Tribunalul Suceava a respins cererea DNA de arestare preventiva a sefului SIPI Suceava. Ce acuzatii i se aduc
Tribunalul Suceava a respins, marti seara, cererea procurorilor DNA de arestare a preventiva a sefului SIPI Suceava, Cristian Macsim, retinut luni pentru fapte de coruptie, in acest caz fiind cercetati si trei politisti din Galanesti.
Decizia luata marti de un judecator de drepturi si libertati de la Tribunalul Suceava poate fi contestata de procurorii anticoruptie la Curtea de Apel Suceava.
Cristian Macsim a fost retinut, luni seara, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru patru infractiuni de abuz in serviciu si doua infractiuni de favorizare a infractorului intr-un dosar in care luni dimineata au fost facute mai multe perchezitii la politisti din judetul Suceava.
Seful SIPI Suceava este acuzat ca nu a dat curs rapoartelor pe care le primea despre politisti din Galanesti implicati in trafic cu tigari de contrabanda si ca a respins si un raport despre implicarea fostului sef al Sectiei de urmarire penala din Parchetul Tribunalului Suceava, procurorul Dumitru Dimbu, in favorizarea unui politist.
Potrivit DNA, la inceputul anului 2014, in calitate de sef al structurii SIPI Suceava, Cristian Macsim a aflat ca unul dintre subalternii sai colabora cu o persoana care ii furniza ofiterului date din teren, despre grupari de contrabandisti din care faceau parte si agenti de politie ai Sectiei nr. 4 Galanesti.
De asemenea, Maxim a fost avertizat, de un ofiter, ca politistii respectivi, in contextul instrumentarii unui dosar penal, au intrat in posesia unor informatii pe care acesta le primise de la persoana respectiva.
Cu toate acestea, Macsim nu si-a indeplinit corespunzator atributiile de serviciu si nu a sesizat de indata procurorul competent si nu a dispus nicio masura pentru a-l proteja pe subordonatul sau cu privire la faptul ca informatiile stranse de acesta de la un informator au ajuns la cunostinta infractorilor vizati.
In aceeasi perioada, sustin procurorii DNA, Cristian Macsim, in virtutea prerogativelor date de functia de sef al unei structuri specializate pe linie de informatii si protectie interna, a respins opt rapoarte de activitate, intocmite in cadrul unui studiu de caz de un subordonat, care contineau informatii documentate, verificabile si complete, din care rezultau indicii despre comiterea unor infractiuni de contrabanda cu tigari de politisti de la Sectia 4 de politie Galanesti.
In acelasi studiu, Macsim a respins oficial un alt raport informativ, intocmit de acelasi subordonat, referitor la implicarea procurorului Dumitru Dimbu, trimis in judecata, in stare de arest, in 7 octombrie, pentru fapte de coruptie, in favorizarea unui agent de politie care produsese un accident de circulatie.
Anchetatorii sustin ca aceste informari trebuiau sa ia forma unor note care sa ajunga la o unitate de Parchet competenta, pentru anchetarea presupuselor infractiuni, insa seful SIPI Suceava a respins oficial rapoartele subordonatului sau, in mod neintemeiat, invocand faptul ca datele nu sunt complete, desi erau indicate persoane care puteau da relatii in spete.
Mai mult, la inceputul lunii noiembrie 2014, Cristian Macsim nu a exploatat corespunzator informatiile transmise, in doua randuri, de acelasi ofiter de politie, privind introducerea in tara a unor mari cantitati de tigari.
"De fiecare data, seful SIPI Suceava a ramas pasiv, in sensul ca nu a luat nicio masura operativa pentru organizarea vreunui flagrant in zona si nici nu a anuntat de indata procurorul competent, asa cum prevede legislatia in vigoare", mai arata procurorii anticoruptie.
Astfel, in 17 octombrie 2014, Macsim a respins o alta lucrare, apartinand aceluiasi ofiter de politie, privind un act procedural incheiat de politistul Constantin Chichirita in fals, prin care se incerca denigrarea unei persoane cercetata intr-un dosar penal si a avocatului acesteia.
In acelasi caz au mai fost retinuti, ofiterul de politiei Marius Ciotau, seful Sectiei 4 de politie Galanesti, pentru cercetare abuziva, si agentul de politie Ilie Parghie, tot din Galanesti, pentru abuz in serviciu si cercetare abuziva.
Fata de agentul de politie Constantin Chichirita s-a luat masura controlului judiciar pentru 60 de zile, pentru cercetare abuziva, fals intelectual, uz de fals.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada iulie 2013 – iulie 2014, ofiterul de politie Marius Ciotau si agentii de politie Ilie Parghie si Constantin Chichirita, vizati de informarile ofiterului de politie de la SIPI Suceava, in contextul instrumentarii a doua dosare penale, s-au folosit de promisiuni, amenintari, sau violente impotriva unor persoane cercetate, pentru a le determina sa dea declaratii ori sa dea declaratii mincinoase, in cauzele respective.
De mentionat este faptul ca dosarele fusesera constituite ca urmare a aflarii, de catre politisti, a faptului ca persoanele respective furnizau informatii ofiterului de la SIPI Suceava si care ii vizau direct si priveau sprijinul acordat de ei, unor grupari de contrabandisti de tigari.
In acelasi context, in scopul de a opri colaborarea cu cadre ale structurilor de informatii, agentii de politie Parghie si Chichirita au prefabricat probe de natura a induce in eroare organele judiciare, intr-un final, obtinandu-se arestarea preventiva a celor doua persoane cercetate.
Procurorii DNA Suceava au facut, luni, perchezitii la seful Serviciului de Informatie si Protectie Interna (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, si la cinci agenti de politie, suspectati de abuz in serviciu, cercetare abuziva si favorizarea infractorului, fapte care ar fi fost comise in perioada 2013-2014.