Explicația ministrului Apărării privind suspendarea procedurii achiziționării corvetelor
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat sâmbătă că nu ştie despre ce suspiciuni este vorba în cazul suspendării procedurii de achiziţie a corvetelor multifuncţionale, el subliniind că va lăsa Parchetul să se pronunţe în acest caz.
"Autoritatea contractantă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale este Departamentul pentru Armamente, de la care am primit o informare precizând aceste două aspecte, (...) nişte suspiciuni vizavi de procedură şi o contestaţie în contenciosul administrativ făcută de unul dintre competitori pentru anularea Hotărârii de Guvern care reglementează această achiziţie. Am primit o informare pe această temă, dar le-am citit doar să fiu informat cât de cât, însă aş dori să nu mă pronunţ, o las pe seama Parchetului, să vedem ce vor spune ei", a afirmat Leş, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, potrivit Agerpres.
El a precizat că sesizarea Parchetului în legătură cu procedura de achiziţie a fost făcută doar pentru siguranţa şi deplina legalitate a acestei proceduri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Poziţia pe care Ministerul Apărării Naţionale a luat-o ieri este doar pentru a ne asigura că această procedură s-a făcut în deplină legalitate şi bineînţeles să vedem ce va spune contenciosul administrativ vizavi de plângerea celor de la Şantierul naval", a mai spus Leş.
Ministrul a adăugat că orice întârziere nu este benefică, însă nu se problema de "ameninţări sau de aspecte care ţin de lucruri puţin mai grave".
"Noi avem cei 2% (din PIB pentru Apărare - n.r.), şi în acest an vom avea cei 2%, ideea e ca această achiziţie să se facă în deplină legalitate, (...) pentru că este uşor să cheltui bani, însă ar fi foarte important să putem face şi un transfer tehnologic ca să existe în România capabilităţi necesare şi pentru mentenanţă şi pentru alte lucruri", a completat Gabriel Leş.
Vineri, MApN preciza, într-un comunicat de presă, că secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă programului de înzestrare esenţial 'Corvetă multifuncţională', a prezentat ministrului Apărării un raport de informare cu privire la acest subiect. "Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial 'Corvetă multifuncţională'", arăta sursa citată, precizând că, "având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa SA, ca parte la 'Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa SA', solicită 'anularea în tot a HG nr. 48 / 2018', act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate".