Dăncilă, pentru Bloomberg: ”Cred cu tărie că pericolul declanșării Articolului 7 a dispărut”


Ultimul update: Vineri 14 Iunie 2019 13:45
Data publicarii: Vineri 14 Iunie 2019 13:37
Categorie: Stiri Politice
Viorica Dancila

La mai puțin de o lună după ce Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din România a fost închis pentru corupție, prim-ministrul Viorica Dăncilă încearcă să repare daunele făcute de fostul ei aliat în relația cu Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

"Am reluat dialogul constructiv cu Bruxelles - nu vrem să dăm motive pentru posibile sancțiuni", a declarat Dăncilă într-un interviu telefonic din București.

"Cred cu tărie că pericolul declanșării așa-numitului articol 7 în cazul României a dispărut", a spus premierul, referindu-se la mecanismul de penalizare a statelor membre în eroare.

„În România, accentul a fost pus pe luarea de mită, care se situează la cel mai ridicat nivel din cadrul Blocului comunitar. Liviu Dragnea a încercat să diminueze pedepsele pentru oficialii corupți, în vederea soluționării unor probleme legale personale, lucru care a atras de asemenea critici și din partea Statelor Unite”, scrie publicația.

„Guvernul nu mai este interesat de revizuirea judiciară. Este un pas înainte”, a mai spus Dăncilă.

„Dorind să-i ia locul lui Dragnea ca lider permanent al social-democraților la congresul din 29 iunie, dorește să oprească revizuirea legislației penale - așa cum a cerut UE. Există motive întemeiate pentru ca credincioșii partidului să fie în urma apelului lui Dăncila de a schimba cursul”, se mai arată în articolul citat.

Cum funcționează Articolul 7 din Tratatul UE

 

„Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot”, scrie caleaeuropeana.ro.

 

Sursa: Bloomberg

Anunțul făcut de Viorica Dăncilă despre candidatul PSD la alegerile prezidențiale
Nouă gafă a premierului Dăncilă: „Pardon, CEx, nu sex”
Nouă gafă a premierului Dăncilă: „Pardon, CEx, nu sex”
VIDEO PROTVPLUS.RO