Ecaterina Andronescu - a treia oara la Ministerul Educatiei

Ecaterina Andronescu

Fostul rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, profesor doctor Ecaterina Andronescu, este nominalizata pentru a treia oara ca ministru al Educatiei, dupa mandatele din 2000-2003, in Cabinetul Nastase, si 2008-2009, in Guvernul PDL-PSD.

La formarea Cabinetului Ponta, numele Ecaterinei Andronescu a fost vehiculat pentru portofoliul Educatiei, insa aceasta nu a fost nominalizata, ea avand un proces cu ANI care o acuza de conflict de interese.

Insa, in 15 mai, Ecaterina Andronescu a castigat la Curtea de Apel Bucuresti procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind conflictul de interese, instanta dispunand anularea deciziei ANI potrivit careia Andronescu a fost in timpul mandatului de ministru al Educatiei, in anul 2009, si manager in cadrul unui proiect POSDRU.

Agentia Nationala de Integritate a declarat recurs la decizia Curtii de Apel Bucuresti, care se va judeca la instanta suprema.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca exista posibilitatea ca Ecaterina Andronescu sa fie propunerea sa pentru portofoliul Educatiei, el precizand ca nu a luat inca o decizie in acest sens si ca va face propunerea odata cu cea de la Cultura. Ponta a facut aceasta precizare dupa ce declarase ca are "premonitii", ca Traian Basescu, ca Ecaterina Andronescu va fi ministru.

Citește și
Ecaterina Andronescu si Victor Ponta
In mijlocul Bacalaureatului, Ponta "are premonitii": Ecaterina Andronescu va fi ministrul Educatiei
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Ecaterina Andronescu a avut in Ministerul Educatiei, mai intai, functia de secretar de stat pentru invatamant superior, in intervalul 1995-1996. Apoi, in perioada 2000-2003, a fost ministrul Educatiei si Cercetarii, dar nu si-a dus mandatul la bun sfarsit fiind revocata de premierul de atunci Adrian Nastase, in iunie 2003.

Andronescu a revenit la conducerea Ministerului Educatiei, in 2008, in Guvernul format de PDL si PSD, parasind functia odata cu plecarea social-democratilor de la guvernare.

Ecaterina Andronescu este de 16 ani parlamentar, fiind deputat in legislaturile 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 si senator in actuala legislatura. Ea este vicepresedinte al Comisiei de invatamant din Senat.

Ecaterina Andronescu s-a nascut in 7 aprilie 1948, la Malovat, Mehedinti este casatorita si are un copil. In 1972 a absolvit specializarea stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice, Facultatea de Chimie Industriala, Universitatea Politehnica Bucuresti. In 1982 a devenit doctor in stiinta si Ingineria Materialelor Oxidice, in 1994- 1995 a facut specializari la Universitatea "Claude Bernard", Lyon - Franta, iar in 1995 -1997 la University of London, Darlinghton Anglia, apoi in 1998 - specializare la University of Sevilla Spania.

In perioada 1972 - 1983 a fost asistent universitar la UPB, apoi 1983 - 1990 sef lucrari (lector), 1990 - 1994 - conferentiar, iar din 1994 pana in prezent, profesor universitar, la aceeasi institutie de invatamant superior din Capitala.

Andronescu a fost, in perioada 1989-1992, prodecan la Facultatea de Chimie Industriala, apoi intre 1992-2004 decanul institutiei. Din 2004 si pana in 2008 a fost rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti si presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Este membru PSD din 1996, iar din 1997este membru in Consiliul National PSD, membru in Biroul Executiv Central si tot din 1997 vicepresedinte al Organizatiei PSD a municipiului Bucuresti.

In prezent, Andronescu este vicepresedinte PSD la nivel central si presedintele interimar al Organizatiei PSD Bucuresti.

Ecaterina Andronescu este presedintele Asociatiei Profesorilor Social-Democrati, are peste 155 de lucari stiintifice publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate (30), peste 60 de contracte de cercetare stiintifica nationale sau internationale (56 cu responsabilitate directa), trei carti aparute si un brevet de inventie.

In 2002 a primit Steaua Romaniei in grad de Cavaler, iar in 2003 devine Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice Iasi, al Universitatii Aurel Vlaicu Arad si membru corespondent al Academiei Tehnice Baia Mare. In 2004 primeste titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatilor Politehnice din Timisoara, Suceava, Petrosani.

Ecaterina Andronescu este membru in Societatea Europeana de Ceramica, membru fondator al Societatea Romana de Ceramica, Societatea Romana de Chimie, Societatea Romana de Inginerie Chimica si membru al Academiei Oamenilor de stiinta.

Conform declaratiei de avere depuse saptamana trecuta, Ecaterina Andronescu detine un apartament in sectorul 6 din Bucuresti, de 140 mp., cumparat in anul 2006 si un autoturism Toyota cumparat in anul 2009.

Ea are in conturi 266.000 de lei.

In ultimul an fiscal, ea a incasat venituri totale ca senator si profesor universitar in suma de 149.211 lei, iar sotul sau, ca inginer, a avut un venit total de 32.400 lei, precum si venituri de 14.500 lei din alte surse.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Ponta anunta ca ii propune ca ministri pe Andronescu la Educatie si pe Hasotti la Cultura
Ponta anunta ca ii propune ca ministri pe Andronescu la Educatie si pe Hasotti la Cultura

Premierul Victor Ponta a anuntat ca va trimite miercuri Presedintiei propunerile de numire a Ecaterinei Andronescu in postul de ministru al Educatiei si a lui Puiu Hasotti pentru functia de ministru al Culturii.

In mijlocul Bacalaureatului, Ponta
In mijlocul Bacalaureatului, Ponta "are premonitii": Ecaterina Andronescu va fi ministrul Educatiei

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, marti, de jurnalisti, daca a luat o decizie in privinta interimatului de la Ministerul Educatiei. Seful Executivului a spus ca nu s-a hotarat, dar ca are o premonitie, la fel ca Traian Basescu.

Victor Ponta: Indiferent pe cine as numi la Educatie, va fi contestat, in sistem sunt multe interese
Victor Ponta: Indiferent pe cine as numi la Educatie, va fi contestat, in sistem sunt multe interese

Premierul Victor Ponta, invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, a declarat ca spera ca acuzatiile de plagiat la adresa ministrului Educatiei nu vor fi confirmate si ca, astfel, nu va fi cazul sa il inlocuiasca pe Ioan Mang.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.