DOSARUL MICROSOFT. DNA a semanat panica in functionari: de ce risca Romania penalizari de 14.000 de euro pe zi
Romania risca sa plateasca 14.000 de euro pe zi, penalizare, pentru ca nimeni nu mai are curajul sa semneze plata unei transe din contractul pentru licente de calculatoare.
Afirmatia ii apartine noului ministru al Comunicatiilor si ilustreaza paralizia care a pus stapanire pe institutiile romanesti. Oficialii se feresc sa aprobe plati pentru investii care sunt in vizorul procurorilor, asa cum este si cazul ''Microsoft''.
Valul de arestari, retineri si perchezitii de anul acesta a semanat panica in randurile functionarilor. Blocajul a cuprins tot mai multe institutii. Inclusiv premierul spunea de curand ca si Guvernul este practic paralizat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"La Guvern nu mai semneaza nimeni nimic. Daca nu te-a luat Curtea de Conturi, te-a luat ANI, daca nu te-a luat ANI, te-a luat DNA, daca nu te-a luat DNA, cineva tot vine, si-atunci, cel mai simplu, cine nu munceste, nu greseste", a spus Victor Ponta.
Situatia este si mai disperata in cazul licentelor Microsoft. Dupa aparitia dosarului in care sunt cercetati noua ministri din toate guvernarile, actualul sef de la Comunicatii, Sorin Grindeanu, trage un semnal de alarma. Romania va plati penalitati de 0,1% pe zi pentru ca nimeni nu semneaza urmatoarea rata pentru plata licentelor Microsoft pentru programele Windows de pe calculatoarele din scoli.
Adica echivalentul a 14.000 de euro, in conditiile in care contractul prevede ca autoritatile romane sa achite in trei transe aproape 14 milioane de euro pentru cele 187.000 de computere din tot sistemul de educational.
"E o teama justificata - nimeni nu vrea sa-si asume raspunderea ca stie ca sunt ilegale. Exista un risc de blocaj economic. O sa scapam de asta cand administratia nu va mai fi politizata", a spus Laura Stefan, expert anticoruptie.
Daca nimeni nu semneaza contractele in derulare sau altele noi, investitiile nu mai au loc. Asa se face ca anul acesta, de exemplu, s-au dat in folosinta doar 20 de kilometrii de autostrada, din cateva sute. Lipsa de "combustibil" pentru economie inseamna implicit un somaj ridicat in randul tinerilor, dar si penalitati pe care tot romanii de rand, platitori de taxe, le vor suporta pe termen mediu si lung.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, ancheta, investitii, functionari, dosarul microsoft,
Dată publicare:
16-12-2014 18:27