Legile Justiţiei, pe ultima sută de metri. Cum mai poate fi oprită adoptarea lor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 12 Decembrie 2017 11:10
Categorie: Justitie

PSD şi ALDE se grăbesc să adopte în Parlament până de Crăciun modificările aduse legilor justiţiei.

 Fără să explice care este urgenţa demersului, dar mai ales ignorând toate avertismentele interne şi internaţionale, deputaţii puterii vor să dea votul miercuri şi să trimită rapid proiectele la Senat. Opoziţia a încercat să se opună, mai ales că miercuri este şi ziua în care Regele Mihai Întâi este adus în ţară.

Dacă legea 303 privind statutul magistraţilor a ajuns deja la Senat unde va fi dezbătută şi votată cât mai repede, cea de a doua lege, 304, cea privind organizarea judiciară, urmează să fie votată miercuri în plenul Camerei deputaţilor.

În urma celor două, se grăbeşte să fie gata şi legea 317, cea care se referă la Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta este dezbătută în comisia condusă de Florin Iordache. În a 11 a zi, Steluţa Cătăniciu de la ALDE s-a certat cu şeful Comsiei şi a părăsit sala.

Florin Iordache: "Toate amendamentele respinse sunt amendamente respinse... Noi am reţinut DECÂT patru amendamente..."
Steluţa Cătăniciu: "E ok... Spuneţi în cazul ăsta... Deci vă rog frumos să spuneţi că nu mai aveţi nevoie de colegii de la ALDE în acesta comisie... Este o activitate aproape inumană. Sunt aici de trei săptămâni să stau aproape zi şi noapte pe aceste modificări "
Florin Iordache: "Vorbiţi de ALDE, doamnă, nu vorbiţi de PSD... Vorbiţi de dumneavoastră. Vedeţi-vă de treabă"

Odată depăşită situaţia din coaliţie, au fost votate noi modificări aduse legilor justiţiei. S-a introdus o imunitate sporită pentru magistraţi, prin apariţia în lege a unui text care prevede că "efectuarea urmăririi penale pentru judecători sau procurori nu se poate face decât cu avizul secţiei corespunzătoare din CSM". Dar... câteva ore mai târziu, propunerea a fost retrasă.

Aşa că miercuri, legile 304 şi 317 vor fi votate în plenul Camerei Deputaţilor şi vor ajunge la Senat. Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu doresc adoptarea lor cu orice preţ până de Crăciun, pentru a le trimite preşedintelui, la promulgare. Klaus Iohannis a anunţat deja de luna trecută că nu va accepta modificările.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Este o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa... am de gând să fac tot ce poate să facă preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituţie"

Pe de altă parte, Curtea Constituţională ar putea da peste cap tot programul pus la cale de PSD şi ALDE pentru legile justiţiei. Tot miercuri se judecă sesizarea făcută de USR cu privire la înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea legilor justiţiei.

Anterior dezbaterii celor două acte normative, va fi supus votului plenului modificarea propusă de Florin Iordache la regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.

Potrivit deciziei luate de comitetul liderilor grupurilor parlamentare, primul punct de pe ordinea de zi de miercuri a Camerei Deputaţilor va fi modificarea regulamentului, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.

Comisia de regulament a adoptat luni un raport de respingere a iniţiativei deputatului PSD Florin Iordache, dar în plen propunerea acestuia cel mai probabil va fi adoptată.

După ce va fi votată modificarea regulamentului, deputaţii vor începe dezbaterile pe legile 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM.

Raportul legii 304/2004 a fost finalizat luni de comisa specială pentru legile justiţiei, iar raportul pentru legea 317/2004 urmează să fie finalizat în cursul zilei de azi.

Majoritatea PSD - ALDE îşi doreşte finalizarea dezbaterilor ambelor legi în şedinţa de plen de miercuri precum şi votul final pe cele două acte normative.

Prima dintre legile justiţiei, 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost dezbătută pe articole miercurea trecută într-o şedinţă care a durat 13 ore, iar votul final a fost dat luni. Actul normativ a fost trimis tot luni la Senat, unde a intrat în dezbatere tot în procedură de urgenţă, urmând ca până lunea viitoare să fi gata raportul pentru ca legea să poată întra în plen.

