Document PSD. PSD vrea înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 01 Septembrie 2018 14:44
Categorie: Politic
document psd

Legea Lobby-ului ar urma să fie adoptată de Guvern în luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, potrivit unui document care include proiectele legislative ale PSD pentru perioada septembrie - decembrie, transmite news.ro.

Documentul este discutat în şedinţa de sâmbătă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) de la Neptun.

Documentul mai prevede adoptarea, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, a unei legi pentru înfiinţarea Agenţei Române pentru investiţii strategice şi exporturi şi a unor Hotărâri de Guvern privind Fondul Naţional de Dezvoltar şi Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

"Înfiinţarea societăţilor de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare şi la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislaţia în materie din Austria. Înfiinţează Registrul de lobby şi de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst”, se arată în documentul prezentat sâmbătă la Neptun, în şedinţa CEx, şi intitulat "Modernizăm România - Proiecte legislative septembrie - decembrie 2018".

Potrivit acestuia, Legea Lobby-ului, care are ca termen de adoptare luna octombrie, prin Ordonanţă de Guvern, "va creşte transparenţa în procesul de legiferare şi în cel decizional, va permite interacţiunea mediului de afaceri cu decidenţii politici printr-o reglementare eficientă şi va permite implicarea societăţii civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât şi la nivel executiv".

Tot pentru luna octombrie este prevăzută adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Legii Societăţilor cu Capital Majoritar de Stat, care ar viza eliminarea barierelor birocratice din activitatea companiilor de stat.. Printre beneficiile enumerate în proiect se numără eficientizarea participării statului ca acţionar al companiilor publice, creşterea vizibilităţii eficacităţii şi profitabilităţii întreprinderilor la care statul îşi consolidează poziţia de acţionar prin introducerea indicatorilor de performanţă: cifră de afaceri, salarizare, tehnologie inovativă, profit, export (noi pieţe, noi activităţi). Conform proiectului, statul va participa cu aport de capital la constituirea de societăţi sau la majorarea capitalului social al celor existente şi, pentru prima dată, statul va putea să cumpere acţiuni şi să-şi întărească rolul economic activ.

Printre proiectele legislative prevăzute în document se numără şi înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare (FND), prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna octombrie. Conform documentului, FND este un vehicul de investiţii financiare ce are ca obiectiv sprijinirea si finantarea IMM-urilor şi ar urma să utilizeze sumele recuperate din evaziune şi arierate pentru dezvoltarea IMM-urilor, iar "agenţii economici vor beneficia de surse de finanţare ieftine prin aportul statului în companiile lor".

Tot prin Hotărâre de Guvern, cu termen de adoptare luna septembrie, ar urma să fie înfiinţat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, deţinut în întregime pe toată durata sa de funcţionare de către statul român şi care va finanţa investiţiile strategice ale statului român. Beneficiile enumerate în proiect sunt investiţii în companiile de stat, achiziţia de acţiuni la companiile de stat, creşterea exportului pe noi pieţe, reindustrializarea României şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite.

Acelaşi document prevede înfiinţarea Agenţiei Române pentru Investiţii Strategice şi Exporturi (ARISE), printr-o Ordonanţă de Urgenţă cu termen de adoptare luna decembrie. Agenţia ar avea ca scop promovarea şi atragerea investiţiilor străine directe, identificarea de noi pieţe de export, elaborarea de strategii şi programe de promovare pentru sectoarele strategice, promovarea, pe plan intern şi internaţional, a investiţiilor străine directe în România. Conform documentului, ar urma să existe manageri de proiect dedicaţi pentru investiţii de peste 10 milioane de euro, experţi specializaţi pentru investiţii între 1 şi 10 milioane de euro, iar agenţia ar urma să aibă nouă birouri regionale la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, New York, Beijing, Cairo, Dubai, Paris şi Rio de Janeiro.

Totodată, PSD vrea să înfiinţeze Autoritatea Naţională de Interceptări, urmărind astfel "scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofiţerilor serviciilor din justiţie şi politică”, informează news.ro.

"Îmbunătăţirea legislaţiei pentru asigurarea unor servicii de informaţii în conformitate cu cerinţele statului de drept. Adaptarea prevederilor din legile siguranţei naţionale la nivelul celor din ţările puternic dezvoltate în acest domeniu. Reaşezarea activităţii serviciilor de informaţii în matca lor constituţională. Definirea ameninţărilor la securitatea naţională în contextul regional şi global actual. Definirea clară a atribuţiilor structurilor de informaţii”, se arată în documentul discutat de PSD.

Social-democraţii doresc astfel să înfiinţeze prin lege Autoritatea Naţională de Interceptări, urmărind "scoaterea serviciilor de informaţii şi a ofiţerilor serviciilor din justiţie şi politică”.

Termenul pentru adoptarea în Parlament a Legilor siguranţei naţionale este decembrie 2018.

PSD enumeră în acest document şi legile ce urmează să fie adoptate după reexaminare: Codul civil, Legea CSM, Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Codul penal, Codul de procedură penală, Codul administrativ, Legea offshore, Legea guvernanţei corporative şi Legea de funcţionare a TVR.
 

document psd Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Firea,
Firea, "preocupată şi îndurerată": ”Sunt rămâneri în urmă în programul de guvernare”
Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun
Tensiuni mari în PSD. Demisia lui Carmen Dan, cerută de Firea, respinsă de CEx la Neptun
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Buhnici și Andrei, povești din viitor
Cel mai inovator aparat de la târgul de tehnologii din Las Vegas

06:36
LA MARUTA
Corina Caragea, vacanță în New York
Momentul care a impresionat-o cel mai mult

10:46
LA MARUTA
Cu Busu, despre vreme și vremuri
Vremea în weekend

10:54
LA MARUTA
Cristina Strecopitov, magiciana cea sexy
Spectacol de magie în direct "La Măruță"

08:37
LA MARUTA
Codruța și Dan, poveste cu iubire și talent
Cum s-au cunoscut cei doi îndrăgostiți

11:00
LA MARUTA
Ionuț Radu, campion la înot și modelling
"La 10 ani am început să câștig primele medalii" - Ionuț Radu

10:55
VORBESTE LUMEA
Lora și Doddy au colaborat pentru piesa "Dor să te ador"
Piesa are peste 61 de milioane de vizualizări

06:00
VORBESTE LUMEA
Aradits, o familie model
Andreea și Andrei Aradits s-au căsătorit în urmă cu 14 ani

08:41
VORBESTE LUMEA
Destăinuirile Danei Budeanu
Dana Budeanu: "Divorțul a fost un examen fenomenal pentru mine"

06:44
VORBESTE LUMEA
Cristina Cepraga, premiată de italieni
Cristina Cepraga s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani

09:24
Toni Greblă
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”
Raluca Turcan
PNL cere sesiune parlamentară extraordinară, pentru abrogarea ”ordonanței lăcomiei”
Klaus Iohannis, alături de liderii Europei, Merkel și Macron. Ceremonie în Germania
Guvernul aprobă înființarea orchestrei UE. Dăncilă: M-am implicat
Iohannis contestă legea care interzice organizarea de referendum în timpul europarlamentarelor
Ședință de Guvern. Se pregătesc noi reguli pentru firmele cu datorii și agricultori
Băsescu: Brexitul se amână până în 2020. S-a făcut primul pas pentru rămânerea UK în UE