Deputații au amânat raportul la Legea privind educația sexuală a copiilor. Ce explicații au dat
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a dezbătut, marţi, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, dar a decis amânarea unei decizii în privinţa raportului.
Deputatul PSD Adrian Solomon a propus să se amâne adoptarea unui raport pe acest proiect de lege pe motiv că, până la toamnă, când va începe sesiunea ordinară a Parlamentului, nu va exista nicio şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor în care să fie votată iniţiativa legislativă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, potrivit Agerpres, s-a decis amânarea raportului cu 11 voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi o abţinere. Au votat pentru amânare PSD, PNL şi AUR, singura formaţiune care a susţinut că ar trebui adoptat un raport cât mai repede fiind USR.
Deputatul PSD Adrian Solomon a menţionat că i se pare o idee bună introducerea, printre drepturile copilului, şi pe acela de a beneficia de educaţie sexuală.
"Mi s-a părut un text bun şi fără niciun pericol pentru sănătatea psiho-socio-culturală a copilului. (...) Noi avem acum în şcoală educaţie sexuală, ea se face la nivelul claselor a XI-a şi a XII-a. E clar că se simte nevoia unor cadre specializate la nivelul gimnaziului, cel puţin, astfel încât această disciplină opţională sau obligatorie să fie nu predată zi de zi şi cu note, asemeni obiectelor din trunchiul comun, dar măcar în cadrul acelor ore de dirigenţie să vină şi să suplinească dirigintele acel cadru didactic. Nu cred că este rău ca şi părinţii să fie implicaţi în această chestiune, pentru că, dincolo de orice, şcoala nu este reprezentată doar de profesori şi elevi, şcoala este o comunitate tripartită", a spus Solomon la dezbaterile pe proiectul de lege.
Deputatul PNL Mara Calista a menţionat că este o necesitate educaţia sexuală şi sanitară în şcolile din România.
"Suntem pe plan secund european în ceea ce priveşte mamele minore. Probabil unul din argumentele folosite va fi că mamele astea nu merg la şcoală. Greşit. Mamele astea merg, o parte dintre ele, la şcoală.(...) Aş vrea să precizez că educaţia sexuală nu te învaţă să devii persoană LGBT, nu te învaţă cum să faci sex, nu asta este logica acestor cursuri, ci te învaţă cum să te fereşti de abuzuri, cum să recunoşti nişte hărţuiri sexuale, te învaţă cum să te protejezi de o sarcină nedorită, cum să nu te îmbolnăveşti cu o boală cu transmitere sexuale, te învaţă ce înseamnă o menstruaţie, metode de contracepţie, ce înseamnă viaţa sexuală a tinerilor din România fără explicaţii pornografice", a afirmat Calista.
Deputatul AUR Antonio Andruşceac a spus că "marota cu educaţia sexuală care nu este suficient făcută în România şi de aceea avem multe mame minore" este o poveste.
"Această aşa-zisă educaţie sexuală nu va rezolva această problemă, care provine în mare parte din lipsa susţinerii familiilor şi a familiilor numeroase, din lipsa creării unor alte programe recreaţionale care să ocupe timpul copiilor, al tinerilor, nu o să rezolve nici măcar probleme de ordin sanitar. (...) Nu este foarte clar cine va face această educaţie sexuală, care sunt acei specialişti şi nici care este curicula şi nici nu ştim dacă nu vor avea parte de o educaţie spre zona LGBT. Ce ştim este că este o luptă la nivel european şi mondial între aşa-zisul progresism sexo-marxist şi o zonă mai conservatoare a societăţii de peste tot din lume. Văd în spaţiul public şi în zona politicului intervenţii ale oamenilor care nu au niciun fel de cădere să ne spună celor care avem 3, 4, 5 copii cum ar trebui să ne creştem copiii. Nici domnul Iohannis, nici domnul Cîţu, nici domnul Cioloş, nici alţi domni sau doamne nu ştiu cum este să creşti un copil şi să vină altcineva să-ţi impună educaţia sexuală sau cine ştie ce alte idei, atâta timp cât statul şi acest guvern nu e în stare să îşi onoreze promisiunile de mărirea alocaţiilor pentru copii", a menţionat deputatul AUR.
Deputatul USR Cristian Seidler a precizat că dezbaterea pe acest proiect nu trebuie amânată.
"Ar trebui poate să învăţăm să legiferăm cu atenţie pentru cei pentru care legiferăm, nu doar pe baza ideilor noastre cu care venim fiecare de acasă.(...) S-a pus problema despre curiculă şi s-au spus o mulţime de minciuni, de ştiri false, cum că ar fi vorba despre cum ne învăţăm copiii să se masturbeze sau despre propagandă pro-LGBT. Aceste lucruri sunt invenţii. Cu toţii, cei care suntem în Parlament, ştim că odată adoptată această lege, în orice formă, curicula ar fi de competenţa Ministerului Educaţiei. Din moment ce Ministerul Educaţiei nu a ieşit vreodată să spună aşa ceva, toate afirmaţiile din spaţiul public pe acest subiect sunt scorneli, ştiri false, doar de dragul de a politiza subiectul", a declarat Seidler.