Deputatii il apara pe Eugen Bejinariu de DNA. Comisia juridica a respins cererea de urmarire penala a parlamentarului PSD

Eugen Bejinariu
Inquam

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, miercuri, cererea de urmarire penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, amanata la finalul legislaturii trecute.

In legislatura trecuta, Comisia juridica daduse un vot favorabil urmaririi penale a lui Bejinariu.

Potrivit deputatului PNL Florin Roman, PSD, ALDE si UDMR au votat impotriva urmaririi penale, in timp ce PNL si USR au dat un vot "pentru".

"Domnul Eugen Nicolicea (presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor - n.r.) a propus in cadrul Comisiei juridice respingerea urmarii penale in cazul Bejinariu, motivand ca semnarea celor doua contracte a avut loc anterior intrarii in vigoare a abuzului in serviciu, respect 2 decembrie 2004.

I-am spus domnului Nicolicea ca din nou invoca argumente care nu au legatura cu fondul problemei. Aici practic nu discutam de fondul problemei, e treaba procurorilor", a spus Roman, potrivit News.ro.

Citește și
florin iordache, agerpres
Iordache: PSD este pentru avizarea inceperii urmaririi penale in cazul Bejinariu. Am convocat o noua reuniune a plenului
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Intrebat cum a justificat Eugen Nicolicea votul dat miercuri, avand in vedere ca in octombrie 2016, in Legislatura trecuta, fusese dat un aviz pozitiv urmaririi penale, deputatul PNL a spus ca membrilor comisiei le-a fost explicat faptul ca la acea data deputatii juristi au facut o eroare.

"Acum domnul Nicolicea, in pledoaria domniei sale, a invocat faptul ca membrii Comisiei din acea perioada au omis sa se uite la chestiunea legata de prescriptie", a spus deputatul PNL.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis, luni, reluarea procedurilor in cazul cererii de urmarire penala a deputatului Eugen Bejinariu, amanata la finalul legislaturii trecute, urmand ca miercuri sa se dea si un vot in plen.

Decizia a venit dupa ce procurorul general, Augutin Lazar, i-a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in care ii cere sa urgenteze dispunerea masurilor legale in vederea incuviintarii urmaririi penale in cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, suspectat de abuz in serviciu.

Plenul Camerei Deputatilor in care urma sa fie votata cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, pe 5 decembrie 2016, din lipsa de cvorum, dupa ce cu o saptamana inainte sedinta nu s-a putut desfasura tot din lipsa de cvorum.

La alegerile din 11 decembrie, Eugen Bejinariu a fost ales deputat din partea PSD pentru un nou mandat.

Procurorii DNA vor sa il puna sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru ca, in perioada in care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, incalcand dispozitiile privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele hotararilor de Guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 si nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul favorizarii acesteia prin evitarea organizarii unei licitatii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat ca a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15 aprilie 2004 intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat.

Procurorii sustin ca Bejinariu a semnat contractul comercial de inchiriere licente Microsoft din 15 aprilie 2004 si actul aditional la acesta, cunoscand ca nu era justificata achizitia din sursa unica.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la baza hotarari de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, suma care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Anterior datei de 2 decembrie 2004, abuzul in serviciu era prevazut in Codul penal, dar nu era de competenta DNA, ci a Parchetului General.

Nicolicea, despre cazul Bejinariu: Semnarea contractelor a avut loc anterior intrarii in vigoare a abuzului in serviciu

Presedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, ca membrii comisiei recomanda plenului sa nu voteze pentru incuviintarea urmaririi penale in cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, in conditiile in care semnarea celor doua contracte care fac obiectul dosarului a avut loc anterior intrarii in vigoare a abuzului in serviciu in legea DNA.

„Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «impotriva» si o abtinere, Comisia recomanda plenului sa nu voteze cererea de urmarire penala, intrucat solicitarea este pentru infractiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infractiune care nu exista la data comiterii faptei. In art. 3 al Codului penal, legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat ea se afla in vigoare. Ea a intrat in vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise pana in octombrie 2004”, a precizat deputatul PSD.

Intrebat de ce anul trecut, cand Comisia juridica a dat un aviz pozitiv pentru incuviintarea urmaririi penale, nu s-a sesizat aceasta neconcordanta, Eugen Nicolicea a spus: „Probabil persoanele implicate, ma refer acum Parchet, avocat si colegi de-ai mei nu au sesizat acest lucru”.

