Deputatul PDL Cezar Preda vrea ca ofiterii SRI sa poata face cercetare penala

Dată publicare: 13-10-2011 12:25
Dată actualizare: 10-09-2012 04:01


Cezar Preda

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera o initiativa legislativa care prevede ca "ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale".

Initiativa lui Cezar Preda vizeaza modificarea si completarea unor legi privind securitatea nationala.

Ce prevede proiectul

Unul dintre articolele proiectului mentioneaza ca anumiti ofiteri, desemnati de SRI, pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Acelasi articol prevede ca organele de cercetare penala speciale ale SRI isi desfasoara activitatea sub conducerea si supravegherea procurorului.

De asemenea, proiectul prevede ca, pentru realizarea acestor atributii, in unitatea juridica a SRI se organizeaza si functioneaza o subunitate specializata. In aceasta subunitate si desfasoara activitatea ofiterii care au calitatea de organe de cercetare penala speciale. Proiectul mai prevede ca organele SRI nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici nu pot dispune de spatii proprii de arest.

Initiativa a fost inregistrata la Camera pentru dezbatere si a fost trimis la Guvern pentru un punct de vedere.

Reactia opozitiei

Deputatul PNL George Scutaru, vicepresedinte al Comisiei de aparare, sustine ca initiativa legislativa a PDL in domeniul securitatii nationale trebuie respinsa fara echivoc de catre Parlament.

"Dupa ce a blocat activitatea acestei comisii, afirmand de mai multe ori ca situatia politica este prea tensionata pentru a se dezbate noua legislatie in domeniul securitatii nationale, iata ca domnul Preda lanseaza o initiativa care reprezinta un atac la adresa drepturilor si libertatilor civile", sustine Scutaru, intr-un comunicat, citat de Mediafax.

El este de parere ca SRI capata noi atributii in sfera cercetarii penale, infiintandu-se organele de cercetare penala speciale ale SRI.

"Autorul real al proiectului este de fapt SRI care incearca astfel sa-si sporeasca influenta in fata celorlalte servicii si institutii din domeniul securitatii nationale, dar mai ales sa obtina prerogative suplimentare care pot trezi suspiciunea unor posibile actiuni la comanda politica, mai ales ca aceasta initiativa apare chiar inaintea alegerilor din 2012.", afirma aiberalul.

El mentioneaza ca PNL nu va sustine aceasta initiativa legislativa si ca este convins ca si USL, in integralitatea sa, va avea aceeasi atitudine.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO