Cererea lui Iohannis, respinsă. Legea privind Educaţia sexuală în şcoli, adoptată în forma inițială

×
Codul embed a fost copiat

Senatul a respins marţi, în calitate de prim for sesizat, obiecţilor formulate de preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, la proiectul privind desfăşurarea orelor de educaţie sexuală în şcoli.

Astfel, prin respingerea solicitării şefului statului, proiectul rămâne în forma actuală care prevede educaţia sanitară în şcoli şi acordul scris al părinţilor pentru participarea la aceste ore Propunerea de lege este în procedură de urgenţă în Legislativ, iar Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

 Au fost 105 de voturi „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a şefului statului, un vot „împotrivă” şi 24 de abţineri.

„Am votat pentru deoarece modul în care ne-am raportat la această lege este în felul următor – este raport suplimentar de admitere a legii în forma transmisă la promulgare, cu amendamente, în sensul respingerii obiecţiilor formulate de preşedintele României. Deci prin acest vot, votând pentru legea a rămas în forma iniţială”, a explicat liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu.

La rândul său, senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a spus că a votat pentru proiectul de lege pentru că a înţeles cât de importantă e familia şi viitorul copiilor.

Citește și
Mircea Daneasa
Un senator AUR a provocat râsete în plen: ”Când sinapsele sexuale se dezvoltă, creierul nu mai este apt pentru studiu”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

„Am votat astăzi pentru proiectul de lege pentru modificarea legii 272/2004. Am înţeles cât este de importantă familia, cât este de important viitorul familiilor noastre, copiilor noştri. Ne gândim foarte serios ca părinţi că statul nu poate să intervină fără un accept al părinţilor, atunci când sunt minori, în anumite decizii importante ale vieţii. Ne-am gândit foarte serios astăzi la ce înseamnă România, ce înseamnă familia”, a explicat Pîrvulescu.

În schimb, senatorul USR PLUS Irineu-Ambrozie Dărău a precizat că nu există nicio explicaţie validă cu privire la votul „pentru” respingerea solicitării de reexaminare a preşedintelui României.

„Nu există nicio explicaţie validă pentru care aţi votat pentru. Ar fi trebuit această lege întoarsă la comisii şi avută, în sfârşit o discuţie onestă, dar ne-am abţinut pentru că nu puteam vota împotriva unei legi care conţine multe prevederi utile pentru protecţia copiilor şi pentru copiii abandonaţi din această ţară. Aşa cum am spus şi data trecută în plen, cei care în mod ipocrit au grefat acel amendament pe o lege care nu avea nicio legătură cu subiectul educaţiei sexuale au greşit şi de aceea, după un an şi jumătate, dacă nu mă înşel, de la iniţierea legii o avem doar astăzi pe masă. De aceea ne-am abţinut. Sper să renunţăm la aceste ipocrizii, să discutăm pe bune şi separat în legi dedicate despre educaţia sanitară, sexuală sau pentru sănătate şi separat despre drepturile copiilor abandonaţi”, a explicat Dărău.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR – „În mod evident grupul senatorial AUR a votat pentru această lege, în forma iniţială. Ne manifestăm satisfacţia că legea a rămas aşa cu cele două menţiuni foarte importante şi anume că educaţia pentru viaţă care conţine inclusiv educaţie de igienă intimă şi alte lucruri care ţin de o sferă privată, trebuie acordul părinţilor. Este în mod clar nevoie de acordul părinţilor şi de asta e prevăzut prin lege. Mă bucur că, măcar din când în cand, putem să facem o majoritate pe lucrurile care ţin de normalitate. Salut acest lucru”, a afirmat Claudiu Târziu.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, însă judecătorii CCR au respins obiecţiunile formulate de şeful statului. Astfel, acesta a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare.

Senatul este prim for sesizat pe proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este decizională.

USR-PLUS a anunțat anterior că nu votează legea

 

Președintele Senatului, Anca Dragu, membru USR-PLUS, a anunțat anterior că formațiunea pe care o reprezintă va vota împotrivă, întrucât în acest moment "nu ajută" copiii şi tinerii din România.

"Noi am vrea să vedem această lege sub altă formă, în acest moment nu ajută copiii din România şi tinerii. Nu este o lege pe care eu şi noi să o susţinem (...). Eu cred că intră astăzi la vot, este în forma aceasta cu educaţie sanitară şi cu acordul părinţilor. Poziţia noastră a fost foarte clară, a USR PLUS, că în situaţia în care avem atât de multe mămici minore, o treime din mămicile minore din UE provin din România, în situaţia în care avem foarte multe abuzuri sexuale care se întâmplă în segmentul acesta al minorilor, noi credem că educarea sexuală trebuie atacată mai frontal, trebuie să mergem dincolo de declaraţii politice şi să ne uităm la binele copiilor şi al tinerilor", a precizat Dragu, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă va vota împotriva proiectului, Dragu a răspuns afirmativ.

