Document PSD. PSD vrea înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări

Ultimul update: Sambata 01 Septembrie 2018 15:42
Data publicarii: Sambata 01 Septembrie 2018 14:44
Categorie: Politic
document psd

Legea Lobby-ului ar urma să fie adoptată de Guvern în luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, potrivit unui document care include proiectele legislative ale PSD pentru perioada septembrie - decembrie, transmite news.ro.

Documentul este discutat în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun.

Documentul mai prevede adoptarea, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, a unei legi pentru înfiinţarea Agenţei Române pentru investiţii strategice şi exporturi şi a unor Hotărâri de Guvern privind Fondul Naţional de Dezvoltar şi Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

"Înfiinţarea societăţilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare şi la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislaţia în materie din Austria. Înfiinţează Registrul de lobby şi de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst”, se arată în documentul prezentat sâmbătă la Neptun, în şedinţa CEx, şi intitulat "Modernizăm România - Proiecte legislative septembrie - decembrie 2018".

Potrivit acestuia, Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, "va creşte transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional, va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă şi va permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv".

Tot pentru luna octombrie este prevăzută adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, care ar viza eliminarea barierelor birocratice din activitatea companiilor de stat.. Printre beneficiile enumerate în proiect se numără eficientizarea participării statului ca acţionar al companiilor publice, creşterea vizibilităţii eficacităţii şi profitabilităţii întreprinderilor la care statul îşi consolidează poziţia de acţionar prin introducerea indicatorilor de performanţă: cifră de afaceri, salarizare, tehnologie inovativă, profit, export (noi pieţe, noi activităţi). Conform proiectului, statul va participa cu aport de capital la constituirea de societăţi sau la majorarea capitalului social al celor existente şi, pentru prima dată, statul va putea să cumpere acţiuni şi să-şi întărească rolul economic activ.

Printre proiectele legislative prevăzute în document se numără şi înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare (FND), prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna octombrie. Conform documentului, FND este un vehicul de investiţii financiare ce are ca obiectiv sprijinirea si finantarea IMM-urilor şi ar urma să utilizeze sumele recuperate din evaziune şi arierate pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar "agenţii economici vor beneficia de surse de finanţare ieftine prin aportul statului în companiile lor".

Tot prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna septembrie, ar urma să fie înfiinţat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, deţinut în întregime pe toată durata sa de funcţionare de către statul român şi care va finanţa investiţiile strategice ale statului român. Beneficiile enumerate în proiect sunt investiţii în companiile de stat, achiziţia de acţiuni la companiile de stat, creşterea exportului pe noi pieţe, reindustrializarea României şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite.

Acelaşi document prevede înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi (ARISE), printr-o Ordonanţă de Urgenţă cu termen de adoptare luna decembrie. Agenţia ar avea ca scop promovarea şi atragerea investiţiilor străine directe, identificarea de noi pieţe de export, elaborarea de strategii şi programe de promovare pentru sectoarele strategice, promovarea, pe plan intern şi internaţional, a investiţiilor străine directe în România. Conform documentului, ar urma să existe manageri de proiect dedicaţi pentru investiţii de peste 10 milioane de euro, experţi specializaţi pentru investiţii între 1 şi 10 milioane de euro, iar agenţia ar urma să aibă nouă birouri regionale la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, New York, Beijing, Cairo, Dubai, Paris şi Rio de Janeiro.

Totodată, PSD vrea să înfiinţeze Autoritatea Naţională de Interceptări, urmărind astfel "scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofiţerilor serviciilor din justiţie şi politică”, informează news.ro.

"Îmbunătăţirea legislaţiei pentru asigurarea unor servicii de informaţii în conformitate cu cerinţele statului de drept. Adaptarea prevederilor din legile siguranţei naţionale la nivelul celor din ţările puternic dezvoltate în acest domeniu. Reaşezarea activităţii serviciilor de informaţii în matca lor constituţională. Definirea ameninţărilor la securitatea naţională în contextul regional şi global actual. Definirea clară a atribuţiilor structurilor de informaţii”, se arată în documentul discutat de PSD.

Social-democraţii doresc astfel să înfiinţeze prin lege Autoritatea Naţională de Interceptări, urmărind "scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofiţerilor serviciilor din justiţie şi politică”.

Termenul pentru adoptarea în Parlament a Legilor siguranţei naţionale este decembrie 2018.

PSD enumeră în acest document şi legile ce urmează să fie adoptate după reexaminare: Codul civil, Legea CSM, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul administrativ, Legea offshore, Legea guvernanţei corporative şi Legea de funcţionare a TVR.
 

document psd Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Firea,
Firea, "preocupată şi îndurerată": ”Sunt rămâneri în urmă în programul de guvernare”
Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun
Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Alexandra Ojog
Alexandra Ojog a dat dovadă de curaj la Ninja Warrior

02:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Costi Ilie
Costi Ilie este militar și este obișnuit cu asemenea trasee

02:07
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Mihai Enescu
Emoții mari pentru cântărețul de muzică populară Mihai Enescu pe traseul Ninja Warrior Romania

02:54
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Szilard Deak
Szilard Deak a dat dovadă de forță, agilitate și echilibrul pe traseul Ninja Warrior România

03:02
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș
Ilka Kiș are o inimă de războinic Ninja Warrior România

05:25
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Victor Drăgoi
Vitor Drăgoi a trecut cu succes de obstacole și a dat emotii tuturor la proba zidului!

01:48
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Adriana Oprea
Adriana Oprea a trecut cu brio primele obstacole

02:34
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Raul Paraschivu
Raul Paraschivu a avut o prestație excelentă în traseul Ninja Warrior România

03:49
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Lucian Bucur
"Gladiatorul" Lucian Bucur a demonstrat că poate deveni un războinic Ninja

01:56
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior România - Ilka Kiș - departajare
Ilka Kiș mai are o sansa de ajunge in semifinala Ninja Warrior România

02:34
liviu dragnea catuse
La 2 zile după ce a spus că nu îl mai interesează, Dragnea cere amnistie și grațiere
Dragnea: ”E un plan străveziu să fie dat jos Guvernul”
Cât susține Liviu Dragnea că are PSD în acest moment în sondaje
Traian Băsescu: "Opoziţia pare a face un blat ruşinos cu PSD"
Dacian Cioloș: ”Am lăsat o țară liberă de virusul pestei porcine”
Război în PSD. Adrian Ţuţuianu cere excluderea din partid a lui Rădulescu
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu: "PSD se va scufunda împreună cu Dragnea"
Tomac, despre CExN al PSD: "Dragnea a făcut trafic cu funcţii pe spatele nostru"
Planul lui Dragnea după victoria de la CEx. Tudorel Toader e următoarea sa țintă
Dragnea: „Colegi din Partidul Socialist European ne-au cerut să nu susținem referendumul pentru familie”
Ultimul motiv de contrazicere Dragnea - Firea: câte voturi a obținut de fapt șeful PSD
Ce i-a zis Dăncilă lui Dragnea despre OUG privind amnistia și grațierea