TVA de 5% la alimente, "din greseala"!Deputatii PDL nu au stiut ce voteaza
UPDATE: Deputatii puterii au votat fara sa stie 2 legi importante initiate de opozitie. Democrat-liberalii au ridicat mana si s-au declarat pentru reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor de pana in 2000 de lei.
Nimic rau pentru populatie pana aici, daca alesii nu ar fi vrut de fapt sa le respinga si daca nu ar fi reactionat mecanic. Extrem de grav este ca in clipa in care si-au dat seama ca au gresit, unii au sugerat ca seful statului sa nu promulge actele, iar altii s-au grabit sa intocmeasca documente noi prin care sa isi anuleze propriul vot.
Dupa ce au mers din greseala in greseala si au votat proiectele opozitiei fara sa le citeasca si chiar sa le inteleaga, unii dintre deputatii PD-L si-au descarcat nervii lovind in mobilierul de pe holuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si mai absurd este ca in cazul pensiilor cel care a fost cu ideea si-a retras de fapt initiativa. Tarziu, cand si-au dat seama de greseala au curs scuzele.
Cand si-au revenit din soc si au aflat ca au trecut proiectele lor cei din opozitie jubilau. Treziti brusc la realitate, cei de la putere s-au strans in jurul liderilor de grup si au cautat solutii. Doar ca in Parlamentul Romaniei procedura de adoptare a unei legi dureaza cel putin doua luni de zile, timp in care actele care au trecut deja pot intra in vigoare.
Este important de spus ca la sedinta de marti au participat si au votat in favoarea micsorarii TVA 5% la alimentele de baza (painea, carnea, laptele, uleiul si zaharul) atat ministrul turismulu Elena Udrea, cat si cel al muncii Ioan Botis.
Seful de la finante, Gheorghe Ialomitianu nu a votat micsorarea TVA, dar a votat neimpozitarea pensiilor de pana la 2000 de lei.
In acest moment, mingea este in terenul sefului statului, care are la dispozitie 20 de zile sa promulge sau nu aceste legi. Din acest moment, el mai are si varianta asteptarii pana in momentul in care coalitia de guvernare va adopta noi legi prin care sa fie anulate masurile adoptate "din greseala".
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca din moment ce Legislativul s-a pronuntat asupra neimpozitarii pensiilor mai mici de 2.000 de lei, si asupra TVA-ului pentru alimente de 5%, Executivul trebuie sa aplice legea.
"Legislativul s-a pronuntat, noi, Executivul, trebuie sa punem in aplicare", a sustinut ministrul Muncii, care a recunoscut ca a votat pentru aceasta masura.
Gasiti textul integral al legilor adoptate de Camera Deputatilor, la finalul acestui articol.
Potrivit anuntului facut de catre Camera Deputatilor, legea a fost votata "cu respectarea prevederilor art.76 alin.(2) din Constitutia Romaniei", in unanimitate - adica absolut toti deputatii care erau in sala, resprectiv 290, au fost de acord cu aceasta propunere.
Iata si explicatia data de Gelu Visan, deputat PDL:
"A fost o eroare de tehnica legislativa, se mai intampla in Parlament si o sa vedem cum o reglam. A fost efectiv o eroare de tehnica legislativa, au venit foarte multe proiecte cu raport de respingere sau adoptare, s-a discutat mai demult, n-a fost vot final saptamana trecuta... a fost o eroare, nu suntem foarte bucurosi", a spus Gelu Visan.
Deputatul PDL nu a stiut sa spuna cum va fi reparata aceasta "greseala", dar a promis ca va fi gasita o solutie, tot printr-un vot al deputatilor.
In schimb, liderul grupului parlamentar PDL, Mircea Toader, si-a recunoscut greseala:
"Eroarea, sigur, ca pot sa spun ca imi apartine, dar ... asa cum era scris acolo, cu rapoarte foarte multe de respingere si de adoptare .. a fost o concluzie pe care, sigur, ca trebuie sa mi-o asum."
In Parlament, fiecare partid politic are un grup, condus de un lider, care le transmite colegilor, de fiecare data, cum trebuie sa voteze in cazul unui proiect de lege: "pentru" sau "impotriva". In felul acesta este asigurata functionalitatea unei masinarii de vot, conform programului de guvernare.
Ambele legi urmeaza sa mearga la Cotroceni pentru a fi promulgate de catre
presedintele Traian Basescu
, Camera Deputatiilor fiind for decizional.
Sursa: Pro TV
Etichete: legi, alimente, tva, pensii, deputati, PDL,
Dată publicare:
20-10-2010 00:00