Deputatul Danut Culetu, judecat pentru abuz in serviciu, intr-un dosar cu prejudiciul de un milion de lei


Ultimul update: Vineri 09 Ianuarie 2015 07:01
Data publicarii: Marti 06 Ianuarie 2015 14:28
Categorie: Stiri Politice
Danut Culetu

Deputatul Danut Culetu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, sub acuzatia de abuz in serviciu legată de fapte comise in perioada cand era prefect al judetului Constanta.

Danut Culetu este acuzat de restituiri ilegale de terenuri, prejudiciul calculat de anchetatori fiind de peste un milion de lei.

Culetu (PDL) a fost trimis in judecata, in stare de libertate, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Constanta, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, se precizeaza intr-un comunicat remis marti agentiei MEDIAFAX.

Alaturi de el va fi judecat, tot in stare de libertate, primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, care este acuzat de aceeasi infractiune.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Gabriel Ghetu,la data faptelor sef al Biroului Judetean de Renta Viagera Agricola la Administratia Domeniilor Statului - Reprezentanta Teritoriala Constanta, Stere Sponte, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta si de membru in Comisia Judeteana de Fond Funciar Constanta, si Titus Gageatu, la data faptelor consilier in cadrul Compartimentului Urmarirea Actelor cu Caracter Reparatoriu - Directia Verificarea Legalitatii, a Aplicarii Actelor Normative si Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Constanta, toti acuzati de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit anchetatorilor, la 27 septembrie 2006, Danut Culetu, in calitate de presedinte al Comisiei judetene de fond funciar Constanta, prin incalcarea dispozitiilor legale, a propus si a determinat adoptarea unei hotarari, fara a o supune la vot, validand, in mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafata de 656,76 hectare apartinand Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian, in favoarea unor persoane care nu au facut dovada ca au detinut terenuri pe acel amplasament.

In acest fel, sustine DNA, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei statiunii de cercetare, precum si un folos necuvenit de aceeasi valoare persoanelor carora li s-au restituit ilegal terenurile.

"Anterior, inculpatul Mitroi Florin, in calitate de presedinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, in urma sedintei din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, catre Comisia judeteana Constanta, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) in Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu incalcarea dispozitiilor legale, desi persoanele respective nu faceau individual dovada vechiului amplasament in perimetrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian. imprejurarea descrisa, prin care inculpatul Mitroi Florin a incalcat atributiile de serviciu, a condus la preluarea ilegala (in baza Hotararii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judetene de Fond Funciar Constanta si a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 incheiat intre Administratia Domeniilor Statului si Comisia Locala de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafetei de 656,76 hectare din terenurile administrate de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian", se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Prin aceeasi fapta, firma administrata de sotia lui Florin Mitroi, SC Andra International SRL, a obtinut un folos necuvenit . Aceasta firma, spun anchetatorii, a achizitionat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare si l-a vandut, la 7 iunie 2006, catre o alta firma din Constanta, cu 1,2 milioane de dolari.

In rechizitoriu se mai precizeaza ca in 2006, Stere Sponte, in calitate de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta si de membru in Comisia Judeteana de Fond Funciar Constanta, prin incalcarea atributiilor de serviciu, i-a ajutat pe Culetu Danut si Florin sa obtina adoptarea, in mod ilegal, a hotararii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judetene de Fond Funciar Constanta, prin aceea ca a confirmat, in mod nelegal, ca persoanele inscrise in Anexa nr. 29 la Hotararea mentionata, fac dovada individual a vechiului amplasament, desi acest lucru nu era real.

"Inculpatul Ghetu Gabriel, sef al Biroului Judetean de Renta Viagera Agricola la Administratia Domeniilor Statului – Reprezentanta Teritoriala Constanta, a fost desemnat drept membru in Comisia Judeteana de Fond Funciar Constanta. in calitate de reprezentant al A.D.S in respectiva comisie, in cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpatii CULEtU DaNUt si MITROI FLORIN sa obtina adoptarea, in mod ilegal, a Hotararii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Judetene de Fond Funciar Constanta, confirmand, in mod nereal, ca persoanele inscrise in Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament in perimetrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian, imprejurare care a condus la preluarea ilegala din administrarea Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian a suprafetei de 656,76 hectare teren agricol", mai spun procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, si Titus Gageatu a contribuit la retrocedarea ilegala a terenurilor. Astfel, la 23 ianuarie 2009, acesta, fara a avea dispozitia rezolutiva a conducerii prefecturii si fara a verifica, in mod efectiv, "a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotararii Comisiei Judetene de Fond Funciar Constanta nr. 574/27.09.2006 stampila cu mentiunea 'Comisia Judeteana de Fond Funciar - Verificat - Colectiv Tehnic', imprejurare care a condus la retrocedarea ilegala, a suprafetei de 656,76 hectare teren agricol administrat de Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Valul lui Traian".

