Demiterea lui Voiculescu, lovitură pentru coaliție. Ce variante se speculează pentru fotoliul de ministru al Sănătății
Revocarea lui Vlad Voiculescu zdruncină coaliția aflată la putere. Liderii USR- PLUS spun că nu au fost tratați cu respect de partenerii liberali și vor să-i fie retras sprijinul politic premierului.
De asemenea, cei de la USR PLUS cer o întrunire de urgență a coaliției, "ca să caute soluții, pentru că România să meargă mai departe”.
Potrivit unor surse din interiorul coaliției, întâlnirea ar putea avea loc joi, la Palatul Cotroceni.
USR - PLUS a cerut o şedinţă de urgenţă a coaliției de guvernare, în speranţa că vor găsi o soluţie. Până atunci, liderii se războiesc în declaraţii cu cei de la PNL.
Ludovic Orban, preşedinte PNL: "A venit picătură care a umplut paharul. Nu poţi emite un ordin privind carantinerea fără să discuți înainte. E firesc să apară o anumită supărare."
Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Îl sprijin în continuare pe Florin Cîțu. Am convingerea că aceasta coaliţie va merge mai departe."
"Acest Guvern funcţionează, acest Guvern există, vom avea o discuţie în coaliţie astăzi pentru a vedea cum mergem mai departe", a declarat Dan Barna.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat însă că accepta decizia premierului.
La fel ca în alte rânduri, medierea ar putea fi făcută de preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, surse politice spun că preşedintele a discutat cu liderii coaliției despre revocarea lui Vlad Voiculescu.
Deocamdată, ca formă de protest, miniştrii USR-PLUS au boicotat şedinţa de guvern de miercuri, care a fost amânată. Există însă nemulţumiri şi în cadrul alianţei USR-PLUS.
Unele voci susţin că Dan Barna ar fi dispus să negocieze continuarea guvernării chiar şi cu Florin Cîțu premier, dacă ministerul Sănătăţii le-ar reveni. Au fost vehiculate numele deputaţilor Adrian Wiener şi Emanuel Ungureanu. Liderii PLUS se opun categoric pentru că ministerul Sănătăţii le fusese atribuit lor şi de aceea îl ocupase Vlad Voiculescu.
Sunt nici 4 luni de când coaliţia a bătut palma şi a format un guvern comun. În nici 4 luni, disensiunile dintre partide s-au înmulţit.
Au fost reproşuri ale liberalilor la adresa ministrului Economiei Claudiu Năsui, la adresa ministrului Justiţiei, Stelian Ion, şi acum la Vlad Voiculescu.
Principala nemulțumire a fost, aproape de fiecare dată, că miniştrii USR-PLUS nu se consultă cu partenerii din coaliţie înainte de a aviza sau a emite un act guvernamental.
Practic, o lipsă de comunicare între partenerii de guvernare care lasa ţara fără un responsabil, chiar şi interimar, la ministerul Sănătăţii şi pune astfel în pericol stabilitatea ţării, în plină pandemie.