Proiect de lege privind parteneriatul civil. "Este o compensaţie faţă de referendum”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 09 Octombrie 2018 18:03
Categorie: Stiri Politice

La două zile de la încheierea referendumului pentru redefinirea familiei, parlamentari de la toate partidele au prezentat un proiect de lege privind parteneriatul civil.

Documentul este menit să le ofere tuturor cuplurilor hetero sau homosexuale, posibilitatea de a avea aceleaşi drepturi ca într-o căsătorie. Cu o excepţie: nu vor putea să adopte copii.

Proiectul de lege scos acum din sertar de cei de la PSD şi ALDE este sprijinit şi de celelalte partide. Documentul care nu este nou, prevede că "uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex, în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie".

În forma actuală care va fi supusă dezbaterilor se precizează că partenerii civili de acelaşi sex nu vor avea dreptul la adopţie. Nu este specificat deocamdată dacă aceasta interdicție este valabilă şi în cazul partenerilor de sex opus.

Acest proiect este elaborat cu jurişti de la CNCD care au vorbit şi cu ONG-uri şi va face obiectul unor discuţii şi după aceea putem să acceptăm o asumare în comun din partea grupurilor parlamentare care apoi să intre în dezbaterea Parlamentului”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul vine în urma jurisprudenţei CEDO şi Curţii Constituționale şi se referă la viaţa de familie, la drepturi patrimoniale privind datoriile, moştenirile, adică normarea uniunii consexuale şi pentru persoane de acelaşi sex cât şi heterosexuale care nu aveau nici un fel de protecţie juridică. Sunt sute de mii de persoane care trăiesc în această situaţie şi care au nevoie de legiferare”, a explicat Florin Manole, deputat PSD.

Liberalii au anunţat că susţin corectarea legislaţiei pentru acordarea de drepturi egale tuturor românilor, însă s-au declarat sceptici în privinţa motivului real pentru care PSD se implica în acest proiect.

Există drepturi civile care sunt încălcate în acest moment pentru persoane de acelaşi sex, aceste drepturi trebuie întărite şi legislaţia trebuie corectată. De ce credeţi că acum brusc PSD este preocupat de drepturile persoanelor de acelaşi sex. Este o manevră politicianistă menită să abată atenţia de la un eşec”, a transmis Raluca Turcan, deputat PNL.

Tot marți au avut loc şi primele discuţii cu reprezentanţii unor ONG-uri, unele dintre acestea susţinătoare ale drepturilor minorităţilor sexuale.

Pentru noi a fost foarte important să asigurăm protecţia unor drepturi minimale pentru cuplurile pe care le reprezentăm, cum ar fi dreptul la moştenire, la coasigurare, care ţin de posibilitatea de a vizita partenerul în spital. Sperăm că se va discuta pe mai departe şi de drepturi care ţin de asigurări sociale şi de sănătate, care să asigure o protecţie pentru toate familiile din România”, a explicat Teodora Rosetti, reprezentant Asociația Accept.

Politologul Cristian Pârvulescu susţine că intenţiile PSD şi ALDE din spatele acestul proiect sunt menite de fapt să repare imaginea şifonată a coaliţiei după eşecul referendumului .

''Cele două partide PSD şi ALDE au probleme serioase cu grupările europene de care aparţin. O dovadă minimă că aderă la sistemul lor de valori şi care ar putea împiedica expulzarea lor din rândul acestora ar fi adoptarea acestei legi şi care nu schimbă radical situaţia şi deci poate fi acceptată. A fost promisă ca o compensaţie faţă de referendum”, a explicat acesta.

În zilele următoare, proiectul parteneriatului civil urmează să fie depus la Parlament pentru dezbatere şi vot.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Donald Tusk, despre BREXIT: Planul premierului Theresa May nu va funcționa
Donald Tusk, despre BREXIT: Planul premierului Theresa May nu va funcționa
VIDEO PROTVPLUS.RO
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu, mesaj criptic pe Facebook: "Nu se ştie dacă Jon Snow trăieşte sau nu la final"
Liviu Dragnea a promis ajutoare de 20.000 lei pentru familiile din Moldova
Analişti, despre amânările din Justiţie. "CCR şi ICCJ nu îşi asumă responsabilităţile"
Liviu Dragnea a anunțat că se pregătește o lege pentru pedepsirea ”firmelor nemernice”
Dragnea, nervos din cauza situației Ministerului Justiției: ”Iohannis să rămână cu prostiile lui”
Dragnea: O felicit pe Dăncilă pentru cum rezistă la atacuri, să nu aibă probleme cu coloana
Viorica Dăncilă
Dăncilă: Cred că am fost cel mai atacat prim-ministru de după 1989
Dragnea, aplaudat cu hohote de râs: ”Sunt puțin mâhnit că a ieșit Lazăr la pensie”
Iohannis a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr
Restructurarea Guvernului. ”UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate”
Alianța 2020 USR PLUS acuză Primăria Capitalei că face propagandă PSD pe bani publici
Demisia lui Tudorel Toader a fost acceptată de premier și trimisă la Cotroceni