De asemenea, Gageatu ar fi falsificat inscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzand persoanele fizice carora li se stabileste dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, prin atestarea necorespunzatoare adevarului ca a fost verificata, de catre Comitetul de lucru, realitatea mentiunilor din tabel.

Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile inculpatilor au fost puse sub sechestru.

Dosarul va fi judecat de instanta suprema.

Stere Sponte este judecat si in alt dosar de coruptie, care a fost instrumentat tot de DNA Constanta si care il vizeaza si pe fostul primar din Navodari Tudorel Calapod.

Danut Culetu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Decizia in dosarul privatizarilor strategice, amanata pentru 21 ianuarie. Ce pedepse cer procurorii pentru Seres si Nagy
Decizia in dosarul privatizarilor strategice, amanata pentru 21 ianuarie. Ce pedepse cer procurorii pentru Seres si Nagy
Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventiva a sefului SIPI Suceava. Ce acuzatii i se aduc
Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventiva a sefului SIPI Suceava. Ce acuzatii i se aduc
DOSARUL MICROSOFT. DNA a semanat panica in functionari: de ce risca Romania penalizari de 14.000 de euro pe zi
DOSARUL MICROSOFT. DNA a semanat panica in functionari: de ce risca Romania penalizari de 14.000 de euro pe zi
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Este transformată! Iulia Vântur a revenit în Romania și are un nou look
Iulia: "Nu am crezut ca-mi voi face vreodata tatuaje"

18:18
LA MARUTA
Loredana a scăpat de toate păcatele, într-un loc sfant
Cum a reușit artista să se purifice in totalitate

13:21
LA MARUTA
Chef Hadad gătește cu ce găsește la Ioana Filimon

05:49
LA MARUTA
Maruță întâlnește vedetele pe covorul rosu. Ce spune Iulia Albu despre ținutele lor

08:04
PROMO
Andrei Aradits și Radu Constantin #yeslavot

01:09
VORBESTE LUMEA
Nicole Cherry, dezvăluiri despre relația cu iubitul său
Nicole Cherry:"Pe Florin îl cunosc de trei ani, am fost întâi prieteni"

15:44
VORBESTE LUMEA
Alexandra Stan s-a despărțit de iubitul ei. Ce spune cântăreața despre perioada prin care a trecut
Alexandra Stan:"A fost o despărțire amiabilă"

03:52
VORBESTE LUMEA
Dana Săvuică, despre piesele vestimentare care sunt necesare în garderobă
Dana Săvuică:"Sacoul este un element vestimentar versatil"

04:27
VORBESTE LUMEA
Ianțu, jurnal de călătorie
Virgil Ianțu:"Lucrez la o carte nouă"

10:55
VORBESTE LUMEA
Brigitte și Pastramă, declarații la final
Brigitte:"Eu fără această relație nu aș fi putut să supraviețuiesc aici"

03:49
Liviu Dragnea si Kelemen Humor semneaza protocolul de colaborare intre PSD, ALDE si UDMR
UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD-ALDE. Anunțul făcut de Kelemen Hunor
Companiile de ridesharing au ajuns la un acord cu Guvernul. Care sunt noile reglementări
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză
Ce spune Dragnea despre schimbarea lui Dăncilă. Premierul a anunţat că merge la referendum
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Viorica Dăncilă
Premierul Dăncilă: ”Nu am nicio divergenţă cu Dragnea. Am o bună relație”
Șerban Nicolae, după anunțul lui Dăncilă: ”Voi refuza buletinele pentru falsul referendum”
Dăncilă îi ține piept lui Dragnea. Premierul nu vrea restructurare, ci remaniere
Premierul Viorica Dăncilă: Nu îmi este teamă că voi fi schimbată
Reacție neașteptată a lui Dăncilă, întrebată despre metrul de autostradă din Moldova
Ministrul Economiei: ”Vom avea o armă de asalt de ultimă generaţie pentru Armata română”