Şedinţa de Guvern ar putea fi amânată pentru joi după ce miniștrii USR PLUS au refuzat să participe

dan barna
Agerpres

Şedinţa de Guvern convocată iniţial pentru miercuri seară ar putea fi amânată pentru joi, au declarat pentru News.ro surse politice.

 

O primă parte a şedinţei a avut loc miercuri dimineaţă, însă a fost suspendată din cauza disensiunilor între premierul Florin Cîţu şi miniştrii USR PLUS pe tema adoptării Programului Anghel Saligny destinat finanţării investiţiilor în comunităţile locale, urmând să ajungă la primării 50 de miliarde de lei.

O nouă şedinţă a fost covocată pentru ora 19:00, însă începerea ei a fost amânată de mai multe ori, în condiţiile în care miniştrii USR PLUS au refuzat să fie prezenţi la şedinţă, derulându-se în paralel o şedinţă a conducerii partidului, pentru a stabili strategia viitoare.

Tot USR PLUS a cerut convocarea unei şedinţe a coaliţei de guvernare pentru joi dimineaţă la ora 10:00, aşa că cel mai probabil şedinţa Executivului va fi organizată după această oră.

Citește și
coalitie, Citu, Barna, Kelemen
Scandal de la Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". USR-Plus amenință cu ruperea coaliției, UDMR susține PNL
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Miniştrii USR PLUS nu au participat la şedinţa de Guvern de la ora 19.00

 

USR PLUS a decis că nu va participa la şedinţa de guvern de la ora 19:00, a anunţat copreşedintele formaţiunii, vicepremierul Dan Barna.

El a spus că USR PLUS a decis convocarea unei şedinţe a coaliţiei de guvernare pentru joi, de la ora 10:00.

"Evenimentele politice din şedinţa de guvern şi declaraţiile care au urmat arată cât de important este un astfel de program pentru România şi cât de importantă este, în egală măsură, funcţionarea acestei coaliţii. Fapt pentru care am discutat cu colegii din conducerea partidului şi am decis să nu participăm în această seară la şedinţa de guvern prevăzută la ora 19,00 şi să convocăm mâine dimineaţă, la ora 10,00, o şedinţă a coaliţiei, pentru că trebuie să luăm o decizie şi despre acest program ("Anghel Saligny" - n.r.) şi despre modalitatea în care putem să mergem mai departe. În acest context, şedinţa coaliţiei de mâine dimineaţă va fi cea care va defini cum vom proceda în continuare, în această seară urmând să avem, bineînţeles, o şedinţă a Biroului Naţional", a afirmat Barna la Parlament.

Barna a susţinut că pentru Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" este nevoie de o aprobare în coaliţie.

"PNDL 3 nu este un program egal cu cel al steagului judeţului Covasna, celălalt subiect de pe lista suplimentară, e un program în care vorbim de 50 de miliarde din avuţia României, este un program care are nevoie de o susţinere şi de un acord în cadrul coaliţiei. Orice alt subiect este o chestiune de declaraţii politice", a adăugat Dan Barna.

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a menţionat că proiectul "Anghel Saligny" nu a fost avizat în coaliţie.

"La şedinţa coaliţiei - şi aici pot să confirme şi ceilalţi colegi care fac parte din coaliţie -, noi am discutat despre mai multe proiecte legislative şi obiective pe care le avem în programul de guvernare. Am stabilit o ordine de priorităţi, nu a fost avizat în şedinţa de coaliţie acest proiect al programului "Anghel Saligny" şi, de aceea, am fost surprinşi să aflăm că el apare pe ordinea de zi a şedinţei de guvern fără să fi avut avizul şedinţei de coaliţie. Deci, din punctul nostru de vedere, modalitatea cea mai sănătoasă de a continua lucrurile cu încredere unii în ceilalţi este să ne întoarcem la şedinţă de coaliţie şi să avem acolo o discuţie legat de cum continuăm, dar sper ca toată lumea să se ţină de ceea ce decidem sau nu decidem în şedinţele de coaliţie", a afirmat Cioloş.

Legat de varianta în care şedinţa de guvern se va ţine fără miniştrii USR PLUS, Cioloş a spus: "Noi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional. Dacă premierul decide să ţină şedinţa de guvern fără miniştrii USR PLUS, asta înseamnă că ţine o şedinţă de guvern cu participarea a două partide din coaliţie, pentru că acest guvern e format din trei partide, nu e un guvern pe persoană fizică al cuiva".

El a adăugat că nu crede că premierul poate să facă acest lucru.

"Eu nu cred că poate să facă, dar până la urmă, premierul are o anumită decizie, dânsul decide, Dacă o face, noi vom avea o şedinţă a Biroului Naţional în această seară, în care vom decide care este mandatul cu care mergem mâine la coaliţie", a mai spus Cioloş.

Şedinţa de guvern care ar fi trebuit să aibă loc în prima parte a zilei a fost suspendată pentru ora 19:00.

Premierul Florin Cîţu ar fi dorit să introducă pe ordinea de zi suplimentară Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", care însă nu are toate avizele necesare, conform unor surse.

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, a afirmat atunci că ceea ce s-a întâmplat la şedinţă a reprezentat "o încălcare a actului adiţional al protocolului de guvernare semnat în coaliţie".

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”
Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că USR PLUS „şantajează” cu Secţia Specială şi a subliniat că „politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj” şi că nu este timp de „jocuri politice”.

Scandal de la Programul Naţional de Investiţii
Scandal de la Programul Naţional de Investiţii "Anghel Saligny". USR-Plus amenință cu ruperea coaliției, UDMR susține PNL

Miniștrii USR-Plus nu au ce căuta într-un guvern în care punctul lor de vedere nu este respectat, afirmă copreședintele Dacian Cioloș, în pline tensiuni între partenerii de coaliție pe seama proiectului de investiții rurale avansat de premierul Cîțu.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.