TVA de 5% la alimente, "din greseala"!Deputatii PDL nu au stiut ce voteaza

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Deputatii puterii au votat fara sa stie 2 legi importante initiate de opozitie. Democrat-liberalii au ridicat mana si s-au declarat pentru reducerea TVA la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor de pana in 2000 de lei.

Nimic rau pentru populatie pana aici, daca alesii nu ar fi vrut de fapt sa le respinga si daca nu ar fi reactionat mecanic. Extrem de grav este ca in clipa in care si-au dat seama ca au gresit, unii au sugerat ca seful statului sa nu promulge actele, iar altii s-au grabit sa intocmeasca documente noi prin care sa isi anuleze propriul vot.

Dupa ce au mers din greseala in greseala si au votat proiectele opozitiei fara sa le citeasca si chiar sa le inteleaga, unii dintre deputatii PD-L si-au descarcat nervii lovind in mobilierul de pe holuri.

Si mai absurd este ca in cazul pensiilor cel care a fost cu ideea si-a retras de fapt initiativa. Tarziu, cand si-au dat seama de greseala au curs scuzele.

Cand si-au revenit din soc si au aflat ca au trecut proiectele lor cei din opozitie jubilau. Treziti brusc la realitate, cei de la putere s-au strans in jurul liderilor de grup si au cautat solutii. Doar ca in Parlamentul Romaniei procedura de adoptare a unei legi dureaza cel putin doua luni de zile, timp in care actele care au trecut deja pot intra in vigoare.

Citește și
inflatie
Tabara: Cresterea preturilor alimentelor este nejustificata
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Este important de spus ca la sedinta de marti au participat si au votat in favoarea micsorarii TVA 5% la alimentele de baza (painea, carnea, laptele, uleiul si zaharul) atat ministrul turismulu Elena Udrea, cat si cel al muncii Ioan Botis.

Seful de la finante, Gheorghe Ialomitianu nu a votat micsorarea TVA, dar a votat neimpozitarea pensiilor de pana la 2000 de lei.

In acest moment, mingea este in terenul sefului statului, care are la dispozitie 20 de zile sa promulge sau nu aceste legi. Din acest moment, el mai are si varianta asteptarii pana in momentul in care coalitia de guvernare va adopta noi legi prin care sa fie anulate masurile adoptate "din greseala".

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca din moment ce Legislativul s-a pronuntat asupra neimpozitarii pensiilor mai mici de 2.000 de lei, si asupra TVA-ului pentru alimente de 5%, Executivul trebuie sa aplice legea.

"Legislativul s-a pronuntat, noi, Executivul, trebuie sa punem in aplicare", a sustinut ministrul Muncii, care a recunoscut ca a votat pentru aceasta masura.

Gasiti textul integral al legilor adoptate de Camera Deputatilor, la finalul acestui articol.

Potrivit anuntului facut de catre Camera Deputatilor, legea a fost votata "cu respectarea prevederilor art.76 alin.(2) din Constitutia Romaniei", in unanimitate - adica absolut toti deputatii care erau in sala, resprectiv 290, au fost de acord cu aceasta propunere.

Iata si explicatia data de Gelu Visan, deputat PDL:

"A fost o eroare de tehnica legislativa, se mai intampla in Parlament si o sa vedem cum o reglam. A fost efectiv o eroare de tehnica legislativa, au venit foarte multe proiecte cu raport de respingere sau adoptare, s-a discutat mai demult, n-a fost vot final saptamana trecuta... a fost o eroare, nu suntem foarte bucurosi", a spus Gelu Visan.

Deputatul PDL nu a stiut sa spuna cum va fi reparata aceasta "greseala", dar a promis ca va fi gasita o solutie, tot printr-un vot al deputatilor.

In schimb, liderul grupului parlamentar PDL, Mircea Toader, si-a recunoscut greseala:

"Eroarea, sigur, ca pot sa spun ca imi apartine, dar ... asa cum era scris acolo, cu rapoarte foarte multe de respingere si de adoptare .. a fost o concluzie pe care, sigur, ca trebuie sa mi-o asum."

In Parlament, fiecare partid politic are un grup, condus de un lider, care le transmite colegilor, de fiecare data, cum trebuie sa voteze in cazul unui proiect de lege: "pentru" sau "impotriva". In felul acesta este asigurata functionalitatea unei masinarii de vot, conform programului de guvernare.

Ambele legi urmeaza sa mearga la Cotroceni pentru a fi promulgate de catre

presedintele Traian Basescu

, Camera Deputatiilor fiind for decizional.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Discutii cu FMI: Guvernul vrea impozitarea pensiilor, reducerea cotei unice
Discutii cu FMI: Guvernul vrea impozitarea pensiilor, reducerea cotei unice

O misiune a FMI a ajuns la Bucuresti pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.

Tabara: Cresterea preturilor alimentelor este nejustificata
Tabara: Cresterea preturilor alimentelor este nejustificata

Cresterea preturilor la produsele agroalimentare este nejustificata si artificiala, iar procesatorii si cei care comercializeaza alimente absorb profiturile din sistem, in defavoarea producatorilor de materii prime si a consumatorilor.

Daca ajung la putere, liberalii mentin cota unica si scad TVA la 19%
Daca ajung la putere, liberalii mentin cota unica si scad TVA la 19%

Liberalii se gandesc sa reduca TVA la 19% daca s-ar intoarce la guvernare. Crin Antonescu a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", de la ProTV, ca ar privi chiar spre o reducere spectaculoasa, la 5%, a acestei taxe, pentru alimente si constructii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.