Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei. Cîțu: „Nu mai accept pe nimeni care să şantajeze”

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri seară că a trimis președintelui Klaus Iohannis decizia de revocare a ministrului Justiției, Stelian Ion (USR PLUS).

„Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, domnul Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvern miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Secția Specială nu a fost desființată nici după 8 luni”, a spus premierul. 

Stelian Ion este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii.

”A bloca activitatea Guvernului doar pentru că nu eşti de acord să dezvolţi comunităţile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie şantajat. Am informat liderii coaliţiei de această demitere. Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să şantajeze. Aici nu vorbim despre primari, vorbim despre comunităţi şi despre interesul cetăţenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii de coaliţie de la USR PLUS nu au foarte mulţi primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit", a declarat şeful Executivului.

Cîţu a afirmat că îşi asumă această decizie.

Citește și
Florin Cîţu
Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"BPN al PNL a asumat acest proiect de investiţii care nu este PNDL 3, este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României, după 30 de ani. Am trimis preşedintelui documentul cu revocarea. Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare, aşa cum comunică de azi dimineaţă pe diverse canale. Această coaliţie este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă şi vom depăşi şi acest moment pentru că interesul public, interesul românilor, este mai presus de interesul unui om politic", a încheiat el.

Lucian Bode ar urma să preia interimatul de la Justiție.

Reacția lui Dan Barna: Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea

„Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cițu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Stelian Ion: De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a Programului "Anghel Saligny"

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat miercuri că a primit, de la Ministerul Dezvoltării, o copie privind Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", nu originalul.

"De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document. Potrivit Hotărârii de Guvern 561/2009, care reglementează această activitate, de elaborare şi adoptare a actelor normative la nivel de Guvern, ultima instituţie avizatoare în acest lanţ de avizare este Ministerul Justiţiei. Ca atare, de fiecare dată ne vin la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile şi toate avizele luate de la toate ministerele. De data aceasta, deşi adresa de înaintare a conţinut în mod eronat, consider că este o greşeală, care poate fi rectificată, nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune că s-ar fi trimis originalul, s-a trimis în realitate o copie. În documentaţia noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie", a susţinut el la Parlament, conform Agerpres.

Mai mult, a spus că în acea zi au fost trimise aceleaşi documente şi către Ministerul Transporturilor şi către Ministerul Justiţiei. "Deci, nu avea cum să fie originalul împărţit la mai multe ministere", a arătat ministrul Stelian Ion.

Acesta a subliniat astfel că la Ministerul Justiţiei există o adresă de înaintare "şi în spatele ei este actul semnat doar de către domnul ministru Cseke Attila, fără celelalte avize, deci este o copie".

"Nu avea cum să fie transmis către Consiliul Legislativ un original, de vreme ce la noi ar fi fost originalul", a mai arătat ministrul.

El a subliniat că rolul ministerului pe care îl conduce este să asigure legalitatea procedurilor în Executiv.

"Îl sprijin pe premier la fiecare şedinţă. Ăsta e rolul ministrului Justiţiei şi ăsta e rolul Ministerului Justiţiei, printre altele, să se asigure că legalitatea, în cadrul procedurilor de adoptare a actelor normative, este respectată", a subliniat Stelian Ion.

Totodată, a afirmat că premierul poate avea încredere în Ministerul Justiţiei.

"Este de apreciat profesionalismul angajaţilor Ministerului Justiţiei şi premierul are toate motivele să se bazeze pe acest minister, indiferent de persoana ministrului, şi să dea deplină încrede actelor pe care le emit aceştia şi pe care le emite şi ministrul Justiţiei", a mai spus Stelian Ion.

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că originalul ordonanţei privind Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" a fost transmis Ministerului Justiţiei pe 25 august.

"Am verificat cu ministrul Dezvoltării. Pe 25.08 am primit copia că a fost trimis originalul acestei ordonanţe la Ministerul Justiţiei. (...) Eu vreau de la toţi miniştrii să-şi ia în serios treaba şi atribuţiile pentru că noi suntem acolo să guvernăm, nu să oprim proiectele care duc la dezvoltarea României", a spus Florin Cîţu la Parlament.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Şedinţa de Guvern ar putea fi amânată pentru joi după ce miniștrii USR PLUS au refuzat să participe
Şedinţa de Guvern ar putea fi amânată pentru joi după ce miniștrii USR PLUS au refuzat să participe

Şedinţa de Guvern convocată iniţial pentru miercuri seară ar putea fi amânată pentru joi, au declarat pentru News.ro surse politice.

Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”
Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că USR PLUS „şantajează” cu Secţia Specială şi a subliniat că „politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj” şi că nu este timp de „jocuri politice”.

Scandal de la Programul Naţional de Investiţii
Scandal de la Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". USR-Plus amenință cu ruperea coaliției, UDMR susține PNL

Miniștrii USR-Plus nu au ce căuta într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat, afirmă copreședintele Dacian Cioloș, în pline tensiuni între partenerii de coaliție pe seama proiectului de investiții rurale avansat de premierul Cîțu.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.