Europarlamentari români din PPE: Asocierea României cu Articolul 7 este excesivă

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 09 Octombrie 2018 18:53
Categorie: Politic
sediu Consiliu European Bruxelles

Europarlamentari români din grupurile PPE, S&D şi ALDE din Parlamentul European au vorbit marţi, la Bruxelles, despre posibila rezoluţie împotriva României.

Dacă creştin demoraţii sunt de părere că asocierea rezoluţiei cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE este „excesivă”, nu reflectă realitatea din ţară şi spun că sunt îngrijoraţi pentru soarta românilor, pentru că „nu a fost totuşi vorba despre o lovitură de stat”, socialiştii spun că vor cere desecretizarea de către Klaus Iohannis a protocoalelor, iar reprezentanţi ai grupului ALDE afirmă că mesajul, „din start, nu este unul pozitiv”, relatează news.ro.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) va elabora şi îşi asuma textul rezoluţiei, unul comun, apoi acesta va fi propus în plen. „E tot timpul să se revină asupra deciziei privind o rezoluţie”, a spus Renate Weber, europarlamentar ALDE la o întâlnire cu jurnalişti români. Împreună cu Norica Nicolai, colega sa, este de părere că delegaţia PNL din grupul PPE va avea un cuvânt cu mare greutate. „Dacă delegaţia va fi fermă că nu vrea, normal ar fi să îşi convingă colegii”.

Nicolai a amintit că a avut o întâlnire cu Theodor Stolojan, europarlamentar PNL (grup PPE), şi el „s-a pronunţat ferm împotrivă”. PPE, la rândul său, condamnă intervenţia brutală din august şi cere Comisiei Europene să supravegheze atent. Totuşi, a spus Adina Vlădean, „nu a fost o lovitură de stat, astfel că asocierea cu articolul 7 mi se pare excesivă”.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a precizat PPE este foarte îngrijorat de ce se întâmplă în României şi cere să se ţină cont de Comisia de la Veneţia.

„Rezoluţia pe România este un subiect foarte delicat. S-a amânat pentru noiembrie, cu opoziţia foarte mare a socialiştilor. Toate celelalte grupuri au fost de acord şi rămâne de văzut ce se va întâmpla. Dacă va mai fi sau nu rezoluţie”.

Ce se întâmplă în România, a mai spus Marinescu, a meritat să fie discutat în dezbatere şi a meritat să fie inclus într-o rezoluţie. Vina o reprezintă „prestaţia jalnică a Guvernului şi Parlamentului, bazată pe interese personale şi incompetenţă”.

„Dacă se întâmplă ceva bun în următoarea perioadă în România, se mai calmează situaţia”. Totuşi, a mai precizat el, „o rezoluţie poate fi bună, poate face ca lucrurile din România să se îndrepte, dar poate duce şi într-o direcţie, să facă rău românilor”.

De cealaltă parte, socialistul Victor Boştinaru a declarat: „Deja Guvernul României a dat curs sugestiilor Comisiei de la Veneţia, va prelua unele dintre observaţiile comisiei înainte ca evaluarea să fie gata, astfel, o parte dintre elementele de preocupare, dar şi de manipulare se vor fi dus”.

„Un al doilea punct se referă la răspunsul României la scrisoarea comisarului Timmermans. În ce priveşte aşa numitele represalii şi gazarea poporului, ca să vorbesc dintr-un clasic, nimeni din PE, dintre oamenii responsabili, nu crede că ar fi locul Parlamentului European să îi spună unei autorităţi publice, de tip Jandarmerie, cum să procedeze şi unde, pentru că mâine oricare dintre aceste state ar fi subiect de rezoluţie”, a completat el.

Boştinaru a adăugat: „Dacă preşedintele României ar vrea să îşi servească naţiunea, ar fi bine ca în discuţiile pe care le are la Strasbourg, când vine să vorbească despre viitorul Europei să inspire această direcţie. Colegii de la PPE România au spus că sunt de această parte a baricadei, dar sunt extrem de prudent în a da un pronostic”.

„Dacă va fi rezoluţie, ea se va referi - din perspectiva grupului meu - la existenţa protocoalelor secrete şi la faptul că preşedintele României nu a făcuut niciun demers în ceea ce priveşte desecretizarea lor, la abuzurile din Parchet, la supriza - inclusiv pentru ceilalţi colegi - a rolului pe care Serviciul Secret l-a avut în România în ceea ce priveşte puterea judecătorească”, a mai declarat socialistul Boştinaru.

Activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona în cazul unei ţări nu duce la penalizarea imediată a statului, dar deschide calea către impunerea unor sancţiuni. Este cea mai radicală sancţionare ce poate fi impusă unui stat membru UE. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru în cauză, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

sediu Consiliu European Bruxelles Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Mira, proapăt trezită din visul american
Mira, show La Măruță!

03:25
LA MARUTA
Saveta Bogdan, expertă în cântări cu... heliu
La povești cu Saveta Bogdan!

13:45
LA MARUTA
Bogdan Ioan și Alma Boiangiu, sfaturi pentru noile voci
Încep preselecțiile pentru sezonul 9 "Vocea României"

04:19
LA MARUTA
Soția lui Moroșanu, în lacrimi la TV
Ce mărturisire a făcut despre relația sa cu Cătălin

04:15
LA MARUTA
Andreea Ibacka despre viața de mamă. Ce se va întâmpla la botezul micuței Namiko?
Andreea și Cabral Ibacka se pregătesc de botez

11:37
LA MARUTA
Kesu, cântărețul-acrobat, a făcut furori pe scenă
Înainte de a mă apuca de cântat am fost la circ

10:12
LA MARUTA
Acasă la VLAD. Adi Nartea și soția lui,un cuplu de milioane. Cei doi au acceptat provocarea lui Chef Hadad
Ce au pregătit de mâncare?

06:17
DIVERTISMENT
Monica Bîrlădeanu:„Nu m-am născut cu această pasiune pentru actorie. Tatăl meu m-a împins spre acest lucru.”

03:45
VORBESTE LUMEA
Vaccinurile: Pro sau contra?

31:27
VORBESTE LUMEA
Autismul virtual, un fenomen îngrijorător

11:43
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu: ”UK, te rog, amână Brexit-ul definitiv”
Ponta, despre Dragnea: Nu poţi fugi tot timpul. Dacă eşti nevinovat, de ce fugi?
Acuzații foarte grave la adresa lui Dragnea și Teodorovici: ”O rețea care trădează”
Senator UDMR, despre canabis: ”Nu înţeleg care este atribuţia Ministerului de Finanţe”
Guvernul promite că adoptă OUG pentru modificarea legii taximetriei ”în următoarea ședință”
Iohannis, la Bruxelles: ”Ne confruntăm cu provocări serioase, precum terorismul și populismul”
ponta dna - agerpres
Ponta: "Nu m-am îndrăgostit de DNA, dar eu nu am schimbat nicio lege pentru mine"
Klaus Iohannis a reclamat la CCR legea administrației publice locale 215/2001
Iordache: Nu e diferenţă între pacienţii tratați într-un spital de stat şi unul privat
Stelian Ion: PSD şi ALDE l-au convins pe Tudorel Toader să dea ordonanţele pe justiţie
Iohannis, atac la ministrul Sănătății: ”Tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD”
Circ în Parlament. Deputatul PSD Eugen Nicolicea, numit ”cocotă bătrână” de un liberal