Asemanarile dintre alegerile prezidentiale din Romania si cele din Slovacia. Cum a ajuns la putere Andrei Kiska
Victoria surpriza a lui Klaus Iohannis nu este fara precedent in peisajul politic est-european. Slovacii au facut o alegere similara in primavara acestui an.
Milionarul-filantrop Andrei Kiska a castigat lejer alegerile in fata premierului de stanga, vazut drept marele favorit. Acuzat ca nu are experienta necesara si ca este un "naiv", Kiska i-a impresionat pe oameni cu purtarea sa simpla si cu promisiunea ca va lupta contra coruptiei.
Mai mult, a declarat ca in toti cei cinci ani ai mandatului isi va folosi salariul in scopuri umanitare.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Lipsit de carisma si putin cunoscut publicului, Andrei Kiska a primit aproape 60 la suta din voturile slovacilor in turul doi al alegerilor prezidentiale. A candidat ca independent si a promis schimbarea.
"Va fagaduiesc ca voi fi presedintele tuturor slovacilor. Slovacia este o tara frumoasa, cu oameni minunati. Depinde de noi cum folosim tot ce avem, ca sa fim mandri de tara noastra si pentru ca tinerii sa isi doreasca sa traiasca aici", declara in luna martie Andrei Kiska, actualul presedinte al Slovaciei.
Amintirea unui urias , care a macinat dreapta politica, i-a facut pe slovaci sa fie sensibili la promisiunile sale de eradicarea a coruptiei.
"Coruptia este o problema din ce in ce mai grava in societate, iar "mirosul putred" vine de la varf. Niciunul dintre marile cazuri de coruptie nu a fost cercetat pana la final", a mai adaugat acesta.
Andrei Kiska este un personaj atipic in peisajul politic slovac. Nascut intr-o familie modesta din provincie, Kiska a emigrat in Statele Unite, unde a muncit pe santiere. Dupa ce a revenit in tara, s-a lansat in afaceri. A dat dovada de fler si in cativa ani companiile sale de micro-credit l-au facut milionar. In 2005, si-a schimbat viata complet. Si-a vandut firmele si cu banii obtinuti a infiintat o organizatie caritabila pentru copiii cu boli terminale, care in momentul de fata este cea mai importanta din Slovacia.
Pentru slovaci, alternativa ar fi fost Robert Fico, premierul de stanga, cu o solida majoritate parlamentara in spate. Fico a incercat, fara succes, sa castige voturile majoritatii catolice, acuzandu-si rivalul ca este membru al bisericii scientologice si ca este "rupt de realitate". Desi votul a fost vazut ca un referendum pentru conducerea lui Fico, seful guvernului nu si-a dat demisia dupa infrangerea in alegeri.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, alegeri prezidentiale, presedinte, slovacia, Robert Fico,
Dată publicare:
17-11-2014 19:12