Din Piata Universitatii, in birourile Guvernului. Misiunile contra-cronometru ale tinerilor care vor sa resusciteze Romania

×
Codul embed a fost copiat

Sunt tineri si pana de curand erau pe baricade, sa conteste Guvernul. Acum au ajuns sa lucreze in sistemul pe care il criticau.

Vorbim despre secretari de stat sau consilieri ai ministrilor, veniti din societatea civila ori din mediul de afaceri. Daca unii au incredere in prospetimea lor si in independenta politica, altii le critica lipsa de experienta in administratie. Stirile PRO TV vi-i prezinta pe cativa dintre ei, cu bune si cu rele.

Cristian Ghinea este consilier de stat pentru afaceri europene in cancelaria lui Dacian Ciolos. A fost liderul Centrului Roman de Politici Europene, iar dupa tragedia de la Colectiv a protestat in fata guvernului. Apoi, a dat el insusi s-a lovit de rigiditatea sistemului.

Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene: "Sunt tot felul de reglementari stupide prin care 5 oameni semneaza un act si daca semneaza 5 nu raspunde nici unul. Este un mod de a fugi de raspundere si asta trebuie schimbat."

Acum, cu mai multe ministere, a gandit o schema anti-saracie, pentru jumatate de milion de romani.

Citește și
coruptie, catuse, lei
Rezultatele controalelor la 2 mari companii de stat, trimise direct la DNA. Vinuri de colectie, vacante de lux, zeci de prime
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene: "Sunt 15.000 de copii in Romania care nu au CNP, care nu au identitate si asta se intampla pentru ca exista o lege care leaga oferirea de CNP de faptul ca parintii sa aiba domiciliu, ceea ce nu se intampla in cazul celor foarte saraci si atunci copilul nu exista din punct de vedere legal si atunci nu poate avea acces la gradinita, la scoala, samd."

De imobilitatea sistemului se plange si Claudiu Vranceanu, fost redactor sef al unui site cu profil economic. Acum, la 31 de ani, este secretar de stat in ministerul Economiei, pentru intreprinderi mici si mijlocii si mediul de afaceri.

La minister, se lupta si cu o problema a functionarilor.
Claudiu Vranceanu: "Multi dintre ei nu sunt motivati. Specialistii din minister nu au criterii de performanta care sa le evalueze munca de zi cu zi. O ora petrecuta la munca in privat pentru implementarea unui proiect este mult mai eficienta decat in administratia publica."

Vrea sa reduca birocratia din sistem si sa incurajeze romanii din diaspora sa investeasca in Romania.

Claudiu Vranceanu: "Vom implementa un proiect de tip start up diaspora, bazat mai ales pe incredere. Sutele de mii de romani cu potential anteprenorial din strainatate au nevoie de un singur lucru pentru a privi Romania ca o destinatie de investitie: increderea."

Tot pe mana unui tanar au ajuns si problemele patrimoniului. Adrian Balteanu are 30 de ani si este arhitect. Pana sa devina consilierul ministrului culturii, contesta proiectele care nu respectau legile. Acum, a schimbat legea patrimoniului.

Adrian Balteanu, consilierul ministrului culturii pe probleme de patrimoniu: “A fost acordata o mai mare putere comisiilor de specialitate ale ministerului culturii. Ele, pana acum, erau consultative, iar acum, forma propusa a avizului de catre ele este si cea care trebuie insusita de catre minister sau directia judeteana de cultura."

Anterior au existat cazuri in care comisia a decis ceva, ea fiind de specialisti, a decis ceva pentru binele patrimoniului, iar administrativ a rezultat un aviz care era contrar."

A fost desemnat si secretarul unei comisii care va schimba codul patrimoniului. Dar nu este, inca, pus la punct cu proiecte care privesc monumente istorice de importanta nationala.

Dincolo de interesele politice, specialistii vorbesc franc despre avantajele si dezavantajele noilor oameni din sistem.

Cristian Parvulescu, politolog: "Avantajele tin de tineretea lor, care ar putea sa aduca idei inovatoare, dezavantajul e dublu: pe de o parte lipsa de experienta, in primul rand experienta politica si administrativa si al doilea, rezistenta sistemului birocratic."

Misiunea lor tine doar pana la toamna, asa ca toate proiectele sunt contra-cronometru.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Traian Basescu, mesaj pentru premierul Dacian Ciolos:
Traian Basescu, mesaj pentru premierul Dacian Ciolos: "Stai cu plagiatorul Toba si te faci ca nu vezi cangrena din jurul tau"

Traian Basescu a declarat ca premierul Dacian Ciolos se va compromite, pana la urma, pentru ca ii are alaturi in Guvern pe "plagiatorul" Petre Toba si pe "academicianul Curaj" si nu ia o masura in acest sens.

Rezultatele controalelor la 2 mari companii de stat, trimise direct la DNA. Vinuri de colectie, vacante de lux, zeci de prime
Rezultatele controalelor la 2 mari companii de stat, trimise direct la DNA. Vinuri de colectie, vacante de lux, zeci de prime

Doua rapoarte realizate de corpul de control al premierului in 2014 au fost publicate acum de Guvern, iar concluziile lor arata o uriasa risipa in societatile de stat Transgaz si Transelectrica.

Comisia de
Comisia de "taiat hartii" a lui Ciolos. Planul de a reduce birocratia ce inghite 3 miliarde de euro in fiecare an in Romania

Guvernul infiinteaza o "comisie de taiat hartii". Nu e ceva similar cu taiatul de iarba la caini, ci dimpotriva.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.