Dăncilă, pentru Bloomberg: ”Cred cu tărie că pericolul declanșării Articolului 7 a dispărut”
La mai puțin de o lună după ce Liviu Dragnea, cel mai puternic politician din România a fost închis pentru corupție, prim-ministrul Viorica Dăncilă încearcă să repare daunele făcute de fostul ei aliat în relația cu Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.
"Am reluat dialogul constructiv cu Bruxelles - nu vrem să dăm motive pentru posibile sancțiuni", a declarat Dăncilă într-un interviu telefonic din București.
"Cred cu tărie că pericolul declanșării așa-numitului articol 7 în cazul României a dispărut", a spus premierul, referindu-se la mecanismul de penalizare a statelor membre în eroare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„În România, accentul a fost pus pe luarea de mită, care se situează la cel mai ridicat nivel din cadrul Blocului comunitar. Liviu Dragnea a încercat să diminueze pedepsele pentru oficialii corupți, în vederea soluționării unor probleme legale personale, lucru care a atras de asemenea critici și din partea Statelor Unite”, scrie publicația.
„Guvernul nu mai este interesat de revizuirea judiciară. Este un pas înainte”, a mai spus Dăncilă.
„Dorind să-i ia locul lui Dragnea ca lider permanent al social-democraților la congresul din 29 iunie, dorește să oprească revizuirea legislației penale - așa cum a cerut UE. Există motive întemeiate pentru ca credincioșii partidului să fie în urma apelului lui Dăncila de a schimba cursul”, se mai arată în articolul citat.
Cum funcționează Articolul 7 din Tratatul UE
„Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.
Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.
Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot”, scrie caleaeuropeana.ro.