Achiziționarea de rachete Patriot, în linie dreaptă. Dragnea: "Vom fi una din țările mai bine apărate”

×
Codul embed a fost copiat

Înarmarea României cu rachete ''Patriot'', a intrat în linie dreaptă. Într-un timp record, hotărârea de guvern a trecut prin cele două camere ale parlamentului, iar acum merge la preşedintele ţării.

Urmează semnarea contractului şi plata primei transe către americani: 765 de milioane de dolari, fără TVA. Anul acesta trebuie să intre în dotarea armatei şi un transportor blindat. Achiziţia acestuia face parte din programul de înzestrare anuală, pentru care armata română va achita aproape 1,4 miliarde de euro.

Cu o viteză demnă de invidiat, hotărârea de guvern prin care România cumpără 7 sisteme de rachete tip Patriot în valoare de 4 miliarde de dolari fără TVA, a fost adoptată marți de Camera Deputaţilor, după ce luni a trecut la fel de repede de Senat.

Liviu Dragnea: "Vom fi una din țările mai bine apărate, ceea ce este important pentru fiecare cetățean."

Tranzacţia şi contractul cu americanii ar trebui finalizate până în 15 decembrie, iar asta înseamnă că România va trebui să vireze şi prima transa de bani: 765 de milioane de dolari fără tva. Iar primul sistem, instalat la Deveselu, ar trebui să devină operaţional până în 2019.

Citește și
România ar putea achiziționa primul sistem de rachete Patriot
România ar putea achiziționa primul sistem de rachete Patriot
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Legea adoptată marți merge acum la Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedinte.

Mihai fifor, ministrul Apărării: "De astăzi România îşi creşte capabilităţile de apărare şi de descurajare prin achiziţia unui sistem de apărare cu rază lungă, mă refer la sistemul Patriot. "

Graba parlamentarilor vine după ce la sfârşitul săptămânii trecute secretarul de stat american Rex Tillerson, a făcut o vizită fulger la Bucureşti şi s-a întâlnit chiar pe aeroportul henri coandă, cu ministrul de externe Teodor melescanu. Oficialul american s-a arătat îngrijorat de tergiversarea semnării contractului pentru achizita de rachete Patriot. Melescanu i-a explicat că nu s-a putut vota din lipsă de cvorum, mai exact că lipseau deputaţii PSD de la şedinţă. Liviu Dragnea a găsit astăzi motivul chiulului:

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Domnul Bădălău ne-a spus că au fost invitaţi la un poligon de tir al SPP. De cine, cum, de ce, sunt întrebări la care trebuie să primim răspunsuri. Sigur că, în general nu prea cred în coincidenţe. Tocmai în ziua aia, tocmai la ora aia."

Contractul pentru achiziţionarea de rachete tip Patriot este primul dintr-o serie de 8 programe estentiale de înzestrare a armatei romane. Acesta se întinde până în 2026, iar România are alocat 2% din PIB în fiecare an, adică în total peste 14 miliarde de euro.

Pe lângă rachete, statul român a anunţat că mai cumpăra 227 de transportoare blindate Pirahna care vor fi construite la Uzina mecanică Bucureşti, iar statul român ar da în jur de 900 de milioane de dolari pentru ele.

Dar şi 36 de avioane F16, la mâna a doua şi elicoptere de atac bell, care se vor construi şi la Ghimbav. Un singur elicopetr costa 25 de milioane de dolari bucata. Toate aceste contracte sunt semnate cu firme de armament americane.

România îşi doreşte şi corvete multifuncţionale, un sistem de instalaţii mobile de lansare de rachete antinava şi un sistem de rachete cu bătaie scurtă Himars. În cei trei ani de guvernare, până la următoarele alegeri, PSD poate semna toate aceste contracte.

Desfășurarea evenimentelor de marți:

UPDATE 14.25: Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat, marți, după adoptarea în Camera Deputaților a legii privind achiziționarea rachetelor Patriot, că speră ca săptămâna viitoare să fie semnat contractul cu Guvernul Statelor Unite, iar în 15 decembrie să se încheie această tranzacție, potrivit Agerpres.

„Eu cred că este o zi foarte importantă pentru România. De astăzi România își întărește capabilitățile de apărare și de descurajare, prin achiziția unui sistem de apărare cu rază lungă, mă refer la sistemul Patriot. Prin votul pe care l-a dat Camera Deputaților astăzi practic putem semna deja contractul de achiziție a sistemului Patriot, un contract de la guvern la guvern. Sperăm ca această lege să fie promulgată foarte curând, astfel încât săptămâna viitoare să putem semna deja aceste documente cu reprezentanții Guvernului Statelor Unite. După aceea, vom intra în procedura de realizare a plății și în graficul pe care ni l-am propus. Până în 15 decembrie sperăm să încheiem această tranzacție", a afirmat Fifor, la Parlament.

