PNL s-a despartit de Andrei Chiliman in sala Bratianu, dupa ce a activat 24 de ani in partid
Dupa 24 de ani de activitate in fruntea PNL, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost exclus de colegii sai. Decizia a fost luata luni, in cadrul delegatiei Permanente a formatiunii, care a hotarat sa o dea afara si pe deputata Diana Tusa.
''Este un gest de igiena politica'', a spus Crin Antonescu, in timp ce Chiliman il acuza ca este insetat de putere.
"Acest lucru s-a intamplat pentru ca PNL este subordonat vointei de putere a lui Crin Antonescu. Prin tot ce fac va fi sa apar principiile liberale de care tocmai Crin Antonescu s-a despartit. Crin are ca doctrina populismul si oportunismul politic", a spus Chiliman.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Declaratia de razboi a primarului de-acum independent de la sectorul 1 a venit la scurt timp dupa ce a fost alungat din partid cu o larga majoritate. Motivele deciziei au fost dezvaluite chiar de presedintele PNL, Crin Antonescu.
In schimb, Andrei Chiliman este convins ca plecarea sa fortata din PNL este o pierdere pentru partid, dar spune ca va continua sa promoveze politicile in care crede prin ''Initiativa Romania liberala''. Acelasi discurs l-a avut Chiliman si in fata colegilor care l-au exclus, iar liderul partidului l-a ironizat pentru ca a citit mesajul de pe hartie.
Operatiunea de igienizare de care vorbeste Crin Antonescu a vizat-o si pe depuatata Diana Tusa. Aceasta s-a aliat cu Andrei Chiliman care este unul dintre membrii fondatori ai PNL in 1990.
Cronologia evenimentelor, luni, 27.05.2013
Delegatia Permanenta a PNL, reunita la sala I.I.C. Bratianu din Parlament, a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, dupa ce actualul edil a activat timp de 24 de ani in PNL.
UPDATE 16:25 Deputatul Diana Tusa, exclusa luni din PNL, a declarat ca niciodata nu a crezut ca se va putea ajunge intr-o astfel de situatie, ca delictul de opinie este sanctionat in PNL, un partid care se caracterizeaza tocmai prin libertatea de exprimare.
"Niciodata n-am crezut ca in PNL se va putea ajunge la o astfel de situatie. Nu am crezut niciodata ca delictul de opinie este sanctionat in PNL, un partid care se caracterizeaza tocmai prin libertatea de exprimare", a spus Tusa, dupa ce a participat la Delegatia Permanenta in care ea si Andrei Chiliman au fost exclusi din partid.
Deputatul a precizat ca in cazul excluderii sale au fost inregistrate 104 voturi "pentru", 41 de voturi "impotriva" si 19 voturi nule.
De asemenea, Tusa a mentionat ca in cazul excluderii lui Chiliman rezultatul a fost de 139 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 17 voturi nule.
16:00: Motivul sanctiunii este savarsirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".
Propunerea de excludere a primarului Andrei Chiliman si a deputatului Diana Tusa, inaintata de BPN Delegatiei Permanente a PNL, a fost aprobata cu majoritate de voturi, au declarat pentru MEDIAFAX surse din PNL.
Conform surselor citate, pentru excluderea lui Chiliman din PNL au votat 139 de membri ai Delegatiei Permanente, doar 8 votand impotriva.
Pentru excluderea lui Chiliman, conducerea PNL a invocat prevederile din Statutul partidului privind situatiile in care poate fi aplicata aceasta sanctiune.
"Sanctiunea excluderii unui membru din Partidul National Liberal se poate aplica in una din urmatoarele situatii: (...) daca a savarsit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin actiuni sau declaratii publice impotriva hotararilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau impotriva conducerii partidului la toate nivelele, impotriva imaginii si prestigiului partidului si impotriva candidatilor PNL la toate functiile publice de la orice nivel", prevede Statutul PNL.
Andrei Chiliman a anuntat o conferinta de presa la ora 17.00.
DESPARTIREA DE CHILIMAN, LA PROPUNEREA LUI ANTONESCU
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, luni, la sosirea la sedinta Delegatiei Permanente a PNL in care urmeaza sa se decida asupra propunerii de excludere a sa din partid, ca nu a venit pentru a se apara pe sine, ci pentru a apara PNL.
