Deputații au amânat raportul la Legea privind educația sexuală a copiilor. Ce explicații au dat

Adrian Solomon
Pro TV

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dezbătut, marţi, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, dar a decis amânarea unei decizii în privinţa raportului.

 

Deputatul PSD Adrian Solomon a propus să se amâne adoptarea unui raport pe acest proiect de lege pe motiv că, până la toamnă, când va începe sesiunea ordinară a Parlamentului, nu va exista nicio şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor în care să fie votată iniţiativa legislativă.

Astfel, potrivit Agerpres, s-a decis amânarea raportului cu 11 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi o abţinere. Au votat pentru amânare PSD, PNL şi AUR, singura formaţiune care a susţinut că ar trebui adoptat un raport cât mai repede fiind USR.

Deputatul PSD Adrian Solomon a menţionat că i se pare o idee bună introducerea, printre drepturile copilului, şi pe acela de a beneficia de educaţie sexuală.

Citește și
educație
"Educație pentru viață", o nouă materie predată în școli. Cum ar urma să fie structurată
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Mi s-a părut un text bun şi fără niciun pericol pentru sănătatea psiho-socio-culturală a copilului. (...) Noi avem acum în şcoală educaţie sexuală, ea se face la nivelul claselor a XI-a şi a XII-a. E clar că se simte nevoia unor cadre specializate la nivelul gimnaziului, cel puţin, astfel încât această disciplină opţională sau obligatorie să fie nu predată zi de zi şi cu note, asemeni obiectelor din trunchiul comun, dar măcar în cadrul acelor ore de dirigenţie să vină şi să suplinească dirigintele acel cadru didactic. Nu cred că este rău ca şi părinţii să fie implicaţi în această chestiune, pentru că, dincolo de orice, şcoala nu este reprezentată doar de profesori şi elevi, şcoala este o comunitate tripartită", a spus Solomon la dezbaterile pe proiectul de lege.

Deputatul PNL Mara Calista a menţionat că este o necesitate educaţia sexuală şi sanitară în şcolile din România.

"Suntem pe plan secund european în ceea ce priveşte mamele minore. Probabil unul din argumentele folosite va fi că mamele astea nu merg la şcoală. Greşit. Mamele astea merg, o parte dintre ele, la şcoală.(...) Aş vrea să precizez că educaţia sexuală nu te învaţă să devii persoană LGBT, nu te învaţă cum să faci sex, nu asta este logica acestor cursuri, ci te învaţă cum să te fereşti de abuzuri, cum să recunoşti nişte hărţuiri sexuale, te învaţă cum să te protejezi de o sarcină nedorită, cum să nu te îmbolnăveşti cu o boală cu transmitere sexuale, te învaţă ce înseamnă o menstruaţie, metode de contracepţie, ce înseamnă viaţa sexuală a tinerilor din România fără explicaţii pornografice", a afirmat Calista.

Deputatul AUR Antonio Andruşceac a spus că "marota cu educaţia sexuală care nu este suficient făcută în România şi de aceea avem multe mame minore" este o poveste.

"Această aşa-zisă educaţie sexuală nu va rezolva această problemă, care provine în mare parte din lipsa susţinerii familiilor şi a familiilor numeroase, din lipsa creării unor alte programe recreaţionale care să ocupe timpul copiilor, al tinerilor, nu o să rezolve nici măcar probleme de ordin sanitar. (...) Nu este foarte clar cine va face această educaţie sexuală, care sunt acei specialişti şi nici care este curicula şi nici nu ştim dacă nu vor avea parte de o educaţie spre zona LGBT. Ce ştim este că este o luptă la nivel european şi mondial între aşa-zisul progresism sexo-marxist şi o zonă mai conservatoare a societăţii de peste tot din lume. Văd în spaţiul public şi în zona politicului intervenţii ale oamenilor care nu au niciun fel de cădere să ne spună celor care avem 3, 4, 5 copii cum ar trebui să ne creştem copiii. Nici domnul Iohannis, nici domnul Cîţu, nici domnul Cioloş, nici alţi domni sau doamne nu ştiu cum este să creşti un copil şi să vină altcineva să-ţi impună educaţia sexuală sau cine ştie ce alte idei, atâta timp cât statul şi acest guvern nu e în stare să îşi onoreze promisiunile de mărirea alocaţiilor pentru copii", a menţionat deputatul AUR.

Deputatul USR Cristian Seidler a precizat că dezbaterea pe acest proiect nu trebuie amânată.

"Ar trebui poate să învăţăm să legiferăm cu atenţie pentru cei pentru care legiferăm, nu doar pe baza ideilor noastre cu care venim fiecare de acasă.(...) S-a pus problema despre curiculă şi s-au spus o mulţime de minciuni, de ştiri false, cum că ar fi vorba despre cum ne învăţăm copiii să se masturbeze sau despre propagandă pro-LGBT. Aceste lucruri sunt invenţii. Cu toţii, cei care suntem în Parlament, ştim că odată adoptată această lege, în orice formă, curicula ar fi de competenţa Ministerului Educaţiei. Din moment ce Ministerul Educaţiei nu a ieşit vreodată să spună aşa ceva, toate afirmaţiile din spaţiul public pe acest subiect sunt scorneli, ştiri false, doar de dragul de a politiza subiectul", a declarat Seidler.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Arhiepiscopul Tomisului, despre educaţia sexuală în şcoli: „Nu poţi să îi dai copilului cuţitul să se joace că el se va răni”
Arhiepiscopul Tomisului, despre educaţia sexuală în şcoli: „Nu poţi să îi dai copilului cuţitul să se joace că el se va răni”

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie afimă, referindu-se la educaţia sexuală în şcoli, că nu poţi să îi dai copilului cuţitul să se joace că se va răni.

"Educație pentru viață", o nouă materie predată în școli. Cum ar urma să fie structurată

"Educație pentru viață", așa ar urma să se numească materia care va cuprinde și educația sexuală în școli. Va fi o materie bazată pe module, predată de la clasa a 5-a până la a 12-a.

Cîmpeanu: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Elevii pot fi retrași la cerere
Cîmpeanu: Educaţia sexuală este extrem de importantă şi trebuie să fie făcută. Elevii pot fi retrași la cerere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că educaţia sexuală este importantă şi trebuie cuprinsă într-un sistem "modular" sub conceptul "Educaţie pentru viaţă".

Cererea lui Iohannis, respinsă. Legea privind Educaţia sexuală în şcoli, adoptată în forma inițială
Cererea lui Iohannis, respinsă. Legea privind Educaţia sexuală în şcoli, adoptată în forma inițială

Senatul a respins marţi, în calitate de prim for sesizat, obiecţilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.