El a adăugat că adoptarea legii arată că se realizează toate promisiunile făcute în parteneriatul strategic cu Statele Unite.

„Arătăm în felul acesta că tot ce am promis într-un parteneriat strategic cu Statele Unite, dar și ca membri NATO se realizează, reușim să cheltuim acei 2% pe care Parlamentul României l-a aprobat prin bugetul de stat. Totodată, suntem pregătiți ca anul viitor să continuăm cu achiziția celui de-al doilea sistem Patriot, dar și cu mare parte a programelor de înzestrare aprobate de CSAT și de Parlamentul României", a menționat ministrul.

Mihai Fifor a mai spus că legea a ieșit în timp record din Parlament. „Iată astăzi atingem obiectivul pe care ni l-am propus. Iese legea din Parlament într-un timp record, ieri la Senat, astăzi la Camera Deputaților, așteptăm ca președintele Iohannis să promulge legea și să semnăm documentele", a adăugat Fifor.

14.00: Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat că prin această măsură, mută România într-un alt nivel de dotare militară.

„Legea prin care s-a aprobat achiziționarea celor șapte sisteme de rachete Patriot mută România într-un alt nivel de dotare militară, ceea ce schimbă profund tot viitorul acestei țări și speranța noastră și credința noastră este că schimbă în bine, în sensul că vom fi una din țările mai bine apărate, ceea ce este important pentru fiecare cetățean", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

13.30: Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu 279 de voturi „pentru", unul „împotrivă" și o abținere proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)", informează Agerpres.

10.50: Deputații din Comisia de Apărare au aprobat favorabil proiectul de lege privind achiziția de rachete Patriot

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus că până la 1 decembrie va fi semnat contractul cu SUA pentru achiziţia rachetelor, urmând ca până la jumătate lunii viitoare să fie făcută şi plata.

„Este, dacă vreţi, dovada că atunci când discutăm de programele majore de înzestrare nu există probleme care ţin de politică, ci există o singură politică şi aceasta este politica naţională în domeniul apărării. un program pe care noi ni l-am asumat şi prin programul de guvernare, anume acela de a rămâne un Partener strategic credibil şi foarte serios în regiunea Mării Negre şi în zona NATO, dar mai ales în parteneriatul strategic pe care-l avem cu SUA”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la finalul şedinţei comisiei de apărare.

El a spus că tot marţi proiectul va fi votat şi în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, astfel încât în cel mai scurt timp să poată fi semnat contractul cu guvernul SUA şi să se facă plata primei tranşe.

„Până la 1 decembrie ne dorim noi să putem semna cu guvernul SUA scrisoarea de acceptare, care constituie şi contractul propriu-zis pentru primul sistem, urmând ca în marja următoarelor două săptămâni să facem plata banilor pentru acest contract, plata pentru primul sistem”, a mai spus Fifor.

Proiectul de lege privind achiziţia sistemului de rachete Patriot a fost adoptat luni de plenul Senatului, cu 108 voturi „pentru” şi unul împotrivă, al senatoarei PSD Gabriela Creţu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Achiziția sistemului Patriot, aprobată în aceeași zi în comisie și în Senat
Achiziția sistemului Patriot, aprobată în aceeași zi în comisie și în Senat

Plenul Senatului a aprobat luni, cu 108 voturi ”pentru” şi un vot împotrivă, adoptarea proiectului de lege pentru achiziţia primului sistem de rachete Patriot, după ce, tot luni, iniţiativa a fost aprobată de către comisia de apărare.

România ar putea achiziționa primul sistem de rachete Patriot
România ar putea achiziționa primul sistem de rachete Patriot

photo of the day

Polonia, a cincea țară din UE care deține sisteme Patriot. Reacţia Kremlinului
Polonia, a cincea țară din UE care deține sisteme Patriot. Reacţia Kremlinului

Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat, vineri, vânzarea de sisteme de rachete Patriot către Polonia. Tranzacția este estimată la 10,5 miliarde de dolari.

Dragnea: Proiectul privind achiziția de rachete Patriot ajunge, săptămâna viitoare, în Parlament
Dragnea: Proiectul privind achiziția de rachete Patriot ajunge, săptămâna viitoare, în Parlament

Proiectul privind achiziția de rachete Patriot va fi adoptat, luni, de Senat, iar marți va ajunge la Camera Deputaților, a anunțat șeful PSD, Liviu Dragnea.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.