"Eu am venit aici ca sa apar principiile pentru care am intrat in PNL la sfarsitul anului 1989, si anume libertatea de expresie, libertatea de opinie, libertatea de asociere si un anumit mod de a face politica. Am venit aici sa apar liberalismul, sa apar PNL de Crin Antonescu. Nu am venit aici ca sa ma apar pe mine, pentru ca nu am de ce. Nu voi intra in logica asta bolsevica pe care incearca Crin Antonescu sa o imprime PNL", a declarat Chiliman.
"Am speranta ca vom reusi impreuna cu colegii din PNL sa scoatem Partidul National Liberal din mocirla politicianista, din obsesia pentru putere a unui singur om si ca vom reusi sa readucem PNL la valorile, la principiile si la politicile liberale traditionaliste, deci pentru asta am venit aici", a mai spus Chiliman.
Edilul sectorului 1 a spus ca spera sa i se dea ocazia sa vorbeasca in sedinta Delegatiei Permanente a PNL.
"Acuzatiile respective sunt foarte usor de demontat, pentru ca nu sunt logice", a sustinut Chiliman.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca a propus excluderea din partid a lui Andrei Chiliman si a Dianei Tusa, in baza articolului 16 din Statutul partidului, el aratand ca procedura de vot este in desfasurare si ca votul decisiv va fi dat in Delegatia Permanenta. Antonescu a spus ca exista si alte propuneri de excludere, de la Mehedinti.
"S-a votat, dar nu avem inca rezultatul. Va comunicam, oricum in Delegatia Permanenta este votul decisiv. Votul este in derulare", a spus Antonescu. El a aratat ca va comunica deciziile luate de Delegatia Permanenta.
"La sfarsitul Delegatiei Permanente, atunci cand vom avea niste decizii de un fel sau de altul, adoptate, va vom sta la dispozitie si eu si alti colegi cu tot ce s-a hotarat in aceste foruri, cu explicatii, cu detalii. Daca nu avem inca niste decizii, ce doriti?", le-a spus Antonescu jurnalistilor.
La ora transmiterii acestei stiri, sedinta Delegatiei Permanente este in desfasurare, la aceasta participand si Andrei Chiliman si Diana Tusa.
BPN al PNL a aprobat, luni, propunerea de excludere din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, si a deputatului Diana Tusa, care este transmisa Delegatiei Permanente a partidului, for care ia decizia finala.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat de vineri ca va propune excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Conflictul Chiliman-Antonescu
Excluderea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, din PNL ar putea fi decisa luni in Delegatia Permanenta a PNL, la un an de la declansarea publica a conflictului cu actualul lider al partidului, Crin Antonescu.
Antonescu a motivat prin faptul ca, in ultima vreme, edilul a actionat constant impotriva partidului si a deciziilor acestuia. De altfel, in ultima saptamana au fost exclusi din PNL Sector 1 o serie de apropiati ai lui Chiliman, 12 persoane in frunte cu Vlad Moisescu, pentru care nu era necesara o decizie a Delegatiei Permanente a partidului. De asemenea, o decizie de excludere ar putea fi aplicata si in cazul deputatul PNL Diana Tusa.
Conflictul Antonescu - Chiliman a devenit public in momentul in care, pe 9 aprilie 2012, presedintele PNL a sustinut inlocuirea edilului de la sefia PNL Bucuresti, pe fondul neintelegerilor asupra negocierilor privind desemnarea candidatilor la alegerile locale in Bucuresti din partea USL. La momentul respectiv, Chiliman a amenintat cu demisia din PNL, insa in cele din urma si-a prezentat "demisia de onoare" din Biroul Politic Central al PNL.
Antonescu a reactionat afirmand ca spera ca primarul Sectorului 1 sa nu-si dea demisia din partid, el fiind sustinut la alegerile locale pentru un nou mandat. Cu toate acestea, liderul PNL a salutat demisia lui Chiliman din conducerea PNL.
Un alt moment tensionat a fost in perioada suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu, cand Chiliman i-a adresat o scrisoare presedintelui interimar al PNL de la acel moment, Daniel Chitoiu. Primarul cerea clarificari asupra unui document care ar fi fost semnat in numele PNL si ar fi presupus "desfiintarea unor institutii democratice fundamentale ale statului roman", precum Curtea Constitutionala, CNSAS, DNA sau ANI. "Oricat ne-am fi obisnuit, in ultimii doi ani, sa fie incalcat Statutul Partidului National Liberal in rafuielile politicianiste cu indezirabilii din interior, ne este interzis sa facem acest lucru cand este in discutie responsabilitatea noastra fata de romani si fata de Romania", sustinea Chiliman.
