Iohannis, în Polonia: Este nevoie de împărțirea sarcinilor financiare în NATO

klaus iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre summitul Iniţiativei celor Trei Mări care va fi organizat în septembrie la Bucureşti.

"Ambiţia mea şi a echipei mele este să avem un summit care duce spre rezultate palpabile, concrete. Vrem să intrăm pe discuţii aplicate, pe proiecte regionale, proiecte aşteptate de toţi participanţii la acest summit", a afirmat Klaus Iohannis, în conferinţa comună cu Andrzej Duda.

El a indicat că se doreşte ca acest format că fie şi unul de tip economic.

"Dorim să implicăm efectiv investitorii într-un format de tip forum economic. Aceste lucruri cu siguranţă vor genera o nouă dinamică, iar în viziunea noastră este important să nu rămână un format simplu, regional. (...) Vrem să discutăm proiecte foarte concrete de infrastructură, proiecte de energetică, proiecte de afaceri. De aceea am organizat şi organizăm un forum economic al summitului şi împreună, sigur, noi doi cu ceilalţi, credem că vom reuşi să avansăm înspre proiecte concrete care vor aduce plusvaloare întregii regiuni", a spus Iohannis.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Şeful statului a subliniat că din acest motiv se contează în continuare pe partea americană.

"Suntem siguri că vom avea o reprezentare din partea SUA pe măsură, contăm pe sprijin european şi vom vea o participare europeană foarte bună", a arătat Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că "apărarea începe de acasă", adăugând că împărţirea sarcinilor în NATO trebuie să meargă până la împărţirea sarcinilor financiare.

"Apărarea începe de acasă, iar împărţirea sarcinilor trebuie să meargă până la împărţirea sarcinilor financiare", a afirmat Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, subliniind că încă de anul trecut România a alocat 2% din PIB pentru chestiuni de apărare şi că mari proiecte de înzestrare au fost deja demarate.

El a afirmat că aşteaptă ca Summitul NATO de la Bruxelles să reconfirme solidaritatea şi unitatea ţărilor aliate, soliditatea şi caracterul esenţial al legăturii transatlantice, precum şi să reflecte adecvat complementaritatea eforturilor NATO şi ale UE în domenii de interes comun pentru securitatea membrilor.

La rândul său, preşedintele polonez a arătat că, în ceea ce priveşte Iniţiativa celor Trei Mări, se urmăreşte dezvoltarea infrastructurii.

"Consider că sarcina mea principală, şi sunt convins că şi domnul preşedinte consideră la fel, este de a construi nu numai relaţii cât mai bune cu ţările vecine, cu ţările cu care colaborăm, ci de a crea un efect sinergetic, e vorba de dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică, pentru a asigura un standard de viaţă cât mai înalt, până la urmă, societăţii noastre, pentru că toate aceste demersuri până la urmă au drept finalitate acest lucru", a spus Andrzej Duda.

Andrzej Duda a declarat că Polonia şi România au poziţii convergente în ceea ce priveşte păstrarea la acelaşi nivel în viitorul buget al UE a fondului de coeziune şi a politicii agricole comune.

"Poziţiile noastre în această privinţă sunt convergente. Este vorba despre felul în care ar trebui să se păstreze fondul de coeziune în acelaşi fel, şi păstrarea fondului pentru agricultură. Vom lupta ca aceste fonduri să fie păstrate la un nivel cât mai susţinut", a spus Andrzej Duda, la conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Vineri, preşedintele Iohannis va participa la reuniunea la nivel înalt a Formatului Bucureşti 9 care are loc în Varşovia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ministrul Justiției: ”Sancțiunea supremă” pentru Iohannis dacă nu respectă decizia CCR
Ministrul Justiției: ”Sancțiunea supremă” pentru Iohannis dacă nu respectă decizia CCR

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, aflat la Timișoara, a fost întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu președintele Klaus Iohannis dacă nu va respecta decizia CCR de revocare a șefei DNA.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.