Scandalul miniștrilor acuzați de DNA. Dragnea are câteva ”mari întrebări” pentru Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Dragnea a lansat mai multe replici acide la adresa președintelui Klaus Iohannis. Ironic, președintele PSDa declarat că are câteva ”mari întrebări” pentru șeful statului, care a fost plecat între ”două deplasări”.

Pe holurile Palatului Parlamentului, Dragnea a fost întrebat de jurnaliști cum comentează atitudinea de marți a ministrului Justiției Tudorel Toader vizavi de cazul celor doi miniștri Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, aflate în atenția DNA.

Drept răspuns, liderul PSD l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis.

A pronunțat ministrul Justiției dosarul Belina? Știți care este culmea? Oricine altcineva din acest sistem de justiție și din cei care lucrează în niște instituții respectabile de presă își permit să spună orice, își permit să ceară condamnarea unora, eliberarea altora, pedepsirea unor judecători care au îndraznit să dea o altă decizie, să certe procurori și magistrați, să spună orice.

În schimb, ministrul Justiției nu are voie să răspundă la o întrebare. Dacă nu vă răspunde la întrebări spuneți că nu este civilizat. Dacă răspunde la întrebări nu are voie să răspundă la întrebări. Cu ce a împietat mersul justiției? Nu discutăm despre asta sau despre abuzurile care încep să iasă la iveală?

Citește și
klaus iohannis
Prima reactie a lui Klaus Iohannis, dupa conflictul intre Dragnea si Grindeanu. "Numai de asta nu am avut nevoie"

Astea-s marile întrebări, și pentru președintele României, între două deplasări, super importante. Despre ce se întâmplă cu procurorii care fac abuzuri, șantajează și presează să obțină niște mărturii mincinoase. Despre scandalul cu Inspecția Judicară, despre discuțiile care au fost în CSM, despre încercarea în CSM de a decapita Inspecția Judiciară. Astea cred că sunt marile întrebări.” - a spus președintele PSD.

Reacția sa vine după ce ministrul Justiţiei a declarat că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, și nu de procuror.

Precizarea a venit după ce procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiiu.

Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verific de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că ministrul Justiţiei a confundat poziţia de acum cu aceea de profesor universitar, spunând că abordarea acestuia a fost una inadecvată pentru că, dacă el constată că ceva nu este bine reglementat prin lege trebuia să vină cu un act să corecteze.

În cursul zilei de miercuri, Liviu Dragnea a revenit şi a susţinut din nou că demisiile celor doi miniştri suspectaţi în dosarul Belina nu sunt de dorit în acest moment.

"A fost o discuţie serioasă în BPN, care s-a încheiat cu acea decizie. Li s-a transmis celor două doamne să nu demisioneze şi că au susţinere. Le-am întrebat ce decizie iau, că este decizia lor, şi că noi vrem să continue. Sunt într-adevăr două posturi importante în Guvern şi cred că nu ar face bine nimănui acum să se întâmple această schimbare acum”.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut societăţii civile să se implice activ în menţinerea statului de drept, precizând însă că nu cheamă românii să iasă în stradă la proteste.

Miercuri după-amiază, voluntari de la 21 ONG-uri au mers la Cotroceni pentru a vorbi cu şeful statului despre apărarea independenţei justiţiei şi reformarea clasei politice.

Tot în acest scandal provocat de DNA, Liviu Dragnea s-a arătat de acord cu afirmația recentă a liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a susținut că acțiunile procurorilor anticorupție față de Sevil Shhaideh și Rovana Plumb reprezintă o încercare de lovitură de stat.

Domne, te duci cu gândul acolo, pentru că este a treia descindere în Guvern. În februarie a mai fost, nu mai știu când, acum 2 luni de zile, urmează și asta... Totuși, mulți oameni încep să își pună întrebarea, cineva care a câștigat alegerile are voie să facă un Guvern sau nu?

Sau tot aceleași forțe care hotărau înainte, dacă nu vin niște oameni care le convin lor fac în așa fel încât să dispară, să fie un Guvern care de fapt să nu exprime dorința legitimă a cetățenilor și să urmărească niște interese care nu sunt transparente.” - a afirmat Liviu Dragnea.

Dragnea, despre criticile lui Iohannis: A venit supărat din vacanţă şi ne-a certat pe toţi

Tot miercuri dimineață, Liviu Dragnea a fost întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze.

Nu vorbesc. A vorbit preşedintele destul. A venit supărat din vacanţă şi ne-a certat pe toţi”, le-a spus Dragnea jurnaliştilor.

În replică, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale Mădălina Dobrovolschi a declarat că președintele Iohannis nu a fost în vacanță și că s-a ocupat de evenimente importante precum participarea la ONU.

E o glumă sau o ironie bazată pe un neadevăr? Pentru că, aș face așa un mic comentariu. Dacă reporezentarea României la ONU și întâlniri cu lideri de stat, între care întâlniri cu președintele Statelor Unite ale Americii reprezintă vacantă, a merge în vacanță, atunci chiar nu mai am alte comentarii din acest punct de vedere” - a spus Dobrovoschi.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze, iar varianta a doua era ca PSD să le retragă sprijinul politic pentru că persoanele urmărite penal, trimise în judecată sau condamnate nu trebuie să facă parte din conducerea statului.

El a spus că "este păcat că PSD nu a înţeles nimic" din repetatele sale apeluri pentru întărirea statului de drept şi a avertizat că "această cale nu este cea bună".

Preşedintele a mai declarat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a confundat poziţia de acum cu aceea de profesor universitar, spunând că abordarea acestuia a fost una inadecvată pentru că, dacă constata că ceva nu este bine reglementat prin lege trebuia să vină cu un act să corecteze.

În contextul în care a vorbit despre atacurile politicienilor la adresa justiţiei şi despre "penalii" care au ajuns în conducerea statului, Klaus Iohannis a spus că este nevoie de o implicare civică maximă şi este nevoie ca aceia care doresc o justiţie independentă să se anunţe şi să-şi spună opinia, precizând că nu doreşte prin aceste afirmaţii să se creeze impresia că vrea să cheme oamenii să protesteze.

Şeful statului a subliniat şi că îl îngrijorează profund faptul că se propune, prin proiectul de modificare a legilor justiţiei, ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a procurorilor şefi, spunând că este o „greşeală fundamendală”.

Preşedintele a mai spus că mutarea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei aduce presiune politică asupra inspecţiei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dragnea: Sistemul de Justiţie nu trebuie să se învârtească în jurul lui Iohannis sau Kovesi
Dragnea: Sistemul de Justiţie nu trebuie să se învârtească în jurul lui Iohannis sau Kovesi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional de la Neptun, că Parlamentul va decide forma finală a proiectului de modificare a legilor justiţiei. 

Prima reactie a lui Klaus Iohannis, dupa conflictul intre Dragnea si Grindeanu.
Prima reactie a lui Klaus Iohannis, dupa conflictul intre Dragnea si Grindeanu. "Numai de asta nu am avut nevoie"

Presedintele se distanteaza de conflictul intre seful guvernului si cel al principalului partid de guvernamant.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.