Reactia a venit la acel moment din partea Crin Antonescu, presedintelui intermar al tarii in acea perioada, care isi exprima speranta ca primarul va fi dat afara din partid de conducerea PNL de la acel moment. Antonescu justifica prin faptul ca edilul se putea lamuri asupra problemei reclamate printr-o discutie cu Daniel Chitoiu, si nu printr-o scrisoare deschisa care se suprapunea cu mesajele oponentilor politici.
Ulterior, liderul PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, asigura ca nu vor fi luate masuri impotriva lui Chiliman.
In luna octombrie a anului 2012, inaintea campaniei pentru parlamentare, liderul PNL Sector 1, Vlad Moisescu, a fost inlocuit. Momentul a starnit inclusiv reactia primarului Sectorului 1, care i-a transmis lui Antonescu ca "decredibilizarea" acestuia in ochii romanilor "nu poate fi compensata nici prin becalizarea PNL si nici prin satisfactiile platonice" pe care acesta le-ar obtine "rafuindu-se" cu "indezirabilii din partid".
Cu ocazia lansarii candidatilor USL din Sectorul 1, primarul afirma ca "razboiul stupid" al declaratiilor impotriva ambasadorului SUA, a cancelarului german Angela Merkel sau a presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, face rau tarii si o arunca in ridicol, facand astfel referire la o serie de declaratii publice ale presedintelui PNL.
La acel moment, Antonescu a evitat sa aiba o reactie publica transanta, afirmand ca situatia unor primari PNL va fi analizata dupa alegerile parlamentare. Ulterior, la inceputul acestui an, presedintele PNL a anuntat convocarea unui congres al partidului si l-a invitat pe Chiliman sa-l contracandideze.
"Nu se poate insa, asta-i clar, dupa ce vom avea un congres clarificator in multe privinte, sa ramanem in acelasi partid si eu si domnul Chiliman, pentru ca din doua una: fie congresul hotaraste ca toata conducerea PNL, in frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani intr-un partid exsovietic s.a.m.d., si atunci fie plec, fie domnul Chiliman este un om care loveste in mod tradator in acest partid, si atunci nu mai are domnia sa ce cauta", a spus Antonescu.
Schimbul de replici intre cei doi a continuat pana la momentul Congresului PNL, insa Andrei Chiliman nu a intrat in cursa impotriva lui Antonescu si nu a luat parte la reuniune.
Inaintea Congresului PNL, Vlad Moisescu si-a anuntat demisia din functia de vicepresedinte al partidului, iar dupa momentul congresului primarul sectorului 1 a fost cel care si-a anuntat retragerea din conducerea PNL, din care ar fi trebuit sa faca parte conform noului statut al PNL.
Mai tarziu, Chiliman se numara alaturi de Moisescu intre initiatorii Initiativei Romania Liberala, iar intre cei care au participat la lansarea proiectului s-au aflat Theodor Paleologu, Sever Voinescu, Aurelian Pavelescu, Mihai Razvan Ungureanu, Diana Tusa, Dan Cristian Popescu, Iulian Craciun.
Primarul sustinea ca IRL are statut de fundatie si platforma de dezbateri, admitand o posibila colaborare cu Miscarea Populara. Ulterior, Chiliman anunta inceperea discutiilor pentru reconstruirea dreptei cu PNTCD si Forta Civica, evitand sa precizeze daca acest lucru presupune contructia unei formatiuni politice.
Lansarea IRL a fost catalogata de Antonescu drept "un soi de politica de tomberon", in vreme ce edilul Sectorului 1 i-a replicat: "Nu mi-am imaginat in 1990 ca peste 23 de ani presedintele PNL, si nu Ion Iliescu, va numi politica de tomberon afirmarea si promovarea valorilor liberale. Nu mi-am imaginat atunci ca unicul scop in viata al presedintelui PNL va fi sa ajunga cu orice pret candidatul la prezidentiale al partidului lui Ion Iliescu. Nu mi-am imaginat ca vocea presedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei".
Nici vocea lui Chiliman nu mai consoneaza insa cu linia PNL, astfel ca luni se asteapta si oficializarea despartirii.
Sursa: Mediafax
Etichete: PNL, liberali, Crin Antonescu, demisii, excludere, demitere, andrei chiliman, Diana Tusa,
Dată publicare:
27-05-2013 08:06