Dacian Ciolos, despre summit-ul ONU de la New York: "Romania are vocatia unui actor important in relatiile internationale"
VIDEO. Romania are vocatia unui actor important in relatiile internationale multilaterale, a afirmat premierul Dacian Ciolos, care participa in aceste zile la Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.
"Prima zi la Organizatia Natiunilor Unite, o zi plina, incheiata cu convingerea ca Romania are vocatia unui actor important in relatiile internationale multilaterale. Am participat la deschiderea Adunarii Generale, la intalnirea liderilor organizata de presedintele SUA, Barack Obama, pe tema crizei globale a refugiatilor si la conferinta despre Guvernare Deschisa gazduita de Franta si Africa de Sud.
In marja reuniunii ONU, am avut intalniri cu premierul canadian Justin Trudeau, cu presedintele Finlandei, Sauli Niinisto, cu presedintele Egiptului, Abdel Fattah El Sossi, cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon, si cu Directorul Executiv UNEP, Erik Solheim", a scris Ciolos, miercuri, pe Facebook.
Prim-ministrul Dacian Ciolos participa in perioada 20-23 septembrie la cea de-a 71-a sesiune a Adunarii Generale a ONU.
La invitatia presedintelui Barack Obama, premierul a participat la Summit-ul pe tema refugiatilor, organizat la initiativa Statelor Unite ale Americii.
Criza refugiatilor este unul din subiectele principale ale seriei de evenimente care au loc zilele acestea la New York. In acest context, premierul a prezentat contributia Romaniei la efortul comunitatii internationale de solutionare a crizei refugiatilor.
In discursul sau, Dacian Ciolos a subliniat faptul ca "in calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a sprijinit raspunsul coordonat al Uniunii de a participa la procesul de transfer si de realocare al refugiatilor pe baza de voluntariat.”
Discursul premierului Dacian Ciolos, conform unui comunicat al Guvernului:
“Domnul Presedinte,
(Secretar general),
Excelente,
Doamnelor si domnilor,
As dori sa-i felicit pe initiatorii acestui Summit pentru organizarea acestuia intr-un moment atat de potrivit pentru abordarea uneia dintre cele mai apasatoare provocari ale zilelor noastre; in ceea ce priveste criza refugiatilor este intr-adevar nevoie de o serie de actiuni urgente din partea noastra.
Romania recunoaste pe deplin responsabilitatea comuna de a gestiona afluxul mare de refugiati. Exista diverse posibilitati, resurse si politici pentru a raspunde acestei provocari, precum exista si diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunitatii internationale.
In acest context, Romania a crescut treptat contributia sa pe mai multe planuri in domeniul umanitar, atat ca donator, cat si ca tara de relocare.
Prin eforturile sale, Romania a cautat sa atenueze presiunea umanitara prin furnizarea de contributii financiare pentru organizatiile umanitare internationale, cum ar fi: Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), Comitetul International al Crucii Rosii (ICRC), Agentia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiati din Orientul Apropiat (UNRWA) si Programul alimentar mondial.
Mai mult decat atat, Romania a acordat ajutor umanitar bilateral statelor afectate: Turcia, Iordania, Liban, Irak si Afganistan.
in stransa cooperare cu agentiile umanitare internationale, Romania ofera refugiatilor sansa unei vieti noi, oferindu-le adapost temporar in Centrul de Tranzit de Urgenta situat la Timisoara. De la infiintarea sa in 2008, aceasta facilitate a oferit asistenta pentru mai mult de 2.000 de refugiati, in timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioara.
In ceea ce priveste oportunitatile de educatie si angajare legala, Romania ofera tuturor copiilor cetatenilor straini care beneficiaza de protectie aceleasi drepturi la educatie care se aplica copiilor romani prin lege.
Luna trecuta, Guvernul Romaniei a trimis Parlamentului un nou proiect de lege, care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare si ajutor umanitar, imbinand in mod inovator umanitarul, dezvoltarea si instrumentele financiare.
Procesul de revizuire a politicilor relevante in Romania se bazeaza pe convingerea ca cel mai eficient mod de a face fata crizei refugiatilor este acela de a aborda cauzele sale principale si pentru a sprijini tarile de origine ale refugiatilor si tarile de tranzit.
In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a sprijinit raspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer si de realocare pe baza de voluntariat. Romania contribuie in mod substantial, cu resurse umane si mijloace tehnice la controlul frontierelor, precum si la operatiunile de cautare si salvare in Marea Mediterana.
In acest an, 49 de experti nationali in materie de azil au fost detasati la FRONTEX si la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA).
Asistenta acordata astfel plaseaza Romania printre principalii colaboratori la raspunsul european comun in acest domeniu. Prin aceste eforturi, ne mentinem angajamentul fata de cauza noastra umanitara comuna, aceea de a raspunde crizei refugiatilor." - a spus Dacian Ciolos, in discursul sau de la New York, la summit-ul ONU.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: new york, refugiati, dacian ciolos, ONU, summit,
Dată publicare:
21-09-2016 12:37