Legile Justiţiei: Preşedintele secţiei de judecători este de drept preşedintele CSM

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit căruia preşedintele secţiei de judecători a Consiliului este de drept preşedintele CSM.

Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al magistraturii şi este ales dintre membrii prevăzuţi la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, de adunarea electivă din care fac parte membrii prevăzuţi la art. 3 lit. a)-c), după cum urmează: a) judecătorii aleşi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 3 judecători de la curţile de apel, 2 judecători de la tribunal şi 2 judecători de la judecătorii; b) membrii de drept, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministrul Justiţiei; c) membrii desemnaţi, cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile”, se arată în noul alineat (2) al articolului 24 din legea privind funcţionarea CSM, potrivit news.ro

Reglementarea în vigoare prevede că ”preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia”.

Acelaşi amendament prevede că preşedintele secţiei pentru procurori este de drept vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD, ALDE şi UDMR, iar PNL şi USR s-au abţinut.

Legile Justiţiei: Super-imunitate pentru magistraţi - urmărirea penală va putea fi efectuată doar cu acordul CSM

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea CSM prin care se introduce o imunitate sporită pentru judecători şi procurori, care nu vor mai putea fi urmăriţi penal fără încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infractiuni săvârşite în exercitarea atributiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Sectiei pentru judecători sau procurori, după caz. Dispozitiile alin. (4) se aplica in mod corespunzator”, se arată în amendamentul adoptat de comisie la propunerea UNJR, CSM, USR şi ALDE.

În legea în vigoare, imunitatea magistraţilor era doar pentru percheziţie, reţinere, arestare preventivă sau arest la domiciliu.

Legile Justiţiei: Ministrul Justiţiei şi preşedintele ICCJ nu mai pot exercita acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a adoptat marţi un amendament la legea 317/2004 privind funcţionarea CSM potrivit căruia doar Inspecţia Judiciară poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magistrat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justiţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

La articolul 44, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de comisia specială.

Articolul în vigoare prevede, la alineatul (3), că ”acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar, de ministrul justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Modificarea a fost propusă de CSM şi însuşită sub formă de amendament legislativ de USR şi ALDE.
 

Mii de oameni au protestat în Piața Victoriei. Tudor Chirilă: ”Ce se întâmplă acum e regândirea Ordonanței 13”
Mii de oameni au protestat în Piața Victoriei. Tudor Chirilă: ”Ce se întâmplă acum e regândirea Ordonanței 13”
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
3 copii au rămas fără mamă, la vârste foarte fragede, iar tatăl nu a mai reușit să termine casa pe care le-o construia
"Soția mea m-a învățat să spăl, să gătesc, că să știu să mă descurc fără ea"

05:14
VISURI LA CHEIE
O casă nouă nu le poate înlocui mama pe care au pierdut-o, însă le oferă o copilărie mai ușoară
Cum arată viață lor acum, după vizita unor Visuri la cheie

16:42
LA MARUTA
Lavinia Petrea, povești de când a devenit mamă pentru a treia oară

08:50
LA MARUTA
Mihai Dedu, povestiri din copilărie

09:25
LA MARUTA
Smiley a avut parte de o surpriză inedită, bunica lui a fost alături de el la concertul din Pitești

06:53
DIVERTISMENT
Când începe Black Friday 2018: data și ora reducerilor.
Toate informațiile despre ofertele de Black Friday 2018 le găsiți pe BF.STIRILEPROTV.RO șiBF.SPORT.RO

00:58
LA MARUTA
Doamna Maria a pregătit un borș tradițional de păsat

03:54
VORBESTE LUMEA
În familia Lazariuc, frumusețea este la putere. Cum arată nepoata celebrei Anastasia Lazariuc

20:00
VORBESTE LUMEA
Marcel Pavel și soția fac echipă bună. Cum răspund cei doi zvonurilor din presă

15:46
VORBESTE LUMEA
Ce presupune meseria de vidanjor

03:08
Tudorel Toader
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM
Pedeapsa primită de șoferul din Satu Mare care a provocat un accident în care au murit 4 oameni
Data la care CCR dezbate sesizarea lui Iohannis privind pensia specială pentru Avocatul Poporului
Primarul Timişoarei va fi trimis în judecată. Robu: ”Eu sunt ultra cinstit”
Comisia Iordache a aprobat raportul la OUG 92/2018 privind legile justiţiei, cu amendamente