După demisia lui Klaus Iohannis, în coaliție apar temeri că Ilie Bolojan ar putea fi împins să candideze pentru Cotroceni
Demisia lui Klaus Iohannis aduce noi incertitudini pe scena politică.
În timp ce opoziția pregătește deja o moțiune de cenzură pentru a da jos Guvernul Ciolacu, în interiorul coaliției apar temeri că Ilie Bolojan, odată ajuns președinte interimar, ar putea fi împins de colegii din partid să candideze pentru Cotroceni.
Liberalul respinge, deocamdată, această idee. Curtea Constituțională a constatat că funcția de președinte al României devine vacantă de miercuri, 12 februarie, astfel că președintele Senatului, Ilie Bolojan, va asigura interimatul.
Surse din PNL spun că unii liberali cred că odată ce devine președinte interimar, Ilie Bolojan are o rampă care l-ar putea propulsa în cursa pentru Cotroceni.
Ilie Bolojan nu pare însă interesat de funcția de șef de stat. Iar partenerii de coaliție au încredere în cuvântul lui.
Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Nu va candida domnul Bolojan. Candidatul coaliției este Crin Antonescu.”
Daniel Fenechiu, senator PNL: ”PNL nu se va răzgândi. Partidul Național Liberal este semnatar al acordului coaliției, unul din elementele-cheie al acordului coaliției este un candidat comun. În momentul de față, Crin Antonescu este bine situat în sondaje.”
Scenariul în care Ilie Bolojan ar candida la alegerile prezidențiale ar duce la ruperea coaliției, spun unii membri din PSD.
Între timp, cei de la AUR vor să dea jos Guvernul.
George Simion, președintele AUR: ”Aceste partide au mințit românii în campanie electorală, venind cu un program electoral de care nu se țin. Indexarea pensiilor nu s-a făcut, este un argument suficient de bun.”
În timp ce parlamentarii POT și SOS România vor susține și ei moțiunea, în USR nu s-a luat o decizie finala.
Ionuț Moșteanu, deputat USR: ”Cred că e un premier slab care a dus bugetul României în gard, în anii trecuți și nu mai are credibilitate ca să ne scoată din criza asta, dar România trebuie guvernată. Vom vota să dăm jos un guvern în momentul în care este foarte clar ce guvern, ce majoritate se formează și ce guvern se poate pune în loc.”
Premierul spune că se așteaptă la o astfel de mișcare din partea opoziției, dar nu are emoții că ar putea trece de votul din Parlament.
Marcel Ciolacu: ”Eu dacă aș fi în opoziție în acest moment, aș depune o moțiune de cenzură. Nu va trece.”
Kelemen Hunor, președintele UDMR: ”Totuși, trebuie să păstrăm cât de cât rațiunea, dacă nu vrem să aruncăm toată țara în aer.”
Cu toate acestea, surse politice spun că îngrijorări există în coaliție privind presiunea pusă de opoziție pe Guvern, mai ales în contextul scandalului Nordis.