Cum s-a ajuns la demiterea lui Voiculescu. Scandalurile care ar fi umplut paharul pentru Cîțu

Dată publicare: 14-04-2021 19:49
Dată actualizare: 14-04-2021 21:39


Cîțu

Premierul Florin Cîțu a cerut miercuri dimineață revocarea lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății, iar președintele României a acceptat.

S-a întâmplat fără ca premierul să se consulte și cu partenerii din USR - PLUS, alianța din care face parte Voiculescu. Alături de el își pierde postul și secretarul de stat Andreea Moldovan, după ce marți seară, fără discuții cu celelalte partide din Guvernare, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin care schimbă regulile de carantină. Multe reproșuri au fost aduse însă și după evenimentele de la spitalele Babeș, Bal ori Foișor.

Anunţul oficial al revocării lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru al Sănătăţii a venit puţin după ora 11. Premierul Florin Cîțu i-a cerut în scris preşedintelui Klaus Iohannis să îl înlăture pe Vlad Voiculescu din Guvern. După aprobare, au venit şi primele declaraţii de la Palatul Victoria.

Florin Citu, premier: ”Ca să avem succes în această luptă cu pandemia, întotdeauna am spus că este nevoie de încredere în instituţiile statului, instituţiile care administrează această perioadă dificilă. În acest context şi pentru a mă asigura că încrederea în instituţiile statului rămâne, am decis să fac o modificare la vârful Ministerului Sănătăţii.”

De la Sănătate a fost demisa şi Andreea Moldovan, secretarul de stat în care Vlad Voiculescu avea mare încredere.

Cea din urmă nemulţumire a premierului a fost ordinul care schimba regulile de instituire a carantinei. Documentul a fost semnat de Andreea Moldovan, care nu s-ar fi consultat în prealabil cu premierul şi alţi parteneri din coalația de guvernare.

Conform ordinului, carantina va fi instituită în funcţie de 7 criterii, printre care numărul de teste făcute în ultimele 7 zile într-o localitate.

Nu aceasta a fost însă picătura care a umplut paharul. Conform unor surse, premierul luase decizia de a-l demite pe Vlad Voiculescu de ceva timp. Florin Cîțu era nemulţumit per total de modul în care a fost condus ministerul Sănătăţii în timpul pandemiei, de la gestionarea paturilor de la terapie intensivă până la discuţiile privind ordinul de înmormântare a celor răpuşi de COVID.

S-a ajuns aici şi din cauza scandalului privind centrele de vaccinare făcute publice de Ministerul Sănătăţii, fără avizul mai multor instituţii. La fel şi intervenţia de la Spitalul Foişor, tragediile de la Institutul Matei Balş şi cea de la Victor Babeş.

Dan Barna, vicepremier: "I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut nici un moment sub control. Campania de vaccinare e direct sub controlul premierului Vlad Voiculescu. Încă din prima zi a intrat într-o luptă cu sistemul de corupt şi căpușat. Transparentizarea actului de guvernare, demararea procedurilor de construire de noi spitale, concursurile la casele de sănătate, sunt toate măsuri demarate la MS care evident că s-au lovit de un blocaj foarte mare."

După plecarea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate, premierul trebuia să numească un ministru interimar. Prima variantă a fost vicepremierul Dan Barna, însă acesta a refuzat, pentru că nu a fost întrebat înainte. Soluţie de avarie a constat în autopropunerea sa ca ministru interimar, variantă care a și fost acceptată de Klaus Iohannis.

La Ministerului Sănătăţii a fost linişte. Vlad Voiculescu nu a transmis niciun punct de vedere, iar Andreea Moldovan a părăsit clădirea fără să răspundă întrabărilor jurnaliştilor.

Sursa: StirilePROTV


VIDEO PROTVPLUS.RO