că dacă i-aş fi spus unui coleg: "Băi, votăm cu Iordache", n-ar fi apărut pe toate burtierele? Serios acuma. Eu înţeleg disperarea PNL să sugereze că vezi Doamne ei sunt singurii care lupta pentru România".
La nici 24 de ore de la vot, USR şi PNL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională rezultatul din Parlament. Cu lămuriri vine chiar candidatul Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, care susţine că alegerea lui Iordache este nelegală, întrucât trebuia să fie votat de cel puţin 233 de parlamentari.
Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR: "Președintele şi șefii de secții se aleg prin votul majorității deputaților și senatorilor în ședință comună. Majoritatea înseamnă majoritate absolută, jumătate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaților. Ori, ieri nu au fost atâtea voturi".
După 5 mandate în Camera Deputaţilor, 20 de ani în total, Florin Iordache nu şi-a mai găsit loc pe listele PSD la parlamentare. Ca să nu rămână fără job, partidul l-a trimis pe scaunul de şef al Consiliul Legislativ, instituţie extrem de importantă, care avizează toate legile depuse în Parlament. Pentru Iordache apare acum altă întrebare: cât va reuşi să rămână în acesta funcţie. Va trăi cu emoţii până în ziua care Curtea Constituţională îi va da răspunsul. La cum arată lucrurile acum, s-ar putea să nu-l avantajeze.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: curtea constitutionala, florin iordache,
Dată publicare:
21-10-2020 19:10