Deputatii au chiulit, iar proiectul de lege privind securitatea nationala a fost adoptat tacit
Sedinta de astazi din Camera Deputatilor a fost suspendata, deoarece nu au fost prezenti suficienti parlamentari. Astfel, proiectul de lege initiat de Cezar Preda privind securitatea nationala nu a mai fost dezbatut si a fost adoptat tacit.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca, din totalul de 330 de deputati, doar 91 si-au inregistrat prezenta, 249 fiind absenti.
PNL, prin deputatul George Scutaru, a solicitat apel nominal pentru "a ajuta" la venirea parlamentarilor la lucrari. "Este necesar sa avem o dezbatere pe acest proiect, chiar si in absenta initiatorului", a spus Scutaru.
Degeaba insa. Nici dupa apelul nominal, deputatii nu au avut cvorumul necesar de minimum 164 de parlamentari pentru a tine sedinta, astfel ca lucrarile au fost suspendate.
In lipsa unei dezbateri, proiectul de lege privind securitatea nationala, initiat de Cezar Preda, a fost considerat adoptat tacit de Camera Deputatilor, deoarece pe 3 noiembrie a expirat termenul pana la care acesta mai putea fi analizat de aceasta Camera legislativa.
Acest proiect de lege a fost criticat de opozitie, pe motiv ca ar aduce atingere unor drepturi si libertati cetatenesti.
"Romania a devenit o tara democratica, o tara moderna! Nu acceptam niciun pas indarat, nu vreau sa mai vad in Romania serviciile secrete sa faca ceea ce facea inainte fosta Securitate. Sa fie clar! Nu ne jucam cu astfel de lucruri si ar trebui si voi sa fiti constienti ca lucrurile acestea se pot intoarce intr-o buna zi impotriva voastra, a fiecaruia", le-a spus, miercuri, liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, deputatilor prezenti in plen.
Singurii care au pledat pentru adoptarea tacita a proiectului de lege invocand diverse motive procedurale au fost parlamentarii PDL, prin liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader.
Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis, spre analiza, Senatului, care este forul legislativ decizional in acest caz.
Unul dintre articolele proiectului initiat de Cezar Preda mentioneaza ca ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale. Acest lucru se poate face cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Sursa: Mediafax
Etichete: legi, deputati, Parlament, proiect de lege, SRI, siguranta nationala, cezar preda,
Dată publicare:
03-11-2011 10:21