De asemenea, intrebat daca nu este o situatie discriminatorie fata de celelalte persoane care sunt cercetate in acest dosar, social-democratul a raspuns negativ.

„Va trimit la definitia discriminarii: punerea unei persoane intr-o situatie de inferioritate fata de alte persoane aflate in aceeasi situatie. Celelalte persoane la care face referire (procurorul general – n.r.), daca nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate fata de domnul Bejinariu pentru ca faptele comise in calitate de ministru nu pot fi comise decat de ministri”, a raspuns presedintele Comisiei juridice.

Chestionat in continuare daca decizia Comisiei juridice este corecta din punct de vedere moral, deputatul a sustinut ca ar fi imoral sa se aprobe o solicitare gresita.

Da, este o decizie corecta, ea se refera la solicitare. Daca solicitarea este gresita nu poti sa o aprobi si daca aprobi o solicitare gresita ar fi imoral”, a conchis Eugen Nicolicea.

Turcan, despre votul in cazul Bejinariu: O noua dovada a pozitionarii PSD-ALDE impotriva actului de Justitie

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a criticat miercuri, pe Facebook, respingerea de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor a cererii de urmarire penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, spunand ca votul din comisie reprezinta o noua dovada a pozitionarii PSD-ALDE impotriva actului de Justitie.

In Comisia juridica, pe cazul Bejinariu, actuala majoritate parlamentara a votat pentru blocarea anchetei penale. Culmea, este aceeasi majoritate care declarativ revendica ridicarea MCV. Or, toate rapoartele Comisiei Europene au criticat exact acest lucru: blocarea in mod nejustificat a dosarelor de coruptie in Parlament. Aceasta majoritate PSD-ALDE nu reuseste sa inteleaga faptul ca toti trebuie sa fim egali in fata Legii si sa nu mai avem cazuri de politicieni asezati deasupra ei”, a scris Turcan pe Facebook.

Presedintele interimar al PNL sustine ca nimic nu il impiedica pe Eugen Bejinariu sa le solicite colegilor sa voteze favorabil continuarii anchetei, tocmai pentru ca un judecator sa se poata pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei sale.

”Nu este rolul Parlamentului sa stabileasca vinovatii, dar e rolul acestui for sa permita acest parcurs. PNL, ca de fiecare data, a votat transparent si favorabil solicitarea privind continuarea anchetei, conform deciziei asumate in ultimii ani de zile. La fel vom vota si in plenul Camerei Deputatilor. Solicitam majoritatii parlamentare sa adopte aceeasi conduita, pentru ca este singura corecta”, a mai precizat Raluca Turcan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Pentru a 2-a oara, deputatii NU au avut cvorum pentru a vota urmarirea penala a lui Bejinariu. Selfieul istoric al lui Cernea
Pentru a 2-a oara, deputatii NU au avut cvorum pentru a vota urmarirea penala a lui Bejinariu. Selfieul istoric al lui Cernea

Plenul Camerei Deputatilor in care urma sa fie votata cererea DNA de urmarire penala a fostului ministru PSD Eugen Bejinariu a fost suspendat, luni, din lipsa de cvorum.

Iordache: PSD este pentru avizarea inceperii urmaririi penale in cazul Bejinariu. Am convocat o noua reuniune a plenului
Iordache: PSD este pentru avizarea inceperii urmaririi penale in cazul Bejinariu. Am convocat o noua reuniune a plenului

Presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Florin Iordache, a declarat ca PSD va vota pentru avizarea inceperii urmaririi penale in cazul deputatului Eugen Bejinariu, cercetat de DNA.

Sedinta de plen in care trebuia sa se voteze cererea DNA pe numele lui Eugen Bejinariu a fost suspendata din lipsa de cvorum
Sedinta de plen in care trebuia sa se voteze cererea DNA pe numele lui Eugen Bejinariu a fost suspendata din lipsa de cvorum

Sedinta de plen in care trebuia sa se voteze cererea DNA pe numele deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Noi audieri in dosarul contractelor guvernamentale cu Microsoft. Eugen Bejinariu si Mihnea Costoiu au dat declaratii
Noi audieri in dosarul contractelor guvernamentale cu Microsoft. Eugen Bejinariu si Mihnea Costoiu au dat declaratii

Eugen Bejinariu, fostul secretar general al Guvernului, a fost audiat miercuri de procurorii anticoruptie in dosarul contractelor guvernamentale.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.