În opinia preşedintelui Senatului, proiectul în cauză este incomplet şi ar trebui să se vorbească despre educaţia sexuală la copii începând cu 12 ani.

"Eu sper să se mai modifice ceva la acest proiect de lege, nu avem cum să propunem acum în plen, eu sper să se redeschidă acest subiect cumva, pentru că, repet, este un pas incomplet făcut în educaţia copiilor. Ar trebui clar să vorbim despre educaţie sexuală şi am putea să punem totuşi o limită de vârstă, 12 ani - 14 ani, dar cred că 12 ani ar fi o vârstă mai mult decât rezonabilă, 14 ar fi un compromis", a afirmat Dragu.

Ea a menţionat că discuţia privind educaţia sexuală a propriului copil a început în clasa a V-A.

"Copilul meu a studiat la şcoală în clasa a V-a acest subiect despre educaţie sexuală, a studiat despre elemente de genul acesta cred că de prin clasa a II-a - a III-a. Am discutat şi noi acasă, dar şcoala îşi face rolul", a susţinut preşedintele Senatului.

Președintele PNL: Nu s-a ajuns la un acord în coaliție

 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marţi că în ceea ce priveşte educaţia sexuală în şcoli trebuie să se ajungă la o formă de echilibru, susţinând că încă nu a fost luată o decizie în coaliţie cu privire la proiectul referitor la acest subiect.

"Aici este vorba de un subiect care ţine de conştiinţă şi este foarte greu de luat o decizie la nivelul coaliţiei, să susţinem un punct de vedere unitar. Este adevărat, am discutat acest subiect, s-au exprimat puncte de vedere, păreri şi încă nu s-a luat o decizie în coaliţie şi, de altfel, ceea ce am discutat toţi este vorba de o anumită dificultate, de a putea impune o anumită decizie care se ia la nivelul coaliţiei către toţi parlamentarii din coaliţie. (...) Din punctul meu de vedere, trebuie să se ajungă la o formă de echilibru, care să satisfacă părinţii care sunt îngrijoraţi că ar putea să fie folosită educaţia în şcoli într-un sens nepotrivit pentru copiii lor şi cei care susţin că este nevoie de educaţie şcolară", a spus Orban după şedinţa BEx al PNL.

El a fost întrebat dacă se va amâna votul la Senat pe acest subiect.

"Nu pot să vă spun asta. Nu am discutat în Biroul Executiv acest subiect", a afirmat Orban.

Ce prevede Legea privind educația sexuală în școli

 

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004, în vederea stabilirii mai precise a sensului unor expresii, prevederii posibilităţii desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate din partea preşedintelui Klaus Iohannis, însă CCR a respins obiecţiunile formulate de şeful statului, care a retrimis legea în Parlament.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Patriarhia Română nu vrea educaţie sexuală în şcoli: Un atentat asupra inocenţei copiilor
Patriarhia Română nu vrea educaţie sexuală în şcoli: Un atentat asupra inocenţei copiilor

Patriarhia Română a criticat marți educația sexuală din școli, numind-o „un atentat asupra inocenței copiilor” sau „deformatoare de firesc”.

Un senator AUR a provocat râsete în plen: ”Când sinapsele sexuale se dezvoltă, creierul nu mai este apt pentru studiu”
Un senator AUR a provocat râsete în plen: ”Când sinapsele sexuale se dezvoltă, creierul nu mai este apt pentru studiu”

Legea privind educația sexuală în școli a provocat dezbateri aprinse în Senat.

Barna, despre legea privind educația sexuală: ”Cei care trăiesc în Evul Mediu să îşi asume lucrul acesta”
Barna, despre legea privind educația sexuală: ”Cei care trăiesc în Evul Mediu să îşi asume lucrul acesta”

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că părinţii care nu doresc pentru copiii lor ore de educaţie pentru sănătate trebuie să îşi asume acest lucru.

De ce nu vor parlamentarii introducerea educației sexuale în școli. Senator: Învață copiii să se atingă singuri și între ei
De ce nu vor parlamentarii introducerea educației sexuale în școli. Senator: Învață copiii să se atingă singuri și între ei

România este pe locul doi în Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente, iar una din 6 tinere ajunge să aibă al doilea copil până la vârsta majoratului.

Scandal de hărțuire sexuală în mai multe școli de teatru britanice. O anchetă jurnalistică a dus la concedieri
Scandal de hărțuire sexuală în mai multe școli de teatru britanice. O anchetă jurnalistică a dus la concedieri

Acuzații de hărțuire sexuală au fost lansate la adresa mai multor profesori din școli celebre de actorie din Marea Britanie, în urma unei anchete a presei britanice.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.