Discutiile pe modificarea Constitutiei, suspendate. Mecanismul interceptarilor a provocat dispute
Comisia de revizuire a Constitutiei si-a suspendat, marti seara, lucrarile, fiind invocata lipsa de cvorum, chiar cand se afla in discutie reglementarea privind regimul interceptarilor.
Grupul PNL a propus o serie de amendamente care descriu in Constitutie mecanismul prin care este posibila interceptarea convorbirilor sau a altor tipuri de comunicatii. Primul amendament priveste autorizarea de catre instanta de judecata a oricaror interceptari.
"Interceptarea convorbirilor si comunicarilor, perchezitia informatica si accesul la un suport informatic, obtinerea listei convorbirilor telefonice, retinerea, predarea sau perchezitionarea trimiterilor postale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicatii sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecator, in conditiile legii", reprezinta amendamentul pe care membrii Comisiei de revizuire a Constitutiei l-au adoptat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La acest amendament Comisia a convenit si introducerea a sintagmei privind obtinerea "datelor de localizare" sau "inregistrarea in mediul ambiental".
Un al doilea amendament al PNL preciza ca "in cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe o perioada de cel mult 48 de ore".
"Indata dupa luarea masurii, procurorul se adreseaza instantei de judecata competente care decide asupra masurii dispuse de procuror si, daca s-a cerut, asupra luarii masurii in continuare. Daca masura dispusa de procuror este infirmata, instanta va dispune, cand este cazul, distrugerea probelor obtinute, care se realizeaza de procuror pe baza de proces-verbal, ce se depune la instanta", arata textul sustinut de liberali.
La momentul dezbaterii celui de-al doilea amendament, deputatul PSD Daniel Florea a intervenit intreband de ce sa fie institutita o perioada de 48 de ore si nu una de 24 de ore in care procurorul sa poata dispune interceptarea unei persoane. Senatorul PNL Tudor Chiuariu i-a replicat ca este necesar un interval de timp rezonabil.
La randul sau, deputatul PSD Eugen Nicolicea a sustinut ca un drept constitutional nu poate fi restrans pe motiv de graba. "Uitati-va la motivare aici «atunci cand ne grabim», poti sa interceptezi fara autorizatie 48 de ore. Asta nu e o motivatie, pana si pe vremea lui Ceausescu motivatia era mai puternica (...) S-a introdus in Codul de procedura acum ca «daca ne grabim». Eh, bagam si in Constitutie ca incalcam un drept constitutional pentru ca ne grabim", a afirmat Nicolicea.
El a sustinut ca propunerea liberalilor "instituie incerceptarea la bunul plac".
De asemenea, deputatul din partea minoritatilor nationale Varujan Pambuccian a afirmat ca interceptarea unei convorbiri telefonice a unei persoane implica interceptarea si a persoanelor terte care iau parte la convorbire. El a mentionat ca este necesar sa se precizeze ca mandatul se refera doar la o anumita persoana si nu in general la orice individ care intra in contact cu persoana pe numele caruia a fost emis un mandat. "Daca ai dat mandatul asta il dai pe o persoana, nu pe persoana si toata agenda lui telefonica", a mai spus Pambuccian.
Presedintele Comisiei de revizuire, Crin Antonescu, l-a intrebat pe Nicolicea daca sustine eliminarea amendamentului care da posibilitatea procurorului de a dispune interceptarea pentru 48 de ore.
Ulteior insa a intervenit senatorul PNL Tudor Chiuariu, care a atras atentia asupra riscului eliminarii unei asemenea prevederi.
"Daca eliminam partea asta a doua inseamna ca nu mai poate fi interceptat nimeni, in nicio conditie, chiar daca e pe punctul de a face un atentat terorist, de exemplu, decat dupa ce obtine un mandat de la judecator. Se duce procurorul, face o cerere, judecatorul se gandeste si-i da mandatul", a afirmat Chiuariu.
Totodata, Pambuccian a propus instituirea conditiei ca procurorul sa poata dispune interceptarea pe o perioada de 48 de ore, dar doar o singura data. "Daca nu spune o singura data, din 48 in 48 de ore isi scrie singur dreptul asta si poate sa stea sa asculte 100 de ani (...) Trebuie sa fim foarte atenti, sa nu lasam nicio portita", a afirmat deputatul minoritatilor nationale.
Chiuariu a replicat ca o astfel de reglementare ar fi excesiva, precizand ca pot exista situatii in care procurorii se pot insela in prima instanta, dar ulterior pot avea motive temeinice.
Deputatul PNL George Scutaru a afirmat ca in situatia intrumentarii unui caz de spionaj sau de atentat la siguranta nationala este necesar un cadru legal permisiv procurorilor, si nu o limitare la o singura optiune pentru dispunerea interceptarilor.
In cele din urma, Crin Antonescu a supus votului Comisiei amendamentul PNL, acesta intrunind 6 voturi "pentru" si un vot impotriva, mai multi parlamentari PSD refuzand sa participe la vot. "Constat in felul acesta ca nu mai avem cvorum...maine reluam", a comentat Antonescu.
Dupa acest moment a intervenit deputatul PSD Eugen Nicolicea, care a sustinut ca trebuie sa se retina ca o astfel de reglementare va trebui operata la articolul 53 din Legea fundamentala care face referire la "restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati".
De asemenea, a fost adoptat un amendament care modifica articolul 28 din Constitutie prin introducerea noilor modalitati de comunicare electronica: "Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice, al comunicatiilor electronice si al datelor de trafic si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".
In forma actuala din legea fundamentala se prevede ca "secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil".
De asemenea, la articolul 28 a fost introdus un nou aliniat care precizeaza ca "autoritatile publice respecta si garanteaza secretul corespondentei".
Surse din USL declarau pentru MEDIAFAX ca liderii Uniunii au convenit pe 27 mai, in cadrul unei sedinte asupra amendamentelor pentru modificarea Constitutiei, ca interceptarea telefonica si a corespondentei va putea fi realizata doar cu ordin judecatoresc si doar in cazuri exceptionale procurorul poate emite autorizatie de interceptare pentru doar 48 de ore.
Dupa expirarea acestui termen, autorizatia trebuie sa obtina confirmarea judecatorului.
Acest mecanism privind interceptarile a fost introdus recent inclusiv in actualul Cod de procedura penala, cand a fost modificata Legea sigurantei nationale. La acel moment, amendamentele au fost sustinute de ministerul Justitiei, cu avizul din partea CSAT, fiind motivate de o serie de hotarari ale CEDO.
Sursa: Mediafax
Etichete: PNL, interceptari, parlamentari, revizuirea constitutiei,
Dată publicare:
05-06-2013 07:25