Deputații au adoptat ”Legea poliţistului". PNL va contesta acest ”proiect mizerabil”
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, a fost votat astăzi de Camera Deputaților, care este for decizional.
S-au înregistrat 173 de voturi ''pentru'', 82 ''împotrivă'' şi 6 abţineri.
Imediat după vot, liderul deputaților PNL Raluca Turcan a anunțat că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Constituțională acest ”proiect mizerabil”.
”Aș vrea să cunoască toată lumea ce s-a votat astăzi: un proiect de lege în favoarea grupării din majoritatea parlamentară, care favorizează infractorii, un proiect de lege care oferă pretext pentru abuzuri ale poliției, cum s-a întâmplat la Topoloveni, și în același timp un cadru legislativ pentru viitoare abuzuri, cum au fost cele din Piața Victoriei din 10 august. Cu acest proiect de lege, fiecare dintre dumneavoastră care ați votat, dați o palmă usturătoare unor oameni cinstiți care mai speră că în România, dacă decid să protesteze pașnic împotriva unor abuzuri ale instituțiilor statului, poliția nu-i saltă de pe stradă și nu-i bagă în dubă.” - a spus Turcan.
În timpul dezbaterilor, deputatul PSD Nicușor Halici a declarat că noul statut al polițiștilor nu permite lovirea protestatarilor, ”decât dacă opun rezistență”.
La rândul său, USR susține că acest act normativ conține numeroase ”prevederi nocive”, care vor fi folosite de organele de forță pentru a comite ”noi abuzuri față de românii care îndrăznesc să critice, pașnic, politica dezastruoasă a PSD și a aliaților acestuia”.
”Să nu uităm nicio clipă de unde vine acest proiect, de la patroana represaliilor din 10 august asupra manifestanților pașnici, Carmen Dan. Carmen Dan a inițiat proiectul anul trecut și și-a dorit foarte mult întărirea acestor organe de forță ale statului român. Proiectul, așa cum a rezultat el din dezbaterile în Parlament, are o parte bună, pentru că aduce unele clarificări, dar conține și prevederi toxice, dând polițiștilor posibilitatea, în mod explicit, să folosească forța împotriva unor persoane pașnice. Noi am spus că este inacceptabil - și am formulat amendamente în acest sens - să se poată folosi violența fizică împotriva unei persoane pașnice, care nu face nimic, doar refuză să părăsească zona.
Acele persoane trebuie ridicate fără a le provoca suferințe fizice, fără a fi gazați, fără a fi loviți cu bastoanele, picioarele, etc. Singurele excepții acceptate ar fi fost când protestatarul este violent și când încearcă să se sustragă controlului. Din păcate, amendamentele noastre nu au fost acceptate”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, potrivit unui comunicat.
Conform sursei citate, proiectul de lege crește fără justificare și cuantumul maxim al amenzii pe care polițiștii o pot da persoanei care refuză să se legitimeze sau care nu deține un act de identificare.
”Practic, amenzile ar urma să se tripleze, de la 500 de lei la 1.500 de lei”.
Nu în ultimul rând, proiectul nu doar că nu reduce perioada pentru care o persoană poate fi reținută administrativ, la secția de Poliție, așa cum a propus USR, dar, la propunerea UDMR, nu mai precizează un maxim pentru perioada reținerii. În text, prin votul coaliției PSD-ALDE, susținută de UDMR, apare doar că persoana va fi eliberată „de îndată”, fără ca această noțiune să fie definită.
USR consideră că există riscul ca „de îndată” să fie interpretat de forțele de ordine în așa fel încât protestatarii să fie abuzați și intimidați prin reținerea lor la secția de Poliție mult peste perioada necesară identificării și verificării situației de fapt.
Deputații USR au mai anunțat că vor vota „împotriva” proiectului de lege inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan.
Modificări şi la capitolul referitor la poliţiştii de frontieră
Deputaţii au mai făcut unele modificări şi la capitolul referitor la poliţiştii de frontieră.
Conform textelor adoptate de comisii, citate de Agerpres, poliţistul este obligat să permită persoanei, aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare.
Potrivit raportului, poliţistul este îndreptăţit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare, să înceteze acţiunile ilegale şi să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, (...) identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau autovătămătoare.
De asemenea, dacă persoana legitimată sau condusă la sediul Poliţiei prezintă simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, în cel mai scurt timp, poliţistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistenţe.
"În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/ sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole", se arată în raportul adoptat de comisiile de specialitate.
Totodată, actul normativ mai prevede că poliţistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acţiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră se angajează răspunderea statului.
Sursa: Pro TV
Etichete: USR, lege, politist, deputati, proiect de lege, carmen dan,
Dată publicare:
03-07-2019 10:55