De ce au fost schimbați din funcții aproximativ 1000 de directori de școli. Explicația ministrului Educației

Ultima actualizare: 09-01-2021 13:11

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că schimbarea din funcție a aproximativ 1000 de directori de școli este o măsură perfect legală, care nu a fost decisă la nivel politic, așa cum au sugerat unii lideri politici.

Într-un interviu acordat Știrile Pro TV, ministrul a explicat că schimbarea directorilor de școli a fost realizată deoarece, în 9 ianuarie, acestora le-a expirat perioada de detașare, conform legii.

”În România sunt exact 7203 unități și entități în învățământul preuniversitar cu personalitate juridică. Toate aceste școli au directori și au directori adjuncți. Sunt în număr de aproape 10.000, într-adevăr. Din cei 10.000, aproape 5.000 erau cu concurs și nu au fost afectați, o altă parte erau numiți cu detașare, detașare care a încetat pe data de 9 ianuarie. Conform legii educației naționale, articolul 258, inspectorii generali, inspectorii generali județeni, respctiv inspectorul general al municipiului București, are în atribuții numirea altor persoane până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar, cu avizul Consiliului de Administrație.” - a declarat ministrul Educației pentru Știrile Pro TV.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că instituția pe care o conduce își dorește ”să elimine orice influență a politicului” din managementul unităților de învățământ din România.

”Desideratul de profesionalizare a managementului unităților de învățământ este unul dintre cele mai importante. Profesionalizarea managementului înseamnă concurs. Acest concurs poate fi derulat după cel pe care îl organizăm pentru inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți, și ne dorim foarte mult ca acest lucru să se întâmple în acest an după o metodologie care să elimine orice influență a politicului și să privilegieze competența în detrimentul politicului.” - mai a declarat ministrul.

Vicepremierul Dan Barna: ”Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat”

 

Într-un mesaj postat pe Facebook, vicepremierul Dan Barna a criticat această măsură de schimbare a directorilor de școli, susținând că ”acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat”.

Vicepremierul mai spune că a primit sute de mesaje de la profesori, elevil şi părinţil nemulțumiți.

Barna afirmă că aproximativ o mie de directori au fost schimbaţi invocându-se motive şi pretexte diverse, dar aceste ”înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz şi politizare”.

 

Mesajul complet al vicepremierului Dan Barna:

”Pe bune, despre directorii de școli

Primesc de două zile sute de mesaje cu proteste, reproșuri, nemulțumiri sau întrebări despre înlocuiri și numiri de noi directori de școli prin aproape toate județele țării. Da, în aceste zile expiră mandatele a peste 8000 de directori de școli. Da, cele mai multe mandate sunt prelungite, cum e și firesc în mijloc de an școlar, dar se pare că spre 1000 de directori sunt înlocuiți din cele mai variate motive sau pretexte. Pentru unele școli aceste înlocuiri erau inerente și posibil să fie benefice, pentru foarte multe altele însă aceste înlocuiri intempestive au creat un sentiment justificat de nedreptate, abuz și politizare în rândul dascălilor și al părinților.

Acest demers rușinos, de mimetism de tip psd-ist, nu este o inițiativă a Guvernului proaspăt instalat, dar este cel mai edificator exemplu că lucrurile nu mai pot continua așa în educație.

Legea Educatiei Naționale, Art 258 (7), lasă acest atribut de numire a directorilor de școli la bunul plac al inspectorilor școlari generali care fac, cu marginale excepții, ce-au vazut și au învățat de 30 de ani: se schimbă Guvernul, vine oportunitatea, reglăm conturile sau respectam ordinele și schimbăm buni, răi, cu de-ai noștri, oricare ar fi ei.

Abuzul de tribalism politic este o apucătură reflexă care trebuie înlocuită cu măsuri sistemice reale, nu doar cu demiterile eventuale ale unor inspectori generali despre care vom constata probabil în zilele următoare că au făcut exces de zel sau de obediență. Unul dintre obiectivele acestui guvern, asumat în programul comun de guvernare, este reformarea feudalismului clientelar al inspectoratelor școlare. De prea mulți ani ridicăm din umeri nepăsători la această realitate jenantă pe care o retrăim azi.

Am discutat azi cu premierul și ministrul educației. Primul pas anul acesta va fi să organizăm examene naționale, pe bune, atât pentru inspectori, cât și pentru directorii de școli. Cei care se bucură azi de o necuvenită numire conjuncturală se vor bucura pentru scurtă durată. Ceilalți vor avea ocazia să confirme.”

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO