Dragnea, despre introducerea taxei de solidaritate: "Nu renunt la nimic din ce am vorbit in campania electorala"
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca Guvernul nu va adopta nicio taxa "in plus" pentru romani si nu va modifica procedura de impozitare in deserviciul companiilor "cinstite".
"Vrem sa adoptam masuri care sa faca viata mai usoara si lor (romanilor - n.r.) si mediului de afaceri", a spus seful PSD.
Intrebat cand vor avea romanii un raspuns cu privire la posibilitatea introducerii unei taxe de solidaritate, Dragnea a spus ca raspunsul exista deja:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu vom adopta nicio taxa in plus pentru romani. (...) De asemenea, nu vom modifica nicio procedura de impozitare care sa produca deservicii unor companii cinstite. Cele care sunt in zona de evaziune fiscala, sigur, pot sa fie suparate".
Presedintele PSD a fost intrebat daca acest lucru inseamna ca renunta la taxa de solidaritate, insa nu a oferit un raspuns clar.
"Nu renunt la nimic din ce am vorbit in campania electorala, sa facem in asa fel incat mediul fiscal si mediul de afaceri din Romania sa fie atractiv, predictibil si stimulativ", a spus el.
Intrebat, din nou, de ce aceste masuri au aparut in noul program de guvernare, diferit de cel din campania electorala, Dragnea a raspuns iritat: "Am mai spus de 244 de ori".
El a precizat ca toate masurile fiscale vor fi discutate in cadrul unui pachet mai larg.
Astfel, noua taxa de solidaritate pe salariile romanilor bine platiti, este inca in faza de ''testare''. Guvernul face calcule, ca sa vada cum vor fi taxati cei care care castiga peste 3.000 de euro pe luna. Adica, peste 26.000 de romani.
''Vor fi facute simulari, inainte sa aplicam orice taxa'', spune premierul despre noile impozite aparute peste noapte in programul de guvernare si criticate dur de mediul de afaceri.
Chemat la ''la raport'' in fata sefului PSD, la doar o saptamana de la preluarea functiei, premierul Mihai Tudose s-a ferit sa dea detalii despre cum va fi aplicata noua ''taxa de solidaritate''.
''Nu vom aplica nicio suprataxa, nicio alta taxa, pe nimic, pana cand nu va fi dezbatere publica si simulari justificative foarte solide.''
Potrivit unor surse, taxa de solidaritate ar putea fi de 25 % pe veniturile salariale care depasesc 14.500 de lei. Ministrul de Finante, Ionut Misa, confirma ca taxa se va aplica celor care castiga 10 salarii minime pe economie, dar nu si procentul.
In acest caz, specialistii estimeaza ca peste 26.000 de romani vor fi afectati de introducerea taxe de solidaritate, de la 1 ianuarie, anul viitor.
In prezent, circa 26.300 de romani castiga lunar peste 14.500 de lei brut, iar 5.600.000 de romani au salarii mai mici de atat, potrivit datelor de la Registrul General al Salariatilor.
Cei mai afectati de noua taxa vor fi angajatii din domenii profitabile.
De exemplu, cei din IT, petrolistii, bancherii si angajatii din asigurari au salarii medii de circa 1.000 de euro net pe luna, potrivit statisticii.
Dorin Teodorescu, specialist fiscal: ''Orice crestere a nivelului de taxare incurajeaza lumea sa fie platita la negru sau sa gaseasca cai de a evita aceasta taxare suplimentara. Prin aceasta impozitare, fie compania va avea niste costuri mai mari cu personalul respectiv, fie omul trebuie sa accepte ca va avea un venit net mai mic.''
Deocamdata, nu este clar cum va fi aplicata aceasta taxa de solidaritate. Asta dupa ce oamenii de afaceri romani, dar si straini, au atras atentia ca noile taxe puse pe veniturile romanilor si pe cele ale firmelor alunga investitorii si pot duce economia in criza.
Si cei de la ALDE asteapta ca Executivul sa vina cu un studiu de impact pentru masurile anuntate.
Ideea suprataxarii celor cu venituri mari nu este noua. Si fostul premier Victor Ponta intentiona, acum cinci ani, sa taxeze mai mult veniturile de peste 1.000 de euro.
Aceeasi taxa exista in Letonia si Franta. In tara baltica, insa, autoritatile au anuntat deja scoaterea ei, pe cand in Franta ea se aplica doar celor cu venituri de peste 1,3 milioane de euro.
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: taxe, impozite, guvern, PSD, Liviu Dragnea, taxa de solidaritate,
Dată publicare:
10-07